Επενδύοντας στην ποιότητα

31.01.2008
Ανταποκρινόμενα με επιτυχία στις σύγχρονες διακοσμητικές τάσεις και τις λειτουργικές απαιτήσεις κάθε σπιτιού, τα πλακάκια σε «προτρέπουν» να τα αγγίξεις για να νιώσεις τη διαφορά.

Από τη Σύλβια Μαζλούμη-Μαρσέλλου

Αποτελούν το πιο κλασικό και ευρέως διαδεδομένο υλικό εσωτερικής επένδυσης μιας κατοικίας. Συγκεντρώνοντας πολλά τεχνικά, κατασκευαστικά και αισθητικά πλεονεκτήματα, όπως η μεγάλη αντοχή, η εύκολη εφαρμογή, η ελάχιστη ανάγκη συντήρησης, η ποικιλία σχεδίων, χρωμάτων και υφών και η σχετικά χαμηλή τιμή τους, τα πλακάκια κατέχουν περίοπτη θέση σε τοίχους και δάπεδα σπιτιών, για το μπάνιο, την κουζίνα ή ακόμα και το σαλόνι. Ματ ή γυαλιστερά, κλασικά τετράγωνα ή μακρόστενα, σε κάθε πιθανή διάσταση, κεραμικά, από πέτρα, μάρμαρο, γυαλί ή γρανίτη, επισμαλτωμένα ή σε απομίμηση των φυσικών τόνων του ξύλου, της πέτρας και του δέρματος, με ορατούς ή αόρατους αρμούς αποτελούν τον «κρυφό άσο» στο μανίκι κάθε σύγχρονου αρχιτέκτονα ή διακοσμητή.

Τρόπος παρασκευής

Η φύση παρέχει σε αφθονία τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των πλακιδίων και οι οποίες είναι ορυκτές (άργιλος, καολίνη, άστριοι). Αφού αλεστούν, αναμειχθούν, υγρανθούν και ζυμωθούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές κάθε κατασκευαστή, ψήνονται για περισσότερο από 24 ώρες σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 1.200 βαθμούς, ανάλογα με το προϊόν που θέλουμε να παραχθεί.

Τύποι

Τα πλακάκια ταξινομούνται στις εξής κατηγορίες:

Απλά: ανάλογα με τη χρήση τους μπορεί να είναι υαλοποιημένα, σμαλτωμένα κ.ά. Η υαλοποίησή τους, η μετατροπή τους δηλ. σε γυαλί, πραγματοποιείται με το ψήσιμο του πηλού σε υψηλές θερμοκρασίες για συγκεκριμένο διάστημα. Ο βαθμός υαλοποίησής τους χαρακτηρίζει τα πλακάκια σε μη υαλοποιημένα, μονόπυρα, δίπυρα και πορσελανάτα. Η εφυάλωσή τους αφορά την κάλυψη της επιφάνειάς τους με υαλώδες επίχρισμα, δηλ. με σμάλτο ή κάποιο άλλο παρεμφερές υλικό.

Cotto: ο τύπος αυτός περιλαμβάνει πλακάκια σε γήινες αποχρώσεις, που κατασκευάστηκαν από μια ειδική ποικιλία πηλού και γι αυτό δεν έχουν απόλυτα ομοιόμορφο χρώμα. Η επιφάνειά τους είναι ματ και λεία.

Κεραμικά: είναι ελκυστικά στην όψη, ανθεκτικά στη φωτιά, τις μηχανικές καταπονήσεις και τις φθορές, δεν προσβάλλονται από τη UV ακτινοβολία, την υγρασία και τις θερμοκρασιακές μεταβολές, ενώ σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν εκλύουν τοξικές ουσίες. Παράγονται με τη διαδικασία της συμπίεσης ξηράς σκόνης και ψήνονται, ενώ αργότερα μπορεί να καλυφθούν με στρώση υαλοποίησης.

Από πορσελάνη: έχουν γυαλιστερή επιφάνεια και διακρίνονται για τη μεγάλη ανθεκτικότητά τους.

Σύνθετα: πλακάκια με ανάγλυφη επιφάνεια ή απεικονίσεις. Δε διαφοροποιούνται ποιοτικά από τα απλά, αλλά τα σχέδια μπορεί να είναι χειροποίητα.

Ειδικών χρήσεων: είναι ανθεκτικά στη θερμότητα, κατάλληλα για χώρους δίπλα στο τζάκι. Διακρίνονται σε πλακάκια για χαμηλές θερμοκρασίες, ανθεκτικά σε οξέα, ειδικά πλακάκια με στρογγυλεμένες ακμές ή σκαλοπάτια. Η επιτυχία της τοποθέτησης εξαρτάται από την ασφαλή συγκόλληση των πλακιδίων με το υπόβαθρο, το οποίο πρέπει να είναι καθαρό, στεγνό και επίπεδο. Η κόλλα επιλέγεται ανάλογα με τη χρήση του χώρου. Η υδατοαπορροφητικότητα των πλακιδίων εξαρτάται από το πορώδες της μάζας τους και από το βαθμό υαλοποίησής τους. Τα μη υαλοποιημένα παρουσιάζουν μεγαλύτερη απορροφητικότητα, τα μερικώς υαλοποιημένα χαρακτηρίζονται από μικρότερη απορροφητικότητα, ενώ τα υαλοποιημένα αποτελούν τη βέλτιστη επιλογή για το δάπεδο.

Αρμοί

Στα κεραμικά πλακάκια κατασκευάζονται αρμοί διαστολής. Το πλάτος και οι αποστάσεις μεταξύ τους προσδιορίζονται με βάση τις θερμοκρασιακές διακυμάνσεις. Για τους αρμούς χρησιμοποιούνται ειδικές διατομές που προστατεύουν τις ακμές των πλακιδίων και αφήνουν διάκενο και οι οποίες τοποθετούνται ταυτόχρονα με τα πλακίδια. Μετά τη σκλήρυνση του δαπέδου, το διάκενο γεμίζεται με κατάλληλα υλικά.

Ποιότητα

Πλακίδια που δεν πληρούν τους όρους των προτύπων και του ΕΛΟΤ ΕΝ 87 δε θεωρούνται Α διαλογής. Σε συσκευασία που δεν είναι πρώτης ποιότητας απαγορεύεται η αναγραφή προτύπων ΕΛΟΤ. Η επιλογή πλακιδίων δεύτερης κατηγορίας εμπεριέχει τον κίνδυνο των μη σταθερών διαστάσεων, γεγονός που θα επιφέρει δυσκολία στην τοποθέτηση και ευθυγράμμισή τους.

Τα εφυαλωμένα πλακάκια καθαρίζονται με νερό και αλκαλικά καθαριστικά. Σε περίπτωση φθοράς αντικαθιστώνται σχετικά εύκολα.