Ενα ταξίδι αισθήσεων

29.01.2015
Εκχυλίσματα από αγγούρι και τριαντάφυλλα, συστατικά που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο τζιν και έντεκα ακόμη βότανα συνθέτουν την ιδιαίτερη γεύση του πιο ασυνήθιστου super premium τζιν, του Hendrick’s.

Περιορισμένης παραγωγής και με γενέτειρα το Girvan της νοτιοδυτικής Σκωτίας, το Hendrick’s είναι το super premium τζιν που παρασκευάζει η ανεξάρτητη οικογενειακή επιχείρηση William Grant & Sons. Με έτος λανσαρίσματος το 2000, αυτό το ιδιαίτερο spirit έχει ήδη κερδίσει με το εμπνευσμένο πάντρεμα των συστατικών του τον σεβασμό και την αναγνώριση σε μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές της υφηλίου, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ. Οι αναλογίες της συνταγής του συνιστούν επτασφράγιστο μυστικό, όχι όμως και τα προσεκτικά επιλεγμένα συστατικά του. Ο ιουνίπερος (άγριο κυπαρίσσι), ο κόλιανδρος και η φλούδα εσπεριδοειδών είναι μερικά από τα παραδοσιακά συστατικά που αφήνουν το δικό τους στίγμα στο γεμάτο σώμα του Hendrick’s. Τα ροδοπέταλα από τους κήπους της Βουλγαρίας και το φρέσκο αγγουράκι από την Ολλανδία παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το αρμονικό σύμπλεγμα γευστικών ερεθισμάτων.

Ακολουθώντας πιστά μια παράδοση που χάνεται στα βάθη του χρόνου, η εμφιάλωση μικρών ποσοτήτων του αποστάγματος σε φιάλες βικτοριανού τύπου ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία του χειροποίητου στην παρασκευή του Hendrick’s.

Αποστασιοποιημένο από τα βιομηχανικά πρότυπα απόσταξης, παράγεται σε παρτίδες μόλις 450 λίτρων, τη στιγμή που μια αντίστοιχη 1.000 λίτρων θεωρείται πραγματικά μικρή για απόσταγμα ευρείας κατανάλωσης.

Το Hendrick’s, εκτός της εκτίμησης που χαίρει από τους λάτρεις του τζιν, έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία, καθώς και πολύ θετικές κριτικές από τους δημοσιογράφους του ειδικού Tύπου ανά τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, έχει κερδίσει τέσσερα χρυσά μετάλλια στον Παγκόσμιο μιαγωνισμό Ποτών του Σαν Φρανσίσκο, ενώ οι δημοσιογράφοι του περιοδικού Food & Wine Magazine το έχουν ανακηρύξει «τζιν της χρονιάς» και οι αντίστοιχοι της εφημερίδας Wall Street Journal του απένειμαν τον άκρως τιμητικό τίτλο «best gin».

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην παραγωγή αυτού του αποστάγματος χρησιμοποιούνται δύο αποστακτήρες, ο σπάνιος Carter-Head και ο πολύ παλαιός Βennett. Αντί του έντονου βρασμού, στον Carter-Head τα βότανα εμβαπτίζονται σε ατμό, γεγονός που χαρίζει λεπτές νότες γεύσης και αρώματος στο απόσταγμα, κάνοντάς το πιο απαλό και ανάλαφρο. Ενα πραγματικά ασυνήθιστο απόσταγμα που μας συντροφεύει ιδανικά σε κάθε μικρή ή μεγάλη στιγμή.

Κοκτέιλ
hendrick’s tea time

Απολαύστε ένα γευστικό κοκτέιλ με βάση το Hendrick’s στο μπαρ ή στο σπίτι.

Yλικά

  • 15 ml τζιν Hendrick’s
  • 1 σταγόνα λεμόνι
  • 1 φέτα λάιμ
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 1 φακελάκι τσάι
  • ζάχαρη

Για την παρασκευή του Ηendrick’s Τea Τime ρίχνουμε το τζιν Hendrick’s με το λεμόνι και το λάιμ σε ένα φλιτζάνι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το τσάι της προτίμησής μας και τόση ζάχαρη όση χρειάζεται για να δημιουργήσει τη γλυκύτητα που επιθυμούμε. Τέλος, αναδεύουμε το ποτό με το ξυλαράκι της κανέλας για να πάρει άρωμα.

Μαρία Παπαδοπούλου