Στις διαταγές σας!

31.01.2008
Αναλαμβάνουν ρόλο κεντρικού διαχειριστή, επιτρέποντάς σας να χαρείτε τη ζωή «εντός και εκτός των τειχών» με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού!

Από τη Σύλβια Μαζλούμη-Μαρσέλλου

Οι αυτοματισμοί που εφαρμόζονται στις σύγχρονες κατοικίες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας με τη μορφή των συστημάτων συναγερμού, της θέρμανσης, των υπολογιστών κ.ά. Τα οφέλη τους, που βασίζονται σε μια σειρά συστημάτων επικοινωνίας, είναι πολλά, μεταξύ των οποίων η μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ο έλεγχος της θέρμανσης και του κλιματισμού, η εξοικονόμηση χρόνου και κόπου, η ασφάλεια κτλ. Τα συστήματα αυτά πραγματοποιούν πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα και μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των χρηστών.

Ορισμένοι οργανισμοί, όπως π.χ. ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ηλεκτρονικών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την τυποποίηση της ηλεκτροτεχνίας (επιστημονικός και τεχνολογικός κλάδος που μελετά τις τεχνικές εφαρμογές του ηλεκτρισμού και τα προβλήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του σε κατασκευές και εγκαταστάσεις), ξεκίνησαν αρκετά χρόνια πριν τη διαδικασία για τη δημιουργία πρωτοκόλλων που θα έθεταν σε εφαρμογή αυτήν τη σειρά συστημάτων. Τα επικρατέστερα, μεταξύ αυτών που κυκλοφορούν σήμερα, είναι το ΕΙΒ (European Installation Bus), το CEBus (που εφαρμόζεται στην Αμερική) και το HBS (που εφαρμόζεται στην Ιαπωνία). Το τελευταίο βασίζεται στη μετάδοση και τη λήψη μηνυμάτων από το χρήστη προς τις συσκευές και το αντίστροφο μέσω μιας κεντρικής μονάδας που έχει εγκατασταθεί στην κατοικία. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό σύστημα Bus, το οποίο προσδιορίζει μια τυποποιημένη τεχνολογία για τη δημιουργία συστημάτων ελέγχου και διαχείρισης, που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ πολλών παράλληλα συνδεδεμένων συστημάτων.

Εφαρμογές

Οι εφαρμογές του συστήματος είναι πολλές και εξατομικεύονται για την εξυπηρέτηση μιας συγκεκριμένης κατοικίας και των χρηστών της. Η επιλογή γίνεται με την απλή σύνδεση συμπληρωματικών μονάδων επεξεργασίας. Οι ικανότητες των υπολογιστών είναι τέτοιες ώστε να καλύπτουν όλες τις ανάγκες του χρήστη. Η μετάδοση των πληροφοριών και οι εντολές που δέχεται το σύστημα πραγματοποιούνται με πολλούς τρόπους. Οι κατασκευαστές των ηλεκτρονικών μονάδων, εγκαταστάσεων αλλά και οι τεχνικοί θα σας προτείνουν αυτό που ταιριάζει στη δική σας περίπτωση, ενώ το κόστος εξαρτάται από την επιλογή που θα κάνετε και τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης αγοράς.

Στο σύστημα Bus όλες οι ηλεκτρικές συσκευές είναι συνδεμένες με έναν αγωγό 220Volt και ελέγχονται μέσω ενός καλωδίου δύο διακλαδώσεων συνδεμένου παράλληλα ως προς τον αγωγό. Μια κεντρική μονάδα χειρισμού δείχνει τα ενεργά ή τα απενεργοποιημένα κυκλώματα και ειδοποιεί για την εμφάνιση προβλημάτων. Η εγκατάσταση του τεχνικού χώρου μπορεί να γίνει στο κέντρο της κατοικίας ή στο γκαράζ, αρκεί να προστατεύεται από την υγρασία. Με τη χρήση του συστήματος εξασφαλίζεται η επικοινωνία ανάμεσα στις συσκευές, μεταξύ της κατοικίας και του εξωτερικού της περιβάλλοντος ενώ χάρη στην ευελιξία του, δίνεται στον ιδιοκτήτη η δυνατότητα επιλογής από άπειρα, ουσιαστικά, προτεινόμενα σενάρια καθώς και της δημιουργίας δικών του, κάτι που εξαρτάται από την εξοικείωσή του με το σύστημα. Γι αυτό πολλές φορές το σύστημα προγραμματίζεται με κάποια βασικά σενάρια και στην πορεία, ανάλογα με τις επιθυμίες του εκάστοτε χρήστη της κατοικίας, προσαρμόζεται σε πιο σύνθετα. Για παράδειγμα, με ένα απλό τηλεφώνημα, πληκτρολογώντας τον προσωπικό σας κωδικό μπορείτε να ενεργοποιήσετε το σύστημα για το αυτόματο πότισμα του κήπου σας, να ανοίξετε ή να κλείσετε τα ρολά, να ρυθμίσετε τις τέντες ανάλογα με τον καιρό, να θέσετε σε λειτουργία το καλοριφέρ, να φωτίζετε ένα-ένα τα δωμάτια (σαν να βρίσκεται κάποιος μέσα) κτλ. Μπορείτε, επίσης, να λαμβάνετε αναφορές κατάστασης όσον αφορά την εσωτερική και εξωτερική θερμοκρασία, την ηλιοφάνεια, την ταχύτητα του ανέμου ή τη στάθμη του πετρελαίου.

Το σύστημα Bus διαθέτει αισθητήρες που σε περίπτωση πυρκαγιάς ειδοποιούν αυτόματα την Πυροσβετική και ελέγχουν τα ρολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.