Cherchez la femme!

16.10.2008
Υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά κρασιά; Η απάντηση είναι θετική. Αλλωστε, οι γευστικές προτιμήσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών διαφέρουν σε πολλά. Γιατί όχι και στο κρασί;

Από τον Νίκο Μαούνη

Ξεκινάμε από την ερώτηση «ποιος αποφασίζει για το κρασί που θα παραγγείλουμε σε ένα εστιατόριο ή που θα αγοράσουμε από την κάβα». Οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι αποφασίζει ο άντρας. Και όμως, η αλήθεια είναι ότι αποφασίζει η γυναίκα. Αν το σκεφτείτε, θα δείτε ότι πάντα η γυναίκα έχει τον πρώτο λόγο ή τουλάχιστον ερωτάται. Και η γυναικεία απάντηση συνήθως αφορά το στυλ του κρασιού.

Για τα λευκά, η γυναικεία περιγραφή τις περισσότερες φορές είναι ένα κρασί, αρωματικό, όχι πολύ όξινο και γλυκόπιοτο. Για τα δε κόκκινα ζητά να μην είναι βαρύ, εννοώντας συνήθως να μην έχει πολλές τανίνες, δηλαδή να μη στυφίζει ?άρα και εδώ κλίνουμε προς το γλυκόπιοτο. Oπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε, ο άντρας του σπιτιού έχει πάρει τις εντολές του. Αν θελήσει να τις ικανοποιήσει, τότε θα επιλέξει κρασιά από κάποιες ποικιλίες που συγκεντρώνουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Ποικιλίες των οποίων τα αρώματα και οι γεύσεις ταιριάζουν στον θηλυκό ουρανίσκο. Είναι δηλαδή κομψά, ντελικάτα και ελαφριά. Ποιες είναι όμως αυτές οι ποικιλίες που καλύπτουν τις θηλυκές εντολές;

Ας ξεκινήσουμε από τα λευκά. Τα Sauvignon Blanc κρατούν τα σκήπτρα στις επιλογές. Εντονα αρωματικά, με εξωτικές νότες, χαμηλές οξύτητες, δροσερή αίσθηση που, όπως και να το κάνουμε, αποπνέουν θηλυκότητα. Δίπλα τους έρχονται τα κρασιά από ποικιλία Chardonnay, όπου συνήθως κυριαρχούν γοητευτικά αρώματα κίτρινων φρούτων, στέλνουν στον ουρανίσκο γλυκές νότες, ενώ όταν έχουν περάσει από βαρέλι στρογγυλεύουν σε ένα βουτυράτο φόντο.

Στα κόκκινα, στις ποικιλίες που σαγηνεύουν τους θηλυκούς ουρανίσκους ανήκει αυτή του Αγιωργίτικου, που συνήθως έχει μαλακές τανίνες, βελούδινη υφή και κερασένια αρώματα. Παρόμοια χαρακτηριστικά θα βρούμε στα βαρελάτα Merlot και Syrah που σαγηνεύουν, γλυκόπιοτα, μπαχαρένια, μαρμελαδένια και μεστά.

Τη μερίδα του λέοντος όμως, κυρίως όταν ένα ζευγάρι συναντιέται σε τρυφερό τετατέτ, κερδίζουν τα ροζέ, τα οποία το θηλυκό μυαλό αντιλαμβάνεται σαν απεριτίφ, αφού δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από φαγητό. Ετσι, μπροστά από ένα τριανταφυλλένιο ποτήρι κρασί εξελίσσονται love stories.

PAPER MORE

Να λοιπόν μερικά «θηλυκά» κρασιά:

Λευκά:
Τέχνη Αλυπίας: Παρά τη συνύπαρξη του Ασύρτικου με το Sauvignon Blanc, δεν παύει να είναι ένα ιδιαίτερα αρωματικό και δροσερό κρασί, με αρώματα τροπικών φρούτων.
Κτήμα Εύχαρις Chardonnay: Ενα λαμπερό, χρυσοκίτρινο κρασί, με το ξύλο και τη βανίλια να αποτελούν ένα γοητευτικό φόντο, όπου αναδεικνύονται τα κομψά αρώματα των κίτρινων φρούτων, αλλά και μιας ιδέας καπνού.

Ροζέ:
Το Ροζέ του φεγγαριού: Τριανταφυλλένιο, ερωτικό, σχεδόν κοριτσίστικο ροζέ, που γεννιέται από την ποικιλία Αγιωργίτικο και διατηρεί έναν απολαυστικό, φρουτώδη χαρακτήρα, τον οποίο έρχονται να συμπληρώσουν γλυκιές νότες καραμέλας και γαρύφαλλου.

Κόκκινα:
Κοκκινόμυλος Τσελεπού: Είναι από τα κρασιά που μπορούν να ξετρελάνουν οποιοδήποτε ουρανίσκο, μιας και οι τανίνες του είναι μαλακές και βελούδινες.
Κτήμα Παλυβού: Ενα κρασί από ποικιλία Αγιωργίτικο, που ωριμάζει σε βαρέλι και έτσι πυκνώνει τα αρώματα των κερασιών, ενώ εμπλουτίζεται από νύξεις βανίλιας και σοκολάτας.