Retro & chic

06.08.2013
Στην εποχή της απανταχού αναβίωσης των classics τα κοκτέιλ κατεβαίνουν με τους διασημότερους εκπρόσωπους τους: Κάθε ένα και μια μικρή ιστορία. Κι αφήστε τους άλλους να πασχίζουν να εντυπωσιάσουν...

Από τη Ντένη Καλλιβωκά
PHOTO: studiom.gr

Nο 1
Negroni

Παίρνει το όνομά του από τον κόμη Καμίλο Νεγκρόνι. Στα μισά του '20, καθώς τα έπινε στο Casoni Bar στη Φλωρεντία, ζήτησε ένα Americano με μεγαλύτερη ένταση.

Yλικά

  • 45 ml τζιν
  • 45 ml Campari bitter
  • 45 ml Martini Rosso
  • sweet vermouth

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ποτήρι γεμισμένο με πάγο και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού. Πικρό, ξηρό και απίθανα γευστικό.

Nο 2
Old Fashioned

Μάλλον το πρώτο που αναφέρθηκε ποτέ ως «κοκτέιλ» -και έδωσε, τότε, και το όνομά του στο αντίστοιχο ποτήρι. Ο όρος «Old Fashioned» δόθηκε σε ένα κοκτέιλ με bourbon το 1880 στο Pendennis Club, αντρικό κλαμπ στη Λουιζιάνα. Η συνταγή δημιουργήθηκε από έναν bartender του κλαμπ , αλλά έγινε ευρέως γνωστή από έναν αποσταγματοποιό bourbon, τον Colonel James E. Pepper, που το έφερε στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria.

Yλικά

  • 60 ml ουίσκι
  • 3 σταγόνες Angostura Bitters
  • 15 ml σιρόπι (2 μέρη ζάχαρη, 1 νερό)

Σε ποτήρι old fashioned, προσθέτουμε δύο παγάκια και ανακατεύουμε τα 30 ml ουίσκι διαρκώς. Μετά προσθέτουμε το σιρόπι, τα bitters, ακόμη δύο παγάκια και το υπόλοιπο ουίσκι ανακατεύοντας. Απογεμίζουμε με πάγο και γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού.

Nο 3
Bloody Mary

Πρωτοφτιάχτηκε από τον Fernand Petiot το 1921 στο Harry's New York Bar, στο Παρίσι, για τα hangovers του διάσημου πελάτη του, Ερνεστ Χέμινγουεϊ.

Yλικά

  • 60 ml βότκα
  • 60 ml χυμό ντομάτας
  • 7,5 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 5 σταγόνες Worcestershire sauce
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 πρέζες πιπέρι Cayenne

Ανακινούμε τα υλικά σε σέικερ γεμισμένο με πάγο και σουρώνουμε σε ποτήρι old fashioned. Κάνουμε ένα rim από αλάτι και πιπέρι και γαρνίρουμε με σέλινο.

Nο 4
Dry Martini

Δικαίως το αποκαλούν «η αμερικανική συνεισφορά στον πολιτισμό». Αν και λέγεται ότι ανακαλύφθηκε το 1912 από τον Martini di Arma di Taggia, έναν bartender στο Knickerbocker Hotel της Νέας Υόρκης, άλλοι το θεωρούν παραλλαγή του Martinez. Ενα είναι σίγουρο. Οτι δεν υπάρχει κοκτέιλ που να έχει συζητηθεί αλλά και αγαπηθεί περισσότερο, από ηθοποιούς, πολιτικούς, συγγραφείς -και πλήθος ανωνύμων!

Yλικά

  • 1 μέρος βερμούτ
  • 2 μέρη τζιν
  • πράσινη ελιά ή φέτα λεμονιού

Ανακατεύουμε το βερμούτ με τον πάγο στο mixing glass και σουρώνουμε για να χυθεί το παραπανίσιο. Ρίχνουμε μέσα στον ίδιο πάγο το τζιν, ανακατεύουμε και σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι του μαρτίνι. Γαρνίρουμε με μία ελιά ή με τη φέτα λεμoνιού.