Σαν ζωγραφιά

21.02.2008
Μέρος του άρτια οργανωμένου οικιστικού συγκροτήματος Κασταλία, μια διώροφη κατοικία προβάλλει το δυνατό της προφίλ με φόντο το ειδυλλιακό τοπίο.

Χτισμένη βάσει υψηλών προδιαγραφών σε μια καταπληκτική τοποθεσία στην Αράχοβα, η 120 τ.μ. κατοικία υιοθετεί κατασκευαστικά στοιχεία της ντόπιας παράδοσης -όπως το κέλυφος από πέτρα Παρνασσού, η κεκλιμένη κεραμοσκεπή, τα δοκάρια και τα ξύλινα παντζούρια- προκειμένου να ενταχθεί αβίαστα στο φυσικό περιβάλλον. Τα μεγάλα ανοίγματα, οι παστέλ αποχρώσεις στους τοίχους, η ζεστή αίσθηση του ξύλου και οι προσεγμένες διακοσμητικές λεπτομέρειες χαρακτηρίζουν το εσωτερικό της. Αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, με την τραπεζαρία, το καθιστικό, την κουζίνα, το κυρίως υπνοδωμάτιο, τον ξενώνα και τους βοηθητικούς χώρους να καταλαμβάνουν το ισόγειό της, ενώ στον όροφο έχουν διαμορφωθεί ένα καθημερινό καθιστικό και ένα υπνοδωμάτιο. Από την είσοδο κιόλας αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι ιδιοκτήτες λατρεύουν το σκι, αφού έχει προβλεφθεί μια ειδική θέση για τον εξοπλισμό τους. Ενας λιτός καναπές συμπληρώνει το χώρο, ενώ στα δεξιά έχει διαμορφωθεί η σάουνα. Προχωρώντας στο εσωτερικό, συναντά κανείς την τραπεζαρία και το κυρίως καθιστικό. Δύο χτιστοί καναπέδες σε γωνιακή διάταξη απέναντι από το τζάκι, ντυμένοι με βελούδινα υφάσματα σε ζεστές αποχρώσεις, αποτελούν τους βασικούς πρωταγωνιστές του φιλόξενου living room. Συνοδεύονται από ένα κεντρικό coffee table και περιτριγυρίζονται από έργα τέχνης και φιγούρες του καραγκιόζη στους τοίχους, ενώ χειροποίητα χαλιά, διακοσμητικά μαξιλάρια και χρηστικά αντικείμενα ολοκληρώνουν το σκηνικό.

Η τραπεζαρία βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την κουζίνα. Εδώ το ξύλο κυριαρχεί, με τις κουρτίνες και τα καθίσματα να εμπνέονται το χρώμα τους από το βαθύ πράσινο της φύσης. Δεξιά της κουζίνας, ένας διάδρομος οδηγεί στο κυρίως υπνοδωμάτιο με την ακαταμάχητη θέα της βεράντας του και τα δύο μπάνια. Δύο κομοδίνα «στοιχίζονται» αριστερά και δεξιά του κρεβατιού απέναντι από ένα κομψό έπιπλο τοίχου, ενώ οι απαλές αποχρώσεις στα υφάσματα και τις κουρτίνες προσδίδουν μια ρομαντική νότα στην ατμόσφαιρα. Στη δυτική πλευρά του ισογείου έχει χωροθετηθεί ο ξενώνας με το ιδιαίτερο μπάνιο του, που παραπέμπει σε σαλέ με την ξύλινη κεκλιμένη οροφή και την εντυπωσιακή πέτρινη πλευρά του τοίχου. Η κατοικία περιβάλλεται από μια μεγάλη ενιαία βεράντα στην οποία εκτονώνονται όλοι οι χώροι του ισογείου και περιλαμβάνει χώρο για bbq και καθιστικό. Αποπνέοντας την αυθεντικότητα της ζωής στην ελληνική ύπαιθρο, η όμορφη αυτή κατοικία κινείται σε ένα πνεύμα αρμονίας και ισορροπίας, εντυπωσιάζοντας τον επισκέπτη και επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της παραδοσιακής φιλοξενίας.