Τέλος εποχής Ορτανσία

21.02.2008
Ο Φεβρουάριος είναι ένας χειμωνιάτικος μήνας, αλλά όχι για τα φυτά! Μια προσεκτική ματιά θα σας αποκαλύψει πως η άνοιξη έχει ήδη φτάσει!

Η ορτανσία (Hydrangea macrophylla) είναι ένα πολύ γνωστό φυτό στη χώρα μας. Τα λευκά, ροζ ή μπλε μεγάλα λουλούδια τής έχουν χαρίσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια μια δημοφιλή θέση στους κήπους και τις βεράντες των σπιτιών. Το χρώμα των λουλουδιών εξαρτάται από τη σύσταση του χώματος. Τα λευκά και ροζ άνθη βγαίνουν σε φυτά που είναι φυτεμένα σε αλκαλικά χώματα. Αντίθετα, τα μπλε αναπτύσσονται σε όξινα (καστανόχωμα, ρεικόχωμα, φυλλόχωμα) εδάφη. Πρόκειται για ένα θαμνώδες, φυλλοβόλο φυτό με πλούσιο φύλλωμα. Τα πολλά μικρά άνθη του με τα χαρακτηριστικά σέπαλα έχουν σχήμα μπάλας. Είναι εντυπωσιακά αλλά χωρίς άρωμα. Η ορτανσία, που κατάγεται από την Κίνα και την Ιαπωνία, είναι φυτό που χρειάζεται ειδικές συνθήκες για ν αναπτυχθεί. Εχει ανάγκη ενός σκιερού αλλά φωτεινού σημείου, καθώς και δροσερής ατμόσφαιρας. Της αρέσουν μόνο τα ελαφριά χώματα, αρκεί να είναι πλούσια σε συστατικά και ελαφρώς υγρά. Ακόμα, χρειάζεται σωστό πότισμα, λίπασμα ανά τακτά διαστήματα (κυρίως πριν από την ανθοφορία) και κλάδεμα από έμπειρο κηπουρό. Είναι γενικά ένα απαιτητικό φυτό που με την κατάλληλη φροντίδα θα μπορέσει να παρουσιάσει τον καλύτερό του εαυτό. Οταν το κατορθώσει, όμως, σίγουρα αποζημιώνει όποιον την έχει φροντίσει! Αν φιλοξενείτε αλπικά φυτά σε βραχόκηπο, προστατέψτε τα από τις δυνατές βροχές και τους ανέμους του μήνα σκεπάζοντάς τα. Το ριζικό σύστημα των περισσοτέρων είναι ρηχό και κινδυνεύουν να ξεριζωθούν.

Δουλειές κήπου τον Φεβρουάριο

Ο Κηπουρός Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που πρέπει να αποφασίσετε τι θα αφαιρέσετε και τι θα κρατήσετε από τα υπάρχοντα φυτά στα παρτέρια σας. Μπορεί αυτή την εποχή η εικόνα τους να μην είναι και η καλύτερη, κάποια από αυτά όμως θα μεταμορφωθούν σε λίγες μόνο μέρες.
Το πότισμα ακούγεται αχρείαστο αυτή την εποχή αλλά είναι μια προτεραιότητα για τα φυτά που φιλοξενούνται σε γλάστρες κυρίως πήλινες. Εκεί, ο αέρας στεγνώνει πολύ γρήγορα το χώμα και ενώ οι κλιματικές συνθήκες μας ξεγελούν, μπορεί να χαθούν κάποια φυτά από... δίψα.
Μια άλλη, πολύ σημαντική αλλά και ευχάριστη, υποχρέωση των κηπουρών είναι η προμήθεια καινούριων φυτών.
Η άνοιξη έρχεται και τα φυτώρια είναι γεμάτα... πειρασμούς! Είναι, λοιπόν, και μήνας φυτέματος ο Φλεβάρης. Σπόροι, βολβοί, κόνδυλοι, μικρά φυτά, όλα είναι πρόθυμα. Φυσικά έχει ακόμα αρκετό κρύο, γι αυτό το φύτεμα κάποιων ευαίσθητων φυτών πρέπει να γίνει προς το τέλος του μήνα ή στις αρχές του Μαρτίου. Ούτως ή άλλως, ο Φλεβάρης είναι «λειψός» και φεύγει γρηγορότερα!

Κλάδεμα αυτή την εποχή χρειάζονται πρώτα απ όλα οι χειμωνιάτικοι θάμνοι που μόλις σταμάτησαν την ανθοφορία τους. Γι αυτούς, η περίοδος ξεκούρασης ξεκινά τώρα και σταματά το επόμενο φθινόπωρο. Επίσης μην ξεχάσετε τα αειθαλή δέντρα. Θα πάρουν δύναμη αλλά και το σχήμα που θέλετε να έχουν.
Αν φιλοξενείτε στον κήπο σας γιασεμιά ή κληματίδες που ανθίζουν στο τέλος του καλοκαιριού, κλαδέψτε τα τώρα.
Αν έχετε φυτεμένη μια γλιτσίνια τώρα πρέπει να της δώσετε τον προσανατολισμό που θέλετε. Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό αναρριχητικό φυτό, που εύκολα μπορεί ν αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα.

Περιποίηση και φροντίδα Αν έχετε παρατηρήσει πως σε κάποιο δέντρο ή θάμνο του κήπου σας φωλιάζουν πουλιά, φροντίστε να τα διαμορφώσετε κατάλληλα γιατί από τον επόμενο μήνα ξεκινούν να φτιάχνουν τις φωλιές τους. Επίσης, μην αμελήσετε να τους ρίχνετε λίγη τροφή γιατί ο Φεβρουάριος είναι ένας πραγματικά δύσκολος μήνας γι αυτά.
Αν έχετε φυτεμένους θάμνους σε γλάστρες ή δοχεία και βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, μην τους αφήνετε απότιστους. Το φύλλωμά τους εμποδίζει συχνά το νερό της βροχής να πέσει στο χώμα και έτσι αυτά μένουν απότιστα!

Φύτεμα Ο Φεβρουάριος είναι ένας μήνας που μπορείτε να φυτέψετε κάποια φυτά που θα ανθίσουν την άνοιξη ή αργότερα, το καλοκαίρι. Ετσι, έστω και σε προστατευμένα σημεία φυτέψτε φυτά με κονδύλους ή βολβούς, όπως μπιγκόνιες (Begonia sp.), γκλοξίνιες (Gloxinia sp.), κάννες (Canna sp.) αλλά και ντάλιες (Dahlia sp.), πετούνιες (Petunia sp.), φλόγες (Salvia sp.) και κατηφέδες (Tagetes sp.) από σπόρους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ