Θαλασσινά & οινοπνεύματα...

15.03.2013
Η αρμονική συνύπαρξη κρασιού και θαλασσινών δεν εξαρτάται μόνον από το είδος του φαγητού αλλά και από τον τρόπο μαγειρέματος.

Oι μύθοι και οι αλήθειες για την αρμονία στη γεύση, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μεγιστοποίηση της απόλαυσης στο φαγητό και το κρασί μας. Oι γενικοί κανόνες της σχέσης φαγητού-κρασιού, όχι μόνο βοηθάνε αλλά είναι και ο κλασικός μπούσουλας για πετυχημένους γάμους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μας ιντριγκάρει η γοητεία ενός παρακινδυνευμένου φλερτ που μπορεί να καταλήξει σε έναν κεραυνοβόλο έρωτα.
Ετσι λοιπόν τα θαλασσινά, όλη αυτή η πανδαισία των γεύσεων που έρχεται από τον αφρό αλλά και τον βυθό της θάλασσας, αναζητούν το ταίρι τους στα λευκά κρασιά. Tα αφρόψαρα όπως η αθερίνα, η μαρίδα, ο γαύρος, η σαρδέλα, το γοπάκι και άλλα τέτοια, που συνήθως τα φτιάχνουμε τηγανητά θέλουν κρασιά με υψηλές οξύτητες όπως τα σαντορινιά ή μια ρετσίνα και φυσικά ένα ουζάκι ή τσιπουράκι.
Στην ίδια κατηγορία θα συναντήσουμε και τα υπόλοιπα θαλασσινά που λατρεύουν το ελαιόλαδο και το τσιτσίρισμα στο τηγάνι. Βάλτε δίπλα σε μία Σαντορίνη, σε μια ρετσίνα ή σε ένα ούζο γαρίδες τηγανητές, κατά προτίμηση με χοντρό αλάτι, καλαμαράκια ή σουπιές, μπαρμπουνάκι ή κουτσομούρα και να είστε σίγουροι ότι ο γάμος θα είναι μακρόβιος.
Η αμέσως επόμενη κατηγορία (φαγκριά, τσιπούρες, σαργοί, μελανούρια και σκαθάρια), έχει κρουστή σάρκα που ανοίγει τους οινικούς ορίζοντες: Αρμονία με Ασύρτικο αλλά και με ένα Μοσχοφίλερο ή Ροδίτες με Σαββατιανό ή Ροδίτες με Μοσχοφίλερο.
Τα μεγάλα ψάρια (συναγρίδα, σφυρίδα, ξιφίας…) με τη σαρκώδη υφή, που ξεπερνά τη θαλασσινή τους προέλευση, μπορούν να παίξουν ανάμεσα στις βαρελίσιες Σαντορίνες, στα φρέσκα ή στα βαρελίσια Chardonnay. Αν πάλι έχουμε στο τραπέζι μας οστρακόδερμα με sauce τότε θα τα συνοδέψουμε με βαρελάτα Chardonnay, ή ακόμη και αφρώδη.
Στην ίδια κατηγορία με τα παραπάνω, θα έλεγε κανείς ότι κινούνται και τα πιάτα με θαλασσινά, που συνοδεύουν ριζότο και pasta: Λατρεύουν τα μαλακά κρασιά που γεννιούνται από ποικιλίες όπως το Μοσχοφίλερο, το Chardonnay, ακόμα και χαρμάνια όπως Sauvignon blanc και Ασύρτικο αλλά και τη μεγάλη γκάμα των ροζέ.
Τελειώνοντας και επειδή ιδιαίτερη γοητεία έχουν οι σχέσεις πάθους, που γεννώνται όταν τα ετερώνυμα έλκονται μη διστάσετε να παίξετε με ένα κόκκινο μαλακό χωρίς ιδιαίτερες τανίνες κρασί, μια καλοκαιρινή βραδιά, προξενεύοντάς του μεγάλα ψάρια όπως τόνο, φρέσκο σολομό, ξιφία ή ροφό. Βάλτε το δίπλα σε καπνιστά φιλέτα, επίσης μεγάλων ψαριών ή σε πιάτα με φιλεταρισμένα μαγειρευτά ψάρια, πικάντικα, μπαχαρένια και εξωτικά, για να δείτε πώς θα χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες της αρμονίας.

Tips: Τα θαλασσινά του αφρού και του βυθού, αναζητούν το ταίρι τους στα λευκά κρασιά.