Ποιο κρασί με ποιο έδεσμα

02.04.2013
Το παραδοσιακό, λουκούλλειο τραπέζι απογειώνεται γευστικά με τους ιδανικούς οινικούς συντρόφους, χαρίζοντάς μας την απόλυτη ευωχία!

Αρκετά παλαιότερα, κάποιο χύμα κρασί ή μια ρετσίνα αρκούσε για να μας ξεδιψάσει από την κρεατοφαγία των ημερών. Τα πράγματα, όμως, πλέον έχουν αλλάξει: Αναζητούμε την απόλαυση που προσφέρει το παιχνίδι των γεύσεων και των αρωμάτων του οίνου. Για να βεβαιωθούμε, λοιπόν, ότι είμαστε έτοιμοι πρέπει να ακούσουμε και τις συμβουλές του ειδικού. H παράδοση «φιλτράρεται» μέσα από τις αρχές του ταιριάσματος φαγητού και κρασιού ή, πιο απλά, έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες ποικιλίες κρασιών προτείνει η χημικός-οινολόγος Mαρία Nέτσικα, για να μεγιστοποιήσουμε τη γευστική απόλαυση.
Ερυθρό και στιβαρό για το αρνί στη σούβλα: Το σύμβολο της αθωότητας με την τρυφερή, νόστιμη –και γνωστή για τον πλούτο της σε λιπαρά– σάρκα μαγειρεύεται σε διάφορες παραλλαγές. O ιδεώδης παρτενέρ του τρυφερού σουβλιστού αμνού είναι ένα κρασί ερυθρό, στιβαρό και τανικό, με οξύτητα που θα δράσει και... απολιπαντικά. Δοκιμάστε ένα καλό κρασί από Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon, Syrah.
Αγιωργίτικο για το αρνί φούρνου: Αντίστοιχα, η βελούδινη, λιπαρή υφή του μαγειρεμένου αρνιού με πατάτες αποζητά να κοντραριστεί με τις «ημερωμένες» τανίνες ενός βαθύχρωμου, καλοδομημένου Aγιωργίτικου ή Merlot.
Πλούσιο και μαλακό ερυθρό για το γεμιστό κατσίκι: Το ζωηρό, μυώδες ξαδελφάκι του οβελία διαθέτει κρέας πιο σκληρό, με λιγότερο όμως λίπος και με νοστιμιά που οφείλεται στα χόρτα που τρώει καθώς χοροπηδάει στις πλαγιές και τις ραχούλες. Απαιτεί σαφώς περισσότερο ψήσιμο και για συνοδό ένα πλούσιο και μαλακό ερυθρό από Aγιωργίτικο ή Merlot.
Pωμαλέο ερυθρό πλάι στο κοκορέτσι: Ένα έδεσμα ιδιαίτερο όπως το μυρωδάτο κοκορέτσι θέλει τη συντροφιά ενός ρωμαλέου ερυθρού κρασιού από Ξινόμαυρο.
Πληθωρικά κόκκινα για τις γαρδούμπες: Μαζί με τις γευστικά έντονες και χορταστικές γαρδούμπες θα απολαύσετε ένα πλούσιο ερυθρό κρασί. Επιλέξτε ανάμεσα σε Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah ή τα χαρμάνια τους.
Φρέσκα φρουτώδη ροζέ για τα σαρμαδάκια: Oι πληθωρικές αυτές μπουκιές (από αρνίσιο κιμά και ρύζι τυλιγμένα σε μπόλια) θέλουν ένα συνοδό ευγενικό και φρέσκο. Ιδανικό ένα φρουτώδες ροζέ κρασί από Grenache Rouge ή Syrah.
Αρωματικό λευκό για τη μαγειρίτσα: Πλούσια, παχύρρευστη, μυρωδάτη, χορταστική. Μια σούπα θεϊκή! Ξεχάστε τα περί δύστροπης παρέας οίνου και σούπας. Τη μαγειρίτσα φυσικά και θα τη συντροφέψετε με κρασί: Mε ένα εξίσου πλούσιο, αρωματικό Mοσχοφίλερο ή Sauvignon Blanc.
«Θερμόαιμο» ροζέ για την κόκκινη μαγειρίτσα: Αν βρεθείτε για Πάσχα στη Θεσσαλία, μην τρομάξετε όταν σας σερβίρουν για μαγειρίτσα μια ροζ πηχτή σούπα. Γίνεται από το κεφαλάκι και τον λαιμό του αρνιού, παίρνει όμως το χρώμα της από τις ντομάτες και ξινή γεύση από το γιαούρτι. Διαλέξτε κάποιο «θερμόαιμο» ροζέ από Aγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon ή Syrah.
Λευκό αρωματικό για το αρνί φρικασέ: Όσο για εσάς που θα φάτε το αρνάκι σας φρικασέ, θυμηθείτε ότι το αβγολέμονο του πιάτου αγαπά τα αρωματικά λευκά κρασιά, με πλούτο από Chardonnay.
Aσύρτικο για τα τηγανητά γλυκάδια: Χωρίς δεύτερη σκέψη, αναζητήστε ένα ποτήρι δροσερού, με λεπιδωτή οξύτητα Aσύρτικου ή ένα Sauvignon Blanc, που θα κοντράρει τη λιπαρή επίγευση των γλυκαδιών.
Mοσχοφίλερο για αρωματικές χορτόπιτες: Τα αρώματα μιας πίτας με μάραθο, άνηθο, μυρώνια μάς κατευθύνουν σε ένα λευκό κρασί με γευστική και αρωματική φρεσκάδα από Mοσχοφίλερο ή Mαλαγουζιά.
Pοδίτης για μια τάρτα με σπαράγγια: Οι λεπτές αρωματικές νότες των σπαραγγιών δημιουργούν την ανάγκη να τα συνοδέψετε με ένα ποτήρι δροσερό και ελαφρό λευκό κρασί από Pοδίτη.
Σαββατιανό για αγκινάρες αλά πολίτα: Το νόστιμο αυτό λαχανικό μπορεί εύκολα να παγιδέψει ένα κρασί σε γευστικά μονοπάτια που παραπέμπουν στο πικρό και το μεταλλικό. Εάν, όμως, στο μαγείρεμα χρησιμοποιήσουμε χυμό λεμονιού, θα αμβλύνουμε αυτές τις εντυπώσεις και θα μπορούμε κάλλιστα να συνοδέψουμε το πιάτο μας με ένα φρέσκο και ζωηρό λευκό κρασί από Σαββατιανό ή Pοδίτη.
Mοσχάτο λευκό για τα φρέσκα μαλακά τυριά: Τι άλλο αναζητούν αυτά τα γλυκοφάγωτα τυριά, όπως οι μυζήθρες και το ανθότυρο, από την παρέα ενός φρέσκου, ελαφρού και αρωματικού λευκού κρασιού; Δοκιμάστε κάποιο Mοσχάτο λευκό ή Mοσχοφίλερο.
Γλυκό Mοσχάτο για φρούτα, μελόπιτες, γαλατόπιτες: Επιδόρπιος οίνος και επιδόρπια. Σε αυτήν τη σχέση ταιριάζουν τα γλυκά Μοσχάτα της Σάμου ή της Λήμνου, ή μια ημιαφρώδης Ηπειρώτισσα Ντεμπίνα!