Επιτοίχιες λύσεις

26.11.2009
Το φωτεινό καθημερινό καθιστικό σας τώρα γίνεται ακόμα πιο χρηστικό με μια σειρά από καλόγουστα ράφια που εκτείνονται κατά μήκους του τοίχου και αφήνουν χώρο ακόμα και για έναν αναπαυτικό πάγκο μπροστά από ένα παράθυρο!

Το καθιστικό είναι ο χώρος του σπιτιού που σε καθημερινή βάση χρησιμοποιείται πιο συχνά απ' όλα τα μέλη της οικογένειας. Για να πετύχετε την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση χώρου σε ένα τόσο φιλόξενο και ζεστό δωμάτιο μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ή με τη βοήθεια του μαραγκού μια κομψή βιβλιοθήκη/ραφιέρα με ενσωματωμένους πάγκους, που θα «ντύσει» έξυπνα τον τοίχο του καθιστικού σας, ειδικά όπου υπάρχουν παράθυρα. Η κατασκευή που σας προτείνουμε δεν είναι, όμως, κατάλληλη μόνο για έναν τοίχο με παράθυρα. Με τις απαραίτητες προσαρμογές μπορεί κανείς να την εφαρμόσει και σε ένα δωμάτιο με συρόμενες πόρτες, όπου φυσικά η λύση του πάγκου καθίσταται ανέφικτη.

Κατασκευή σε δύο φάσεις

Για να γίνουν οι εργασίες που απαιτεί η βιβλιοθήκη αυτή όσο το δυνατόν πιο εύκολες και βατές, θα κατασκευάσετε και θα συναρμολογήσετε τα ράφια σε τρία ξεχωριστά κομμάτια. Αυτή η φάση θα πραγματοποιηθεί σε έναν άλλο χώρο, όχι στο καθιστικό σας (π.χ. στο εργαστήριο του μαραγκού ή στην αποθήκη του σπιτιού). Στη συνέχεια, θα μεταφέρετε τα τρία φύλλα ραφιών μέσα στο καθιστικό σας για να γίνουν εκεί τα αναγκαία φινιρίσματα, πριν η όλη σύνθεση αναρτηθεί στον τοίχο. Εδώ, δηλαδή στο καθιστικό, μπορείτε επίσης να εμπλουτίσετε τη σύνθεση με κάποιες εντυπωσιακές λεπτομέρειες, όπως η στρογγυλή επέκταση του άνω ραφιού προς τα έξω και η κορνίζα που πλαισιώνει όμορφα την κατασκευή και την ανεξαρτητοποιεί από τη σκοτία και την ψευδοροφή. Κάτω από τα παράθυρα, η επέκταση της ραφιέρας δημιουργεί τις χωροταξικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός πάγκου άνετου, κατάλληλου για ατέλειωτες ώρες χαλάρωσης. Τα μαξιλάρια που τον συνοδεύουν, στο παράδειγμα της φωτογραφίας, είναι καλυμμένα με vintage ύφασμα από στρωματσόπανο, ενώ τα καλάθια κάτω από τους πάγκους αποτελούν έξυπνους χώρους αποθήκευσης για τα παιχνίδια των παιδιών. Εσείς φυσικά θα διαλέξετε ένα ύφασμα της αρεσκείας σας, ανάλογα και με τη χρωματική παλέτα που κυριαρχεί στο χώρο. Αντίστοιχα, τα καλάθια μπορούν να είναι από μπαμπού ή κάποιο άλλο υλικό (π.χ. λινάτσα).

Σε τρία κομμάτια

Οπως ήδη αναφέραμε, η βιβιοθήκη που καταλαμβάνει ολόκληρο τον τοίχο με τα παράθυρα αποτελείται από τρία βασικά κομμάτια, που κατασκευάζονται από τον ξυλουργό ή και από εσάς, και πλαισιώνεται από ένα απλό γείσο. Το γεγονός ότι ο ξυλουργός μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο τμήμα των εργασιών στο ξυλουργείο του, αντί για το χώρο του καθιστικού, μειώνει σημαντικά το κόστος. Καθένα από τα τρία κομμάτια των ραφιών βρίσκει τη θέση που του... αρμόζει, είτε ανάμεσα στον τοίχο και το παράθυρο, είτε ανάμεσα στα δύο παράθυρα.

Τα ράφια, ανάλογα με το ύψος τους, παρουσιάζουν και διαφορετικό βάθος, δηλαδή τα πιο χαμηλά είναι κατασκευασμένα ώστε να είναι πιο φαρδιά για να χωρούν τα μεγαλύτερα, πιο ογκώδη και βαριά βιβλία, ενώ τα πάνω ράφια είναι πιο στενά. Ενα ενδεχόμενο κενό ανάμεσα στον τοίχο και τη βιβλιοθήκη μπορεί να προκύψει από το σοβατεπί που προϋπάρχει. Αυτή η ατέλεια μπορεί να «διορθωθεί» προσθέτοντας στην όψη του πλαϊνού κομματιού μια λεπτή λωρίδα ξύλου ή καπλαμά. Για ακόμα πιο στιβαρό φινίρισμα της κατασκευής μπορείτε να επικολλήσετε στην οριζόντια επιφάνεια κάθε ραφιού και από ένα καπάκι. Καθένας από τα δύο πάγκους που δημιουργείται μπροστά από τα παράθυρα είναι στην ουσία ένα ξύλινο ράφι πάχους 5 εκ., που στερεώνεται στα ξύλινα πλευρικά τοιχώματα της βιβλιοθήκης. Αλλο ένα ράφι μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα, σε όλη την έκτασή του, αυξάνοντας τις αποθηκευτικές δυνατότητες της σύνθεσης. Με το τρυπάνι μπορείτε να ανοίξετε πολλές ομοιόμορφες τρύπες κατά μήκους των πλευρικών τοιχωμάτων της ραφιέρας και να στερεώσετε τις μεταλλικές καβίλιες σε όποια θέση σάς εξυπηρετεί. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής του ύψους των ραφιών και στις πιθανές μελλοντικές ανάγκες των ενοίκων. Η βιβλιοθήκη έχει επενδυθεί στο κάτω μέρος της, δηλαδή εκεί που ακουμπά στο πάτωμα, με ένα διακριτικό φινίρισμα από καμάρες, για να διευκολύνει την καθημερινή καθαριότητα χωρίς να θυσιάζεται ίχνος από την αίσθηση κομψότητας της κατασκευής.

- Οι καρέκλες με την πράσινη ταπετσαρία είναι σκοτσέζικες (του 19ου αι.) ενώ το τραπεζάκι κατασκευάστηκε από την εμαγιέ βάση μιας σόμπας αντίκας. Αφού βάφτηκε σε λευκό χρώμα, στερεώθηκε πάνω στα κομψά ποδαράκια και η επιφάνειά της καλύφθηκε από λινό ύφασμα.

- Μια στρογγυλή εξοχή στο πάνω ράφι της βιβλιοθήκης φιλοξενεί ένα βάζο του Keith Murray για τον οίκο Wedgwood.