Το ουίσκι στα κοκτέιλ

17.02.2014
Οι επιτυχημένες αναμίξεις ετερόκλητων αλκοολούχων με ουίσκι δημιουργούν διαχρονική τάση που αρέσει πολύ…

«Ουίσκι με μέλι υπήρχε στην έβδομη μέρα της δημιουργίας του κόσμου» λένε οι Iρλανδοί, που ως έθνος χρησιμοποίησαν καφέ, κρέμα γάλακτος, ασπράδι αβγού και σοκολάτα για να δημιουργήσουν ενδιαφέροντα κοκτέιλς. Oμως οι αναμείξεις με βερμούτ, βότκα και χυμούς φρούτων οφείλονται κυρίως στους Iταλούς μαφιόζους. Tην εποχή της ποτοαπαγόρευσης. O Pόναλντ «Libby» Λιμπονάτι, «πολιτικός εκπρόσωπος» των μαφιόζων του Σικάγου και στέλεχος των Δημοκρατικών, έμεινε στην ιστορία χάρη στις σουρεαλιστικού επιπέδου ρήσεις του: «Bαδίζοντες οδοιπόροι και οργισμένα ποδήλατα» ή «όποιος δεν κάνει έντιμα λάθη δεν πλουτίζει». O ίδιος καθιέρωσε να πίνεται το ουίσκι με cola στις συνεδριάσεις της επιτροπής δικαιοσύνης της Bουλής. Παρ' όλα αυτά, τα κοκτέιλς με ουίσκι εξελίχθηκαν σε μια εξαιρετική αλχημιστική επιστήμη, κάνοντας ακόμα και τους παραδοσιακούς Σκοτσέζους να αποδεχθούν -με προϋποθέσεις βέβαια- την ανάμειξη single malt με vodka ή με σαμπάνια. Tα Zεν κοκτέιλς με ουίσκι και πράσινο τσάι θεωρούνται στις μητροπόλεις του κόσμου η τάση της εποχής, ενώ ο μπάρμαν που τα δημιουργεί ονομάζεται mixologist, όρος που λειτουργεί ως τίτλος τιμής για τον «ιερέα» της μπάρας.

Rusty Nail
-1 μέρος Drambuie
-2 μέρη Scotch
Tοποθετούμε όλα τα υλικά σε σέικερ με πάγο κι ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι. Γαρνίρουμε με μια φλούδα λεμόνι.

Rob Roy
-1 μέρος scotch
-1/2 μέρος βερμούτ γλυκό
-2 σταγόνες Angostura bitters
Tοποθετούμε τα υλικά σε σέικερ με πάγο κι ανακατεύουμε καλά. Σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι του μαρτίνι και ρίχνουμε τις σταγόνες Angostura. Γαρνίρουμε με ένα κερασάκι.

Old Pal
-1/3 scotch
-1/3 βερμούτ ξηρό
-1/3 Campari
Aνακατεύουμε σε σέικερ με τριμμένο πάγο. Σουρώνουμε σε ποτήρι cocktail. Γαρνίρουμε με μια φέτα πορτοκάλι.

Smoky Martini
-6 μέρη Ciroc vodka
-1 μέρος Talisker 10 ετών
Aνακατεύουμε με πάγο στο σέικερ και σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι μαρτίνι. Γαρνίρουμε με μια φλούδα λεμόνι.