Προφίλ αξιοπιστίας

21.02.2008
Με εξαιρετικές προδιαγραφές και ποιοτικά χαρακτηριστικά, έρχονται να αναβαθμίσουν συνολικά το βιοτικό επίπεδο εντός του σπιτιού.

Από τη Σύλβια Μαζλούμη-Μαρσέλλου

Η διαμόρφωση των όψεων ενός κτιρίου και η σωστή χάραξη των ανοιγμάτων του, επομένως και των κουφωμάτων, συμβάλλουν ουσιαστικά στον καθορισμό της αρχιτεκτονικής του ταυτότητας. Αναλαμβάνοντας το συγκεκριμένο έργο, κάθε αρχιτέκτονας οφείλει να υπολογίσει, εκτός από την αισθητική, τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, τους πολεοδομικούς κανονισμούς και περιορισμούς όπως και τις λειτουργικές ανάγκες των εσωτερικών χώρων, αφού ο επαρκής φωτισμός και εξαερισμός τους, η θερμική άνεση, καθώς και η εύκολη πρόσβαση στον κήπο ή τη βεράντα σχετίζονται άμεσα με το είδος και την ποιότητα των επιλεγμένων κουφωμάτων.

Το αλουμίνιο, ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται καθαρό ή σαν κράμα, παρουσιάζει εξαιρετικές ιδιότητες και δε θυμίζει σε τίποτα τα παλιότερα κουφώματα με τις κακές συνδέσεις και τις σοβαρές απώλειες θερμότητας. Ως βιομηχανικό υλικό ταιριάζει άψογα στο ύφος της σύγχρονης κατοικίας, ενώ η μεγάλη ποικιλία σε διαφορετικά προφίλ και χρωματισμούς, ο εύκολος καθαρισμός και η μεγάλη διάρκεια ζωής δικαιολογούν το γεγονός ότι σήμερα στην Ελλάδα η αξιοποίησή του στην κατασκευή κουφωμάτων φτάνει το 80% σε σχέση με άλλα υλικά.

Προφίλ αλουμινίου

Το αλουμίνιο που προορίζεται για αρχιτεκτονικές εφαρμογές υφίσταται επιφανειακές επεξεργασίες προκειμένου να βελτιώσει την αντιδιαβρωτική του συμπεριφορά, την εμφάνισή του και την αντοχή του στη μακροχρόνια χρήση. Οι συνηθέστερες μέθοδοι είναι η ανοδίωση και η ηλεκτροστατική βαφή. Με την ανοδίωση μετασχηματίζεται η επιφάνεια του αλουμινίου και δημιουργείται τεχνητά ένα διαφανές στρώμα οξειδίου που επιτρέπει την ενσωμάτωση χρωστικών υλών, ενώ η ηλεκτροστατική βαφή καλύπτει την επιφάνειά του με ένα στρώμα πολυεστερικής βαφής.

Σύνθετα κουφώματα

Μια νέα πρόταση στα κουφώματα συνιστά ο συνδυασμός αλουμινίου και ξύλου που επιτυγχάνεται χάρη σε μια ειδική διαδικασία ενσωμάτωσης των υλικών αυτών. Αποτελεί ιδανική λύση για παραδοσιακούς οικισμούς ή νεοκλασικής αρχιτεκτονικής κατασκευές, με κύρια χαρακτηριστικά την εξαιρετική αντοχή στις καιρικές συνθήκες και τη μηδενική απαίτηση συντήρησης, αφού το ξύλινο τμήμα τοποθετείται εσωτερικά.

Τύποι ανοίγματος κουφωμάτων

Συρόμενα: είναι εκείνα των οποίων τα πλαίσια κατά τη λειτουργία τους κινούνται παράλληλα προς το επίπεδο του ανοίγματος. Για τη χρησιμοποίησή τους, θα πρέπει κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού ο μηχανικός να έχει προβλέψει την ύπαρξη κενού στον τοίχο. Δε δεσμεύουν ωφέλιμο χώρο, ενώ η μετακίνησή τους είναι αθόρυβη, εύκολη και πραγματοποιείται με μηχανισμό κύλισης (ράουλα). Ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες: τα χωνευτά, τα οποία εισέρχονται σε κατάλληλο διάκενο της τοιχοποιίας και είναι μονόφυλλα ή δίφυλλα, και τα επάλληλα, στα οποία το ένα φύλλο βρίσκεται σε παράλληλη θέση μπροστά από το άλλο. Ανασυρόμενα με ανάκλιση: επιτρέπουν την κίνηση των φύλλων πάνω και κάτω μέσω μηχανισμού που εξασφαλίζει τη σταθεροποίηση σε οποιαδήποτε θέση. Τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι η καλή απόδοση στον εξαερισμό του χώρου και ο εύκολος καθαρισμός του υαλοπίνακα. Περιστρεφόμενα: περιστρέφονται σε κατακόρυφο ή οριζόντιο άξονα και χρησιμοποιούνται κυρίως για τον εξαερισμό των δωματίων.

Παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα των κουφωμάτων

Η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει πλήθος επιλογών ως προς τον τύπο και τη συμπεριφορά των κουφωμάτων στη διάβρωση, την αεροστεγανότητα και υδατοστεγανότητα, καθώς και του επιπέδου θερμομόνωσης ή ηχομόνωσης που προσφέρουν. Θερμομονωτικά χαρακτηρίζονται εκείνα που συνδυάζονται με διπλά ή τριπλά τζάμια. Κρίσιμα σημεία που θα καθορίσουν την αντοχή και την καλή μετέπειτα λειτουργία τους εστιάζονται στη συναρμογή και την τοποθέτησή τους. Η στεγανοποίηση των αρμών που υπάρχουν ανάμεσα στο κούφωμα και την τοιχοποιία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποφυγή της μετάδοσης της υγρασίας, ενώ η καλή στήριξη της κάσας συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του κουφώματος, των μηχανισμών ανοίγματος/κλεισίματος και των εξαρτημάτων κίνησης (μεντεσέδες, ράουλα).

Συντήρηση

Τα κουφώματα αλουμινίου δε χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση. Αφού τοποθετηθούν, θα πρέπει να αφαιρεθούν οι προστατευτικές ταινίες και να καθαριστούν οι επιφάνειες με ήπια καθαριστικά ή μόνο με νερό. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση αντικειμένων που μπορούν να βλάψουν την επιφάνεια και τους μηχανισμούς τους (γυαλόχαρτο, σκληρές βούρ-τσες κ.ά.). Πλένονται προσεκτικά σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ σε αραιότερα διαστήματα θα πρέπει να ελέγχονται η κατάσταση του υλικού, η λειτουργία των εξαρτημάτων κίνησης και των μηχανισμών ανοίγματος/κλεισίματος, τα περιμετρικά λάστιχα -για να διασφαλιστεί η στεγανότητά τους από τον αέρα και το νερό- και οι βίδες στήριξης που θα πρέπει να είναι καλά σφιγμένες προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο παραμόρφωσης των φύλλων από το δυνατό άνεμο.

Οι νεροχύτες και οι νεροσταλάκτες των κουφωμάτων πρέπει να καθαρίζονται από ρύπους και υλικά που εμποδίζουν την απορροή του νερού.

Η αποκατάσταση ή συντήρηση των κουφωμάτων περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια: μερική αντικατάστασή τους (νέα κουφώματα πάνω στις ήδη υπάρχουσες κάσες), ολική αντικατάσταση και τοποθέτηση ενός δεύτερου παραθύρου.