Καθαρός φούρνος μικροκυμάτων σε 10 βήματα

16.09.2011
Μήπως ο φούρνος μικροκυμάτων σου έχει αλλάξει χρώμα τον τελευταίο καιρό; Μήπως καπνοί και σύννεφα συνοδεύουν την κάθε χρήση του; Χώρια τις μυρωδιές που μόνο φρεσκομαγειρεμένα φαγητά δεν θυμίζουν!

Μήπως ο φούρνος μικροκυμάτων σου έχει αλλάξει... χρώμα τον τελευταίο καιρό; Μήπως καπνοί και σύννεφα συνοδεύουν την κάθε χρήση του; Χώρια τις μυρωδιές που μόνο φρεσκομαγειρεμένα φαγητά δεν θυμίζουν! Πριν σκεφτείς να αγοράσεις καινούριο, όμως, κάνε του μια «γενική» και άσε τα έξοδα για αργότερα:

Βήμα πρώτο: Πρώτα πρώτα βγάλε το καλώδιο από την πρίζα. Και με την ευκαιρία, έλεγξέ το και για τυχόν φθορές ή βρώμες. Αν είναι σε καλή κατάσταση, «πέρασέ» το με ένα υγρό πανί και λίγο καθαριστικό για τζάμια, ή καθαρό οινόπνευμα και συνέχισε στο επόμενο βήμα.

Βήμα δεύτερο: Ανοιξε την πόρτα του φούρνου και τσέκαρε το είδος και την έκταση της βρωμιάς. Στα πιο βρώμικα κομμάτια μπορεί να χρειάζεται μια σχετική προετοιμασία. Σ' αυτή την περίπτωση, αφήνεις λίγο υγρό απορρυπαντικό πιάτων επάνω τους για λίγη ώρα για να... μαλακώσουν!

Βήμα τρίτο: Βγάλε το πιατάκι του φούρνου και πλύνε το με άφθονο ζεστό νερό και σαπούνι στον νεροχύτη. Πρόσεχε ιδιαίτερα αν είναι γυάλινο. Οταν βραχεί, γλιστράει -άρα και σπάει (!)- εύκολα.

Βήμα τέταρτο: Έλεγξε αν η βάση του πιάτου αφαιρείται επίσης και κάνε το ίδιο και με αυτή. Όσο πιο ελεύθερος είναι ο φούρνος, τόσο πιο εύκολα και σωστά θα καθαριστεί.

Βήμα πέμπτο: Βάλε λίγο νερό και καθαριστικό σε ένα μαλακό σφουγγάρι για πιάτα και ξεκίνα να τρίβεις από... ψηλά. Για δύσκολες βρωμιές, αντί για απορρυπαντικό, χρησιμοποίησε υγρή αμμωνία πάνω σε ένα βαμβάκι, που θα αγοράσεις από το φαρμακείο. Η αμμωνία θα διαλύσει τη βρωμιά χωρίς πολύ κόπο, ενώ ξεπλένεται εύκολα με λίγο νερό. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στις βρωμιές που έχουν συγκεντρωθεί στο πάνω μέρος του φούρνου, ιδιαίτερα αν ο φούρνος σου διαθέτει και γκριλ.

Βήμα έκτο: Ξέπλενε το σφουγγάρι συχνά με ζεστό νερό. Η καθαριότητα είναι πιο αποτελεσματική όταν τα υπολείμματα δεν μεταφέρονται από το ένα σημείο στο άλλο.

Βήμα έβδομο: Συνέχισε με τα πλάγια του φούρνου καθαρίζοντας πάντα από μέσα προς τα έξω και τελείωσε με τη βάση και το εσωτερικό της πόρτας.

Βήμα όγδοο: Το σφουγγάρι θα μαζέψει τα περισσότερα σκουπιδάκια, αλλά όχι όλα, αφού δεν μπορεί να φτάσει παντού. Πάρε ένα κομμάτι από χαρτί κουζίνας, τύλιξέ το στη μύτη ενός πιρουνιού καλύπτοντας τελείως τα δόντια του και τρίψε στη συνέχεια όλες τις γωνίες και τις ακμές του φούρνου. Με αυτό τον τρόπο ακόμη και το παραμικρό απομεινάρι λεκέ θα φύγει εύκολα και χωρίς ζημιά.

Βήμα ένατο: Ξέπλυνε το εξωτερικό του φούρνου με το σφουγγάρι .

Βήμα δέκατο: Στέγνωσε το πιάτο και τη βάση του και τοποθέτησέ τα ξανά στη θέση τους. Βάλε και το καλώδιο στην πρίζα και ο φούρνος σου θα είναι πανέτοιμος για χρήση!

Επιμέλεια: Ζωή Κίττα