Ροζέ μαγεία

05.05.2014
Μοιάζει να είναι το πιο παρεξηγημένο χρώμα του κρασιού, όμως μαγεύει το μάτι με τη μεγάλη γκάμα των αποχρώσεών του. Γιατί όχι και τον ουρανίσκο;

Tα ροζέ είναι φτιαγμένα για να προσφέρουν την απόλαυση εδώ και τώρα, είναι απελευθερωμένα από οινικά στερεότυπα και υπηρετούν με συνέπεια τις μικρές καθημερινές χαρές κάθε λάτρη του οίνου. Είναι σαγηνευτικά, θυμίζουν λολίτες, είναι αισθησιακά και γοητεύουν. Ευέλικτα, ταιριάζουν με πολλές γεύσεις, ηλικίες και κοινωνικά στρώματα. Αν και το ροζέ είναι λιγότερο διάσημο από το λευκό και το κόκκινο, τα 3-4 τελευταία χρόνια δείχνει να διεκδικεί δυναμικά το μερίδιό του στις προτιμήσεις μας. Αυτό λόγω της δυνατότητάς του να συνδυάζεται αρμονικά με τα πιάτα που μπορεί να συνοδεύει, τη δυνατότητά του να καταναλωθεί και ως απεριτίφ –σκέτο, χωρίς φαγητό– και τη στροφή των προτιμήσεων σε πιο εξωτικές γεύσεις.
Τα χρώματά τους, πάντα γοητευτικά και ελκυστικά (λόγος που τα κάνει να συγκαταλέγονται στις προτιμήσεις των γυναικών), κυμαίνονται από το έντονο ροζ μέχρι το τριανταφυλλί, από την απόχρωση του πετροκέρασου μέχρι της φράουλας και από το ροζέ του σολομού μέχρι το πορτοκαλί της φλούδας του κρεμμυδιού.
Στο στόμα φέρνουν δροσερές φρουτώδεις γεύσεις, όπως μούρου, βατόμουρου, φράουλας, κερασιού, φραγκοστάφυλου, φραμπουάζ και μερικές φορές ντομάτας.

Εχει φίλους μόνο φίλους
Το ελληνικό καλοκαιρινό τραπέζι αγαπάει τα λαδερά, τα μεζεκλίκια και τη μείξη των γεύσεων. Ξεκινά από τα πικάντικα τζατζίκια και τις ταραμοσαλάτες, περνά σε δροσερές σαλάτες αλλά και σε πιάτα όπως τα γιαπράκια ή τα αμπελοφάσουλα, ή τους θαλασσινούς μεζέδες (χταποδάκια, γαρίδες, καλαμαράκια και άλλα τέτοια) και μπορεί να καταλήξει σε μοσχοβολιστά μπάρμπεκιου, φουρνιστά γιουβέτσια ή αρνίσια μπουτάκια στον φούρνο με χυλοπίτες. Σε αυτήν την πανσπερμία των γεύσεων, το ροζέ κρασί έρχεται σαν πασπαρτού και παίζει σαν μπαλαντέρ ή όπως ένας δυνατός μέσος! Αυτή του η ικανότητα του δίνει και μια μοναδικότητα. Γι' αυτό, το εφετινό καλοκαιρινό τραπέζι στην πόλη, στο χωριό, στην παραλία ή στο βουνό αγαπάει το ροζέ κρασί. Αλλωστε, μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο (ειδικά το καλοκαίρι), δροσερό, περίπου στους 8 με 10°C, στην αυλή, στο μπαλκόνι, στο βουνό, στη θάλασσα, και σε ένα ωραίο κολονάτο ποτήρι, όπου απογειώνεται όταν το επιλέξετε και αφρώδες.

Το μεγάλο του πλεονέκτημα όσον αφορά την ντόπια γαστρονομία είναι η ικανότητά του να συνοδεύει με επιτυχία τις πολύπλοκες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, και μάλιστα αυτής του καλοκαιριού.