Ηλιε μου, ήλιε μου!

03.09.2007
Ενώ τα περισσότερα φυτά έχουν σχεδόν τελειώσει την ανθοφορία τους, υπάρχουν πολλές... ζωντανές γωνιές που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για να παραμείνουν έτσι.

Ηλιος Κανένα φυτό δε θυμίζει περισσότερο καλοκαίρι από τον ήλιο. Ακόμα και το όνομά του μας παραπέμπει σε αυτή την εποχή. Ενα φυτό που λατρεύει κυριολεκτικά τον... συνονόματό του και το δείχνει, καθώς τα λουλούδια του παρακολουθούν την ημερήσια πορεία του στον καλοκαιρινό ουρανό. Το επιστημονικό του όνομα είναι Helianthus anuus, το αγγλικό Sunflower και το ελληνικό Ηλιος ή Ηλίανθος. Τα πάντα γύρω από τον ήλιο! Τον χρησιμοποιούμε σαν ετήσιο φυτό, συνήθως στα όρια του κήπου. Παράγει ένα βασικό κορμό, που εύκολα μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 3,5 μέτρα, στην κορυφή του οποίου εμφανίζονται το κατακαλόκαιρο τα τεράστια άνθη του (έως 20 εκατοστά διάμετρο) που έχουν έντονο κίτρινο χρώμα. Τα λουλούδια κρατούν πολύ και στο κέντρο τους παράγονται οι σπόροι τους, οι γνωστοί ηλιόσποροι. Είναι αγαπητός καρπός στους ανθρώπους αλλά και στα πουλιά. Ετσι, μαζί με τους ήλιους θα φιλοξενείτε στον κήπο σας και αρκετούς φτερωτούς φίλους. Το φυτό κατάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αγαπά όμως το κλίμα της χώρας μας και ευδοκιμεί εύκολα. Μεγαλώνει σε κάθε τύπο χώματος, αρκεί να είναι πλούσιο και να έχει αρκετή υγρασία. Η μόνη φροντίδα που χρειάζεται, εκτός από το γενναιόδωρο πότισμα, είναι η υποστήριξη όταν το φυτό ψηλώσει πολύ. Σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα!

Περιποίηση και φροντίδα

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι μήνες διακοπών για τους περισσότερους Ελληνες. Ομως τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί και έχουν ανάγκες. Φροντίστε, λοιπόν, να προσέχει κάποιος τα φυτά σας την εποχή που θα απουσιάζετε. Ελέγχετε συχνά τα φυτά σας για ασθένειες και έντομα. Οι ψηλές θερμοκρασίες της εποχής και η υγρασία του κήπου τα ευνοούν και αναπτύσσονται σε χρόνο μηδέν! Επίσης, προσέξτε τη δοσολογία των φαρμάκων που χρησιμοποιείτε για να τα αντιμετωπίσετε. Εύκολα μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά αν το... παρακάνετε. Συνεχίστε να κόβετε τα ώριμα λουλούδια των φυτών σας για να παράγουν νέα. Ακούγεται σκληρό να κόβετε τα λουλούδια που ομορφαίνουν τον κήπο και το μπαλκόνι σας, όμως είναι αποτελεσματικότατο!

Κλάδεμα Αν φιλοξενείτε θάμνους που άνθισαν στις αρχές του καλοκαιριού, τώρα είναι η σωστή εποχή για να τους κλαδέψετε. Ετσι θα περάσουν σε φάση ξεκούρασης και θα μαζέψουν ενέργεια για να είναι έτοιμοι του χρόνου, την ίδια εποχή.

Φύτεμα Οι ίριδες είναι πανέμορφα φυτά που μεγαλώνουν με υπόγειους κονδύλους. Ο καλύτερος τρόπος για να τα πολλαπλασιάσετε είναι η διαίρεση αυτών των κονδύλων. Αφαιρέστε κάποιους από το έδαφος, κόψτε τους με ένα κοφτερό μαχαίρι και αμέσως ξαναφυτέψτε τους όπου εσείς θέλετε να αναπτυχθούν. Αρκεί κάθε κομμάτι κονδύλου να διαθέτει τουλάχιστον ένα «μάτι» για να μπορέσει να αναπτυχθεί γρήγορα. Τον ίδιο μήνα μπορείτε να αποκτήσετε καινούρια φυτά, κόβοντας και φυτεύοντας μοσχεύματα από πελαργόνια και φούξιες. Επίσης, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να φυτέψετε βολβούς υακίνθου. Στις χειμωνιάτικες γιορτές θα είναι ανθισμένοι! Τον Αύγουστο τα περισσότερα από τα φυτά σας έχουν παράγει σπόρους. Μια καλή ιδέα είναι να συλλέξετε όσους από αυτούς θέλετε και να προσπαθήσετε να αποκτήσετε καινούρια φυτά. Αν θέλετε να έχετε ανθισμένους υάκινθους τα Χριστούγεννα, φροντίστε να φυτέψετε τον Αύγουστο τους βολβούς τους. Οι ίριδες μπορούν αυτή την εποχή να πολλαπλασιαστούν, διαιρώντας τους υπόγειους κονδύλους τους. Η βασικότερη ασχολία των κηπουρών τους ζεστούς μήνες είναι το σωστό πότισμα.