Mοσχοφίλερο, το πολυδυναμικό

09.05.2015
Εκλεπτυσμένη φινέτσα από μια ποικιλία αμπελιού που συνδυάζει αρωματική ένταση και υψηλή οξύτητα.

Τα χρώματα της άνοιξης ντύνουν με χαρούμενες νότες τη φύση που ξυπνά. Άπλετο φως και αρώματα που ξεχειλίζουν. H εποχή είναι ιδανική για να μπουν στο παιχνίδι τα αρωματικά λευκά κρασιά, ευωδιαστά, ζωηρά και λαμπερά. Δεν μπορείς παρά να αφεθείς μαγεμένος στη φρεσκάδα και τη φινέτσα των κρασιών του Mοσχοφίλερου.

«H ποικιλία Mοσχοφίλερο είναι από τις πιο διαδεδομένες στην ελληνική αμπελοκαλλιέργεια. Ως γνωστόν, είναι μια ποικιλία της οποίας τα σταφύλια είναι ερυθρωπά –λιγότερο ή περισσότερο κόκκινα– και η οποία παράγει κυρίως κρασιά λευκά. Γενετικοί λόγοι μάς δίνουν μια παραλλακτικότητα, και έτσι το Mοσχοφίλερο ποτέ δεν είναι ίδιο, αλλά είναι Mοσχοφίλερο, Ξανθοφίλερο, Aσπροφίλερο και Kοκκινοφίλερο. Παράγεται ιστορικά στην περιοχή της Μαντινείας, αλλά συναντάται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας», μας πληροφορεί ο οινολόγος-οινοποιός Γιώργος Σκούρας.

%PHOTO1%

Το οροπέδιο της Μαντινείας, στην καρδιά της πελοποννησιακής γης, περιβάλλεται από βουνά, με το γαλήνιο τοπίο να απολαμβάνει συναρπαστικούς χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Το Mοσχοφίλερο, ένα από τα πιο ντελικάτα ελληνικά κρασιά, είναι ελληνική ποικιλία, που παράγεται ως Π.O.Π. στη Μαντινεία και ως Πελοποννησιακός σε άλλες περιοχές, όπως η Ηλεία, η Αρκαδία, η Μεσσηνία και τα Ιόνια νησιά. Το Mοσχοφίλερο ρέει δροσερό στο ποτήρι αποκαλύπτοντας το λαμπερό χρώμα του και τα υπέροχα αρώματά του. Είναι μια ποικιλία από αυτές που δύσκολα ξεχνάς όταν τις δοκιμάσεις. H γεύση της είναι μοναδική. Χαρίζει στη μύτη θαυμάσια διακριτικά αρώματα, ενώ το στόμα είναι μέτριο προς ελαφρύ χωρίς όγκο ή πυκνότητα.

«Το Mοσχοφίλερο είναι ίσως η μοναδική ελληνική ποικιλία που συνδυάζει αρωματική ένταση και υψηλή οξύτητα», προσθέτει ο οινολόγος.

Αυτό που χαρακτηρίζει το Mοσχοφίλερο είναι ότι πρόκειται για τη μοναδική στην Ελλάδα καλλιεργούμενη ποικιλία ερυθρωπού χρώματος η οποία δίνει λευκό ξηρό κρασί με ιδιαίτερα έντονο χαρακτηριστικό άρωμα.

%PHOTO1%

Το Mοσχοφίλερο είναι μια ποικιλία καθαρά ελληνική, που όμοιά της δεν θα ανακαλύψουμε πουθενά στον κόσμο:

«Το λευκό κρασί που παράγεται από Mοσχοφίλερο είναι χαρακτηριστικά αρωματικό, με κομψά αρώματα τριαντάφυλλου, φρέσκων λουλουδιών και νύξεις λεμονιού. Δροσερό και τραγανό, είναι σίγουρα το κρασί του καλοκαιριού, ιδανικό ως απεριτίφ και εξαιρετικό με θαλασσινά και ψάρια. H ροζέ του έκφραση, έντονη σε αρώματα τριαντάφυλλου, μπορεί να συνοδεύσει ακόμα και ελαφρά τυριά και σπαγγέτι. Ως αφρώδες, αποδεικνύεται εξαιρετικό για απεριτίφ», εξηγεί ο Γιώργος Σκούρας και στη συνέχεια μας απαντάει στο γιατί η ποικιλία θεωρείται ιδανική για την παραγωγή αφρωδών οίνων: «Συνδυάζει υψηλή οξύτητα και εκδήλωση των αρωματικών χαρακτηριστικών σε σχετικά χαμηλό αλκοόλ».


Στην ερώτηση αν είναι ευαίσθητη ποικιλία και αν οξειδώνεται εύκολα, η απάντηση του ειδικού ήταν άμεση:

«Θεωρούμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τόσο ψάξιμο σχετικά με το Mοσχοφίλερο ώστε τα κρασιά που φτιάχνονται από αυτό να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα ζωής. Εν πάση περιπτώσει, καλό είναι ένα Mοσχοφίλερο να καταναλώνεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής του».

Σε γενικές γραμμές είναι ένα ευκολόπιοτο κρασί, αρκετά ισορροπημένο, που ξεδιπλώνει τις χάρες του όταν είναι στην πρώτη νιότη του. Το Mοσχοφίλερο διεκδικεί την ιδιότητα της πλέον αρωματικής ελληνικής ποικιλίας αμπέλου, και το χαρακτηριστικό του αυτό έχει μετρήσει πολύ στα σημαντικά βήματα που έχουν κάνει τα κρασιά που παράγονται από Mοσχοφίλερο στις αγορές του εξωτερικού.

O Γιώργος Σκούρας αναλαμβάνει να μας εξηγήσει την επιτυχία του Mοσχοφίλερου:

«Μία από τις τέσσερις τοποποικιλίες που στηρίζεται το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο μάρκετινγκ του κρασιού είναι σαφώς το Mοσχοφίλερο και η Μαντινεία. Το Mοσχοφίλερο συνδυάζει την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα ως ελληνική ποικιλία αλλά και ένα κοσμοπολίτικο στυλ, ικανό να εκτιμηθεί από τον σύγχρονο παγκόσμιο καταναλωτή. Και, βέβαια, το Μοσχοφίλερο κάνει καριέρα εκτός συνόρων, έχοντας πολλές και αρκετά επιτυχημένες εξαγωγές σε όλες τις αγορές και ιδιαίτερα στην Αμερική».

%PHOTO1%

Γευστική Αρμονία

Συνδιαλέγεται ιδανικά με τις φρέσκες δροσερές σαλάτες. Επίσης, η συνύπαρξή του με ότι φρέσκο βγάζει η θάλασσα είναι απαράμιλλη: Καλαμάρια, μύδια, οστρακοειδή και ψάρια το καλωσορίζουν ως ιδανικό συνοδό. Κάνει καλή παρέα με τα φρέσκα λευκά τυριά αλλά και με ένα πιάτο κοτόπουλο με μπάμιες ή με μια πληθωρική αστακομακαρονάδα.

Το Μοσχοφίλερο, που θεωρείται αρκετά ευέλικτο σε ότι αφορά τους συνδυασμούς του στο τραπέζι, έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας, κάνοντας παγκόσμια καριέρα. Ένα ευκολόπιοτο, αρκετά ισορροπημένο κρασί, που ξεδιπλώνει τις χάρες του όταν είναι στην πρώτη νιότη του. Απολαύστε το αρχίζοντας από το εφετινό καλοκαίρι!