New generation

07.01.2008
Συνδυάζοντας το μικρό κόστος με την αντοχή και την εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση, τα νέα συνθετικά δάπεδα «κλέβουν» λίγη από τη δόξα του ξύλου.

Από τη Σύλβια Μαζλούμη-Μαρσέλλου

Οπως στρώσεις θα κοιμηθείς, λέει η παλιά καλή παροιμία του σοφού μας λαού. Κάτι ανάλογο ισχύει και για το αγαπημένο μας σπίτι, μόνο που τη θέση του στρώματος παίρνει το δάπεδο και του ύπνου η ομαλή κίνηση μέσα σε αυτό. Η επιλογή του τύπου του δαπέδου που θα εφαρμοστεί σε μια κατοικία αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα που καθορίζει τη λειτουργικότητά της και την αισθητική της και επηρεάζεται φυσικά από τον οικονομικό παράγοντα. Ερωτήματα όπως: μαλακό ή σκληρό, από ξύλο, πέτρα, μάρμαρο ή πλακάκι σχετίζονται άμεσα με το προσωπικό γούστο αλλά και το χώρο για τον οποίο προορίζεται ένα δάπεδο και είναι απαραίτητο να απαντηθούν πριν από την τελική επιλογή.

Το ξύλο, λόγω της ζεστασιάς, της καλής συμπεριφοράς και της δυνατότητάς του να συνδυαστεί εύκολα με άλλα υλικά, κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις του κοινού στο συγκεκριμένο τομέα. Αν σας αρέσει το ξύλο, αλλά βρίσκετε δαπανηρή την αγορά του, τότε υπάρχει και η οικονομικότερη επιλογή του laminate, μιας σχετικά νέας γενιάς δαπέδων που αν και συνθετικά έχουν την όψη, δίνοντας παράλληλα και την αίσθηση, του ξύλινου δαπέδου. Θεωρούνται ιδανικά για περιπτώσεις ανακαίνισης ή εκσυγχρονισμού νέων ή παλιών κτιρίων και γραφείων. Και οι λόγοι είναι πολλοί: το μικρό πάχος (6-8 χιλ.), η εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση χωρίς επιβάρυνση του χώρου με σκόνη και θόρυβο, η τέλεια εφαρμογή, η αντοχή σε κάθε είδους χρήση, η εύκολη παράκαμψη εμποδίων όπως σωλήνες, πόρτες κτλ., η άμεση χρήση τους μετά την τοποθέτηση, η δυνατότητα επανατοποθέτησης σε άλλο χώρο καθώς

Υπάρχουν laminate δάπεδα με πυρήνα από μοριοσανίδα ή ινοσανίδα τα οποία δεν είναι κατάλληλα, γιατί εκτός της τοξικότητάς τους απορροφούν υγρασία και σαπίζουν, αναπτύσσουν μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς.

και η διάθεσή τους σε όλες τις αποχρώσεις του φυσικού ξύλου. Ετσι, λοιπόν, στην περίπτωση που το παλιό δάπεδο (πλακάκια, μωσαϊκό ή ξύλο) χρειάζεται αντικατάσταση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το έτοιμο, σε λωρίδες, προλουστραρισμένο και προβερνικωμένο laminate δάπεδο, το οποίο δεν καρφώνεται ούτε κολλιέται, αλλά απλώς τοποθετείται πάνω στο παλιό, αφού προηγουμένως έχει εγκατασταθεί το κατάλληλο θερμοηχομονωτικό υπόστρωμα.

Ειδικότερα, τα στάδια τοποθέτησης ενός τέτοιου δαπέδου είναι τα εξής: Διαμορφώνεται ως βάση μια λεπτή στρώση από συνθετικό φύλλο υψηλής αντοχής στο οποίο απεικονίζεται το ξύλο. Το φύλλο αυτό επικαλύπτεται με μια διαφανή στρώση υλικών (ρητίνες κτλ.) που το καθιστούν αδιάβροχο. Κατόπιν, τοποθετούνται στην επιφάνεια της βάσης οι ξύλινες λωρίδες από plywood και συνδέονται μεταξύ τους με τις εσοχές ή προεξοχές που διαθέτουν στις ακμές τους. Το laminate (ή επικαθήμενο) δάπεδο διατηρείται στη θέση του αφού «κουμπώνεται» ή «σφραγίζεται» πλευρικά με το σοβατεπί, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα για μερική αντικατάστασή του σε περίπτωση ζημιάς ή ολικής μεταφοράς του αν χρειαστεί.

Τα δάπεδα laminate διατίθενται σε έξι επίπεδα αντοχής ανάλογα με τη χρήση τους, π.χ. οικιακή χρήση ή επαγγελματική (βαριά κυκλοφορία). Τελευταία απολαμβάνουν μια αυξανόμενη δημοτικότητα μιας και εφαρμόζονται σε όλους τους χώρους -εκτός από το μπάνιο ή χώρους με μεγάλη υγρασία- συντηρούνται εύκολα, ενώ η ελκυστική τους εμφάνιση χαρίζει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και ο τρόπος κατασκευής τους διέπονται από ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο εργαστηριακός έλεγχος που αφορά την αντοχή τους στη φθορά περιγράφεται στο πρότυπο ΕΝ 438-2.6, ενώ ο έλεγχος που αφορά την αντοχή τους σε κρούσεις (3 κατηγοριών) στο ΕΝ 13329.

Για να διατηρήσετε το δάπεδό σας σε άριστη κατάσταση, χρησιμοποιήστε τσόχινα πέλματα στα πόδια καρεκλών και τραπεζιών, καθώς και ένα πατάκι από ψάθα στην είσοδο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ