Η Μαριάννα Μασάδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία, αλλά είχε πάντοτε την Ελλάδα φωλιασμένη στην καρδιά της. Όνειρό της, από μικρό παιδί, να συνδέσει τις δυο πατρίδες της μέσω του τραγουδιού της. Άλλωστε, ο τεράστιος Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος ήταν φίλος του πατέρα της, την είχε ωθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ορίζοντας τρόπον τινά τη μουσική μοίρα της. Η Μαριάννα ακολούθησε τον δρόμο που της έδειξε, αλλά η δημιουργία οικογένειας σε πρώτη φάση και ένα ατύχημα που είχε ο γιος της αργότερα έκοψαν δύο φορές την καλλιτεχνική της φόρα. Η ίδια δεν το μετάνιωσε, αφού για εκείνη τα παιδιά της είναι πάνω απ’ όλα. Η ζωή της κυλάει ανάμεσα στο Tegernsee, μια μοναδικής ομορφιάς μικρή πόλη της Βαυαρίας, όπου ζει μόνιμα με τον άντρα της, και στην Κέρκυρα, όπου απέκτησαν πρόσφατα το δικό τους σπίτι.
Ερμηνεύοντας τραγούδια των σπουδαίων Μίκη Θεοδωράκη και Λέο Λέανδρος, όπως και του ξεχωριστού στιχουργού Νίκου Μοραΐτη, αλλά και ανακατεύοντας χριστουγεννιάτικες μελωδίες ανά τον κόσμο η Ελληνο- Γερμανίδα ερμηνεύτρια Μαριάννα Μασάδη ταξίδεψε το κοινό της Κέρκυρας.
Το πρώτο single που θα λανσάρει από το άλμπουμ τιτλοφορείται «Καληνύχτα» και το βιντεοκλίπ γυρίστηκε στην Κέρκυρα, μεταφέροντας στον θεατή ήλιο, θάλασσα, ανεμελιά.
Η Μαριάννα Μασάδη μίλησε για όλα αποκλειστικά στο Womenonly.gr με αφορμή τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία της στο Δημοτικό θέατρο Κέρκυρας.
Θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Δημοτικό θέατρο Κέρκυρας.
Ετοιμάσαμε μία υπέροχη συναυλία με την καλή μου φίλη και ερμηνεύτρια Ιωάννα Βλάχου, Συμμετείχαν η ιστορική φιλαρμονική ομόνοια Γαστουρίου με μαέστρο τον Σπύρο Ράλλη, οι χορωδίες του ηπειρωτικού συλλόγου Κέρκυρας. Η γυναικεία χορωδία κορυφών, η παιδική νεανική αλεγκρεία υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Όλγας Κουτσούκαλης και ο Σπύρος Κοτζιάλης. Η συναυλία έγινε για το ορφανοτροφείο της Κέρκυρας. Γνώρισα πολλά από τα παιδάκια και χάρηκα πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία να γίνω μέρος αυτής της σημαντικής προσπάθειας.
Έχεις κάποια σχέση με την Κέρκυρα;
Αγοράσαμε φέτος ένα σπίτι γιατί θέλαμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με τον σύζηγο στην Ελλάδα. Μας αρέσει πολύ το νησί αλλά έχω καταγωγή από την Καστοριά. Ήθελα να διαλέξουμε ένα νησί που να μπορούμε να παίζουμε γκολφ, να υπάρχει σύνδεση με το Μόναχο. Η Κέρκυρα είναι πανέμορφη, έχει παράδοση, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ζεστούς ανθρώπους.
Τι θυμάσαι έντονα από τα παιδικά σου χρόνια στην Ελλάδα;
Τον παππού μου, τον Αλέκο. Τον συναντούσα κάθε καλοκαίρι, όταν πηγαίναμε στο χωριό του πατέρα μου, στην Καστοριά. Ήταν ο ήρωάς μου. Ένας υπέροχος άνθρωπος με πολλές γνώσεις και μια μοναδική φιλοσοφία ζωής. Μου έμαθε πολλά. Στον χρόνο που περνούσαμε μαζί, προσπαθούσα να πάρω από εκείνον όσο περισσότερα πράγματα μπορούσα, γνώσεις και συμβουλές. «Κόρη μου», μου έλεγε, «όση επιτυχία και να έχεις στη ζωή σου, μην ξεχάσεις ποτέ τις ρίζες σου, να μένεις πάντοτε προσγειωμένη, να είσαι ο εαυτός σου και να αγαπάς τον κόσμο!
Στη Γερμανία πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια;
Στη Γερμανία γεννήθηκα και μεγάλωσα, την Ελλάδα την έζησα μόνο σε διακοπές. Τα πρώτα 12 χρόνια της ζωής μου μέναμε σε ένα χωριουδάκι έξω από τη Στουτγάρδη. Είχε Έλληνες εκεί, είχε και δημοτικό σχολείο ελληνικό κι έτσι μπόρεσα να φοιτήσω σ’ αυτό. Το πρωί πήγαινα στο γερμανικό και το μεσημέρι στο ελληνικό. Ήθελα να μάθω τη γερμανική γλώσσα καλά, γιατί ως παιδί μεταναστών δεύτερης γενιάς καμιά φορά υποφέρεις. Στην Ελλάδα σε λένε Γερμανίδα, στη Γερμανία σε λένε Ελληνίδα. Μάλιστα, τότε με λέγανε Λαζογερμανίδα και δεν μπορούσα να καταλάβω τον λόγο. Ούτε τα ελληνικά τα άφησα, όμως. Για να πηγαίνω αργότερα τρεις φορές την εβδομάδα σε ελληνικό γυμνάσιο και κατόπιν σε λύκειο έκανα κάθε φορά 50 χιλιόμετρα απόσταση.
Νιώθεις περισσότερο Ελληνίδα ή Γερμανίδα;
Ξέρω ότι «ανήκω» και στις δύο χώρες. Στο ελληνικό DNA μου έχω τον ήλιο, το ταμπεραμέντο, τη βαθιά αγάπη, το φιλότιμο. Από την άλλη, στην οργάνωση και τη συνέπεια είμαι Γερμανίδα. Σε κάθε περίσταση, ο χαρακτήρας μου προσαρμόζεται ανάλογα.
Μίλησε μας για το ταξίδι σου στη Μουσική.
Οι γονείς μου τραγουδούσαν πολύ. Κι ακόμα τραγουδάνε στη Σάμο, όπου ζουν από το 1989. Τότε επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη από τη Γερμανία. Δεν υπήρχε μέρα χωρίς τραγούδι στο σπίτι μας. Τραγούδι από Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Λέο Λέανδρος. Υπήρχε, ωστόσο, και η κλασική μουσική, ο Μπετόβεν, ο Σούμπερτ. Ο πατέρας μου, Νίκος, μου έμαθε πολλά πράγματα και τον ευχαριστώ. Ήταν μορφωμένος και, πέρα από το εστιατόριο που δημιούργησε με τη μητέρα μου, εκείνος ασχολήθηκε και με την πολιτική για χρόνια. Υπήρξε ένας από τους Έλληνες συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου στη Γερμανία. Τον βοήθησε μαζί με μερικούς ακόμη Έλληνες της Γερμανίας την περίοδο της χούντας. Πάλεψαν για να ελευθερωθεί η Ελλάδα. Πιστεύω ότι λείπουν σήμερα πολιτικοί με την αξία του Ανδρέα Παπανδρέου. Είχε μια απλότητα και ήταν δίκαιος.
Είχε μία ιδιαίτερη σχέση με τον Μίκη Θεοδωράκη. Τι κρατάς από αυτόν;
Σίγουρα το πάθος του για τη μουσική. Του μίλησα στο τηλέφωνο, το 2009. Συνεργαζόμουν τότε με έναν μουσικό, που υπήρξε χρόνια συνεργάτης του και ζει στη Γερμανία. Είχαμε πει να κάνουμε ένα CD με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και τον πήραμε μαζί τηλέφωνο. «Κόρη μου, κάνε κάτι στη μουσική, σε παρακαλώ» μου είχε πει πάλι. Κι εγώ του έδωσα τον λόγο μου. Έτσι άρχισα να βγαίνω σε μουσικές σκηνές στη Γερμανία και να τραγουδώ τραγούδια του «Μαουτχάουζεν». Στενοχωρήθηκα πολύ όταν έμαθα πως πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης. Πηγαίναμε στη Σάμο και σφίχτηκε το στήθος μου μόλις το άκουσα, δεν ήθελα να το πιστέψω. Έκλαιγα μέσα μου.