Ο μύθος της Hornitos

16.10.2008
Πριν από πενήντα χρόνια, στην περιοχή Tequila του Μεξικού, η τρίτη γενιά της οικογένειας Sauza, ο Don Francisco Javier Sauza, ανησυχούσε για την κληρονομιά και τη φήμη που θα άφηνε στους απογόνους του.

Πριν από πενήντα χρόνια, στην περιοχή Tequila του Μεξικού, η τρίτη γενιά της οικογένειας Sauza, ο Don Francisco Javier Sauza, ανησυχούσε για την κληρονομιά και τη φήμη που θα άφηνε στους απογόνους του.

Επειτα από 10 χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση, αναζητούσε εναγωνίως τρόπους για να γράψει και ο ίδιος το δικό του κεφάλαιο στην ιστορία της τεκίλας Sauza, όπως έκανε ο πατέρας και ο παππούς του.

Ο μύθος λέει ότι ο Don Francisco Javier Sauza ήταν σε δίλημμα. Με όραμά του να δημιουργήσει μια τεκίλα που θα κατακτούσε τον κόσμο, συνδύασε αρμονικά 2 παραδοσιακά αντίθετες γεύσεις: την καθαρή αγνή γεύση αγάβης, σήμα κατετεθέν της Blanco τεκίλας, με την ώριμη, γλυκιά γεύση που αφήνει η δρυς στην τεκίλα Reposado.

Ετσι, δημιούργησε τη Sauza Hornitos, μια τεκίλα αγάβης 100% που ωριμάζει για τρεις μήνες σε μεγάλα βαρέλια από αμερικανική δρυ για να αποκτήσει ένα απαλό και πιο ώριμο χαρακτήρα.

Το όνομα μάλιστα που επέλεξε για το δημιούργημά του δεν ήταν καθόλου τυχαίο.

O Don Francisco Javier Sauza ως φόρο τιμής προς τον παππού του, τον πρώτο δημιουργό της Sauza, που τον ενέπνευσε, ονόμασε τη νέα τεκίλα «Hornitos» -έτσι λέγονταν οι μικροί φούρνοι αγάβης, που χρησιμοποίησε ο Don Cenobio Sauza για να ψήσει τους καρπούς της αγάβης και να φτιάξει την πρώτη τεκίλα!

Η Μεθοδος Παρασκευής
Η αγάβη αποτελεί την πρώτη ύλη της τεκίλας Sauza. Aν και φυτό εξωτικό, έχει ελληνογενές όνομα που λέγεται ότι σημαίνει θαυμαστός και αθάνατος! Και δεν είναι κάκτος, όπως οι περισσότεροι εσφαλμένα πιστεύουν, αλλά ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών. Υπάρχουν περισσότεροι από 300 διαφορετικοί τύποι αγάβης και χρειάζονται 8 έως 12 χρόνια για να γεννηθεί και να μεγαλώσει ο καρπός τους, ο οποίος φτάνει τα 50 κιλά.

Οι παραγωγοί αγάβης (jimadores) αφού καλλιεργήσουν και συλλέξουν τους καρπούς της, στη συνέχεια τους τεμαχίζουν παραδοσιακά σε πέτρινους μύλους και έπειτα σε σύγχρονα πια μηχανήματα παίρνουν τον χυμό τους. Ο πλούσιος σε ζάχαρη χυμός με το πικάντικο και σαγηνευτικό άρωμα ζυμώνεται σε ξύλινα βαρέλια ή σε δεξαμενές. Ακολουθεί διπλή απόσταξη σε κλασικούς χάλκινους άμβυκες. Σε αυτό το στάδιο ανάλογα με τον τύπο της Sauza που παράγεται, η Sauza μπορεί να εμφιαλωθεί αμέσως ή έπειτα από ορισμένο χρόνο παραμονής σε βαρέλια.

Η ιστορία
Η τεκίλα Sauza πήρε το όνομά της από τον Don Cenobio Sauza, ο οποίος ίδρυσε το αποστακτήριό του στην πόλη Tequila του Μεξικού το 1873. Ο Don Cenobio Sauza, ήταν ο πρώτος που έδωσε στο τοπικό ποτό «vino mezcal» το όνομα «τεκίλα», από το όνομα της περιοχής παρασκευής του και ο πρώτος που εξήγαγε την τεκίλα στις Η.Π.Α.

Σήμερα, η Sauza είναι η Νο. 1 τεκίλα στο Μεξικό και ένα από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα premium ποτά στον κόσμο.

Η Sauza έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία για την ποιότητα και τη γεύση της. Επιπλέον, η απόκτηση βραβείων του αποστακτηρίου της Sauza, στην Αμερική και στην Ευρώπη, έχει οδηγήσει την παραγωγή τεκίλας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα ειδικευμένης παραγωγής.

Το μυστικό
Η μοναδική γεύση της τεκίλα Sauza οφείλεται στη χρησιμοποίηση ανοξείδωτων χάλκινων αμβύκων κατά τη διάρκεια της απόσταξής της. Οι χάλκινοι άμβυκες είναι οι καλύτεροι αγωγοί θερμότητας και έχουν την ιδιότητα να επιτρέπουν την ανάπτυξη σύνθετων γεύσεων. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η καθαρή και πολυδιάστατη γεύση της τεκίλας Sauza.

Αυθεντικό ποτό
Oπως το Cognac και η Champagne, έτσι και η Tequila Sauza είναι ένα προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Παράγεται μόνο σε συγκεκριμένες και ενδεδειγμένες περιοχές και κυρίως στην περιοχή Jalisco, νοτιοδυτικά του Μεξικού.

Οικογένεια

Sauza Tequila Blanco
Πρόκειται για τεκίλα διπλής απόσταξης από γαλάζια αγάβη, με καθαρό διάφανο χρώμα. Ο δυνατός αρωματικός συνδυασμός λευκού πιπεριού, φρέσκου κίτρου, αγάβης και λουλουδιών κάνει τη γεύση της να ξεχωρίζει και να υπερέχει ανάμεσα στις άλλες τεκίλες.

Sauza Tequila Hornitos Reposado
Αγνότητα, δύναμη & πάθος.. σε ένα μοναδικό ταξίδι γεύσης!

Sauza Tequila Gold
Ζεστό, χρυσαφένιο χρώμα και μοναδική μεστή γεύση με γλυκές, αρωματικές νότες λευκού πιπεριού, καραμέλας, δρυός και αγάβης. Ελαφρώς πιο γλυκιά και πιπεράτη σε σύγκριση με τη λευκή τεκίλα, είναι ιδανική για όσους επιζητούν δυνατές γευστικές συγκινήσεις. Ιδανική για να απολαύσετε κοκτέιλ και την αγαπημένη σας μαργαρίτα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ