Δοξασμένη Μαντινεία

26.08.2013
Mια από τις πιο ενδιαφέρουσες αμπελουργικά περιοχές της χώρας μας δίνει οίνους υψηλών προδιαγραφών, που αποσπούν διακρίσεις εντός και εκτός συνόρων.

H οικογένεια Σπυρόπουλου καλλιεργεί βιολογικά 350 και πλέον στρέμματα αμπελώνων στην περιοχή Π.Ο.Π. Μαντινείας, σε υψόμετρο 627-655 μέτρων. Οι αμπελώνες τους, που φυτεύονται κυρίως με μοσχοφίλερο, βρίσκονται σε τρεις διαφορετικές ζώνες (Αρτεμίσιο, Ζευγολατιό, Αγιωργίτικα). Στο Αρτεμίσιο, εκτός από μοσχοφίλερο, καλλιεργούνται syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, chardonnay και sauvignon blanc.Το οινοποιείο βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την αρχαία πόλη. Ενα κομμάτι του μοιάζει με πέτρινο αρκαδικό πύργο. Κυριαρχεί πάνω στο μοντέρνο κτίριο και παντρεύει το παλαιό με το καινούριο, όπως ακριβώς και τα κρασιά της οικογένειας. Το ΚΤΗΜΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ συνεχίζει την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας βιολογικών κρασιών, εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας διεθνώς. Οπως κάθε χρόνο, τον Ιούνιο, στο έγκυρο περιοδικό WINE AND SPIRITs των Η.Π.Α. δημοσιεύτηκαν οι βαθμολογίες των ελληνικών κρασιών κατόπιν τυφλής γευσιγνωσίας. Τα κρασιά του Κτήματος που εισάγονται στην Αμερική διακρίθηκαν εντυπωσιακά! Συγκεκριμένα, η ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ του 2012 απέσπασε 90/100 βαθμούς, ο ΠΟΡΦΥΡΟΣ του 2007 92/100 βαθμούς, και το αφρώδες ΩΔΗ ΠΑΝΟΣ του 2012 90/100 βαθμούς καθώς ακόμη και τη διάκριση BEST BUY.

Κτήμα Σπυρόπουλου - Μαντινεία Το πολυδύναμο μοσχοφίλερο αναδεικνύει την πιο λεπτή και διακριτική διάστασή του. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα τριαντάφυλλου, λεμονανθού και περγαμόντου, ενώ η γεύση του είναι ελαφρά όξινη και δροσιστική.

Πορφυρός Ενα κρασί με βαθύ πορφυρό χρώμα, όπως υποδηλώνει το όνομά του, και πολύπλοκα αρώματα μπαχαρικών, καπνού και ξύλου. Προέρχεται από συνοινοποίηση τριών ποικιλιών: Cabernet sauvignon, cabernet franc και merlot. Από βιολογικές καλλιέργειες, μικρής στρεμματικής απόδοσης, υφίσταται παλαίωση σε νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Ωδή Πανός Αφρώδης οίνος από μοσχοφίλερο με χαρακτηριστικά πράσινου μήλου, εσπεριδοειδών, μπανάνας και τριαντάφυλλου. Εχει χρώμα λευκοκίτρινο.

—Οινοποιείο Αρχ. Μαντινείας, 15ο Χλμ. Επαρχιακής οδού Τρίπολης - Αρτεμισίου, Αρχαία Μαντινεία,
Ν. Αρκαδίας, www.domainspiropoulos.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ