Τα σπάνια ελληνικά κόκκινα: όλα τους είναι υπέροχα

04.02.2015
Ιδού μερικά από τα ακριβότερα, σπανιότερα και σπουδαιότερα ελληνικά κρασιά. Πληθωρικά, κομψά, με προσωπικότητα, έτοιμα να σταθούν απέναντι σε ξένα μεγαθήρια.

1. Αϊβαλής Τέσσερα

Παράγεται από την ποικιλία Αγιωργίτικο από προφυλλοξηρικούς αμπελώνες 150 ετών με πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση. Στη μύτη διακρίνονται συμπυκνωμένα αρώματα κερασιού, βύσσινου, δαμάσκηνου, αποξηραμένων φρούτων, μελανιού, μπαχαρικών και κέδρου.

2. Τσάνταλη Κορμίλιτσα Gold

Παράγεται από βιολογικούς αμπελώνες του Αγίου Ορους και προορίζεται κυρίως για την αγορά της Ρωσίας και της Κίνας. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα μαύρων φρούτων, βιολέτας, γλυκόριζας, δαμάσκηνου και γλυκών μπαχαρικών. Στο στόμα είναι πολύ πληθωρικό, με μεγάλη επίγευση.

3. Οινοποιία Σκούρα Μέγας Οίνος Labyrinth 99-09

Είναι ένα blend από διαφορετικές χρονιές που αναμειγνύονται κάθε χρόνο σε μεγάλο βαρέλι 1.000 l. Η ποσότητα που εμφιαλώνεται αντικαθίσταται από τη νέα χρονιά. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα βατόμουρου, κερασιού, φρούτων του δάσους, κανέλας, βανίλιας και πιπεριού. Στο στόμα είναι γεμάτο, με ντελικάτο τελείωμα.

4. Κτήμα Αβαντίς Syrah Collection

Χαρακτηρίζεται από συμπυκνωμένα αρώματα μαρμελάδας μαύρων φρούτων, δαμάσκηνου, σοκολάτας, καφέ, βανίλιας, γαρίφαλου, κανέλας. Στον ουρανίσκο είναι υπερπληθωρικό, με γεύσεις υπερώριμων φρούτων.

5. Κτήμα Κόκκαλη Trilogia

Το κτήμα Κόκκαλη είναι ένα μικρό οινοποιείο που παράγει μεγάλα κρασιά. Αποτελείται εξ ολοκλήρου από Cabernet Sauvignon από αμπελώνες που βρίσκονται στην Τριφυλία. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα ώριμων κοκκινόσαρκων φρούτων, κερασιού, μελανιού, δέρματος, μπαχαρικών και κέδρου. Στο στόμα είναι πληθωρικό αλλά ισορροπημένο.

6. Αλφα One 2008

Aποτελείται 100% από Merlot και είναι ένα κρασί με πολυπλοκότητα, με αρώματα κόκκινων φρούτων, δαμάσκηνου, βύσσινου και μπαχαρικών. Στο στόμα είναι πλούσιο, με εκρηκτικό φρούτο, πολλές αλλά μαλακές τανίνες και επίγευση διαρκείας.

Σωτήρης Γεωργίου