Κίτρινο γιασεμί

31.01.2008
O Ιανουάριος, ο πιο ζεστός χειμωνιάτικος μήνας με τις ηλιόλουστες Αλκυονίδες μέρες, δίνει την ευκαιρία στους κηπουρούς να απολαύσουν την ηρεμία του κήπου.

O Ιανουάριος, ο πιο ζεστός χειμωνιάτικος μήνας με τις ηλιόλουστες Αλκυονίδες μέρες, δίνει την ευκαιρία στους κηπουρούς να απολαύσουν την ηρεμία του κήπου.

Κίτρινο γιασεμί
Το κίτρινο Γιασεμί (Jasminum nudiflorum) είναι ένας εντυπωσιακός θάμνος με ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Ανθίζει μέσα στο χειμώνα! Πρόκειται για ένα πολυετές φυτό με καταπράσινο φύλλωμα, που διατηρεί τα φύλλα του όλο το χρόνο. Κατάγεται από την Κίνα και εμφανίστηκε στην Ευρώπη πριν από 200 χρόνια περίπου. Οι βλαστοί του μπορούν να φτάσουν σε μήκος ακόμα και τα 5 μέτρα και είναι ιδανικό φυτό για να δημιουργήσει φυσικό φράχτη ή για κρεμαστή πρασινάδα - σε σημεία που το επιτρέπουν. Μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα σε ηλιόλουστα σημεία αλλά και σε ημισκιερά. Ενα άλλο πλεονέκτημά του είναι πως, ενώ προτιμά τα ήπια κλίματα όπως αυτό της χώρας μας, αντέχει και τις χαμηλές θερμοκρασίες κι έτσι μπορεί να φιλοξενηθεί σε εξωτερικούς χώρους ακόμα και σε συνθήκες βαρυχειμωνιάς. Ανέχεται οποιοδήποτε τύπο χώματος, αρκεί να είναι πλούσιο και «βαρύ», ενώ δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα. Κλαδεύεται μόνο για να πάρει σχήμα ή όταν υπάρχουν άρρωστα ή σπασμένα κλαδιά. Δε χρειάζεται λίπανση, ούτε μεταφύτευση και δεν αρρωσταίνει σχεδόν ποτέ! Αν τα όμορφα, κατακίτρινα λουλούδια του είχαν και άρωμα, θα μιλάγαμε για το ιδανικό φυτό!
Ο χειμώνας είναι η πιο σωστή εποχή για να περιποιηθείτε τα εργαλεία και τον εξοπλισμό σας.

Δουλειές του κήπου τον Ιανουάριοι
Ο Κηπουρός

Ο Ιανουάριος δείχνει να είναι καιρός «ξεκούρασης» για τους κηπουρούς. Οι δουλειές σαφώς είναι λιγότερες, πολλές από αυτές όμως είναι απαραίτητο να γίνουν τώρα. Ο εξοπλισμός και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν την προηγούμενη περίοδο χρειάζονται καθαρισμό και φροντίδα. Η μηχανή του γκαζόν π.χ. εύκολα μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα ή να μη λειτουργεί σωστά αν δε φροντίσετε να μη σκουριάσει ή δεν ακολουθήσετε τις οδηγίες συντήρησης. Αυτόν το μήνα, βέβαια, έχετε λιγότερο πότισμα, αλλά προσέξτε τα φυτά που είναι σε προστατευμένα σημεία και δε βρέχονται. Επίσης μικρή είναι η ανάγκη για κλάδεμα, εκτός αν έχετε αρκετά δέντρα και θάμνους, και φύτεμα, αν και πάντα θα υπάρχει κάτι που λείπει από τη συλλογή σας. Το σημείο που έχει πολλή δουλειά είναι ο προγραμματισμός σας! Τι αγορές θα κάνετε, τι μεταφυτεύσεις, ποια καινούρια φυτά θα φιλοξενήσετε και πού, τι αλλαγές θα γίνουν στον κήπο ή τη βεράντα. Γι αυτό ένας κηπουρός δε βαριέται ποτέ!

Περιποίηση και φροντίδα
Το χειμώνα, το πότισμα μειώνεται αλλά δεν πρέπει να σταματά! Ιδιαίτερα στα φυτά που φιλοξενούνται σε γλάστρες, πρέπει να ελέγχεται η υγρασία του χώματος συχνά γιατί αυτή την εποχή στεγνώνει πολύ εύκολα.
Στη χώρα μας δε χιονίζει συχνά. Αν κάτι τέτοιο όμως συμβεί, φροντίστε να απομακρύνετε το χιόνι πάνω από τα φυτά, να το ρίξετε από τα κλαδιά των δέντρων για να μη σπάσουν και να προστατέψετε τα πιο ευαίσθητα που έχετε σε γλάστρες σε πιο ασφαλές και ζεστό σημείο.
Εκτός από τα φύλλα και τα λουλούδια, ανάγκη προστασίας έχει επίσης και το χώμα. Καλό θα ήταν λοιπόν να καλύψουμε το έδαφος γύρω από τα ευαίσθητα φυτά με κοπριά, κομμένα χόρτα, υπολείμματα κλαδέματος ή άλλα οργανικά υλικά. Ετσι, το χώμα δεν παγώνει εύκολα, ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται το ριζικό σύστημα και ο κορμός του φυτού.

Φύτεμα
Οι βραχόκηποι με αλπικά φυτά είναι ένα όλο και πιο συχνό θέαμα στους ελληνικούς κήπους. Αυτόν το μήνα μπορείτε να φυτέψετε τους σπόρους τους αν δεν προτιμήσετε έτοιμα, μικρά φυτά. Ετσι, θα τους δώσετε το κρύο που χρειάζονται την πρώτη περίοδο της ζωής τους, για να μπορέσουν να βλαστήσουν την άνοιξη.
Φυτέψτε καινούρια χρυσάνθεμα παίρνοντας μοσχεύματα από τα παλιά φυτά σας. Οσο κι αν ακούγεται τολμηρό, ο Ιανουάριος είναι ο καταλληλότερος μήνας για να κάνετε αυτήν τη δουλειά. Πολύ καλή εποχή είναι επίσης για να φυτέψετε βολβούς από λίλιουμ.

ΤΙΡS
Φυτά υγιή, σε καλή θρεπτική και υδατική κατάσταση, συνήθως αντέχουν περισσότερο στο κρύο.
Αν έχετε τροπικά φυτά φροντίστε να τα μετακινήσετε ή να τα σκεπάσετε, καθώς δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ