Πολύτιμα αξεσουάρ

21.02.2008
Ξεπερνώντας τα όρια της εργονομίας, υιοθετούν νέες φόρμες και υλικά που τα μεταμορφώνουν σε σύγχρονα έργα τέχνης, με απόλυτη χρηστική αξία.

Από τη Σύλβια Μαζλούμη-Μαρσέλλου

Στις μικρές λεπτομέρειες που αναδεικνύουν την ξεχωριστή αισθητική μιας σύγχρονης κατοικίας συγκαταλέγονται και τα πόμολα.

Αποτελώντας αντικείμενο μελέτης για πολλούς διάσημους σχεδιαστές, τα συγκεκριμένα προϊόντα απέκτησαν τα τελευταία χρόνια ένα καινούριο, πρωτοποριακό «πρόσωπο» που βασίζεται σε μια διαφορετική σχεδιαστική αντίληψη. Σκοπός της είναι ένα καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διευκόλυνση του χρήστη.

Τα πόμολα που προορίζονται για εσωτερικές ή εξωτερικές πόρτες, ντουλάπια, ντουλάπες κ.ά. μπορούν να προσαρμοστούν στο ύφος κάθε κατοικίας καθώς διακρίνονται για την πλούσια γκάμα των σχεδίων, των χρωμάτων και των υλικών τους. Χρυσά, νίκελ, αντικέ, σατινέ, με πέρλες, χρωμίου, inox, ξύλινα ή δερμάτινα, καθώς και κλασικές προτάσεις όπως το ρόπτρο για εξωτερική πόρτα, οι λαβές σκάλας, τα παιδικά πόμολα με σχέδια και χρώματα και τα διαχρονικού ή μοντέρνου στιλ πόμολα θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΣΩΣΤΑ

Στην αγορά κυκλοφορούν πόμολα σε πολλούς τύπους, προκειμένου να καλύψουν διαφορετικές χρήσεις και αισθητικές προτιμήσεις. Πριν καταλήξετε στην επιλογή, σκεφτείτε ποιος θα χρησιμοποιεί την πόρτα για την οποία προορίζονται. Για παράδειγμα, αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά ή άτομα με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να το λάβετε υπόψη πριν κάνετε οποιαδήποτε αγορά. Για τα μπάνια ή την κρεβατοκάμαρα θα χρειαστείτε πόμολα με κλειδαριά, κατά προτίμηση από αυτές που κλειδώνουν μόνο από την εσωτερική πλευρά. Φροντίστε να κρατήσετε την απόδειξη και τα χαρτιά που συνοδεύουν την κλειδαριά σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξετε το μηχανισμό ή να «βγάλετε» καινούρια κλειδιά.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΠΟΜΟΛΑ

Για λόγους αισθητικής ή εξαιτίας της φθοράς που προκαλεί η μακροχρόνια χρήση, τα πόμολα αλλάζουν αρκετά συχνά. Αν και για τους έμπειρους η συγκεκριμένη διαδικασία είναι θέμα λίγων λεπτών, την πρώτη φορά θα χρειαστεί να ακολουθήσετε μερικές βασικές συμβουλές.

Αφαιρώντας τον παλιό μηχανισμό

Η εργασία αυτή είναι αρκετά απλή και απαιτεί βασικά ερασιτεχνικά εργαλεία. Ξεκινήστε βγάζοντας το μεταλλικό κομμάτι που βρίσκεται ανάμεσα στο πόμολο και την κλειδαριά. Θα πρέπει να ξεβιδώσετε τις δύο βίδες που συγκρατούν αυτό το τμήμα, αν και σε κάποιες πόρτες θα χρειαστεί να πιέσετε το μέταλλο καθώς δεν υπάρχουν βίδες. Αφού το βγάλετε, θα βρείτε δύο επιπλέον βίδες που ενώνουν το πόμολο με το εσωτερικό της πόρτας. Ξεβιδώστε τις και αφαιρέστε το πόμολο από την πόρτα. Το τελευταίο βήμα είναι να ξεβιδώσετε τις βίδες που κρατούν στη θέση του το μηχανισμό της πόρτας και να αφαιρέσετε το μηχανισμό της κλειδαριάς.

Το νέο πόμολο

Ελέγξτε τη μεταλλική πλάκα που εφάπτεται στην πόρτα. Αν εφαρμόζει σωστά και το χρώμα ταιριάζει, δε θα χρειαστεί να την αλλάξετε. Αλλιώς, αφαιρέστε την βγάζοντας τις βίδες που την ενώνουν με την πόρτα. Τοποθετήστε το νέο μηχανισμό και βιδώστε τον στη θέση του. Βάλτε το καινούριο πόμολο και βεβαιωθείτε ότι οι τρύπες για τις βίδες βρίσκονται στη σωστή θέση σε σχέση με αυτές που υπάρχουν στην πόρτα. Στη συνέχεια, βιδώστε σταδιακά και από τις δύο πλευρές έως ότου το πόμολο σταθεροποιηθεί στη νέα του θέση. Τέλος, βιδώστε σφιχτά και πιέστε το πόμολο και τη μεταλλική επιφάνεια για να βεβαιωθείτε πως έχει τοποθετηθεί σωστά.

Τα πόμολα από inox αποτελούν μΙα πολύ καλή λύση για πόρτες σε παραθαλάσσια σπίτια, αφού το συγκεκριμένο υλικό έχει εξαιρετική αντοχή και δε σκουριάζει.