O χρόνος δεν το αγγίζει

02.05.2011

Μια «κάθετη» γευστική δοκιμή του λευκού Οβηλου του Κτήματος Βιβλία Χώρα κατέρριψε τη γενική άποψη. Να σημειώσουμε ότι «κάθετη» είναι η γευστική δοκιμή όπου έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις το ίδιο κρασί σε πολλές διαφορετικές χρονιές διαπιστώνοντας έτσι τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο χρόνος. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ανέλαβε ευγενικά να μας ταξιδέψει μέσα από τη δοκιμή του λευκού Οβηλου από την παραγωγή του 2008 έως και του 2003.

Ο Οβηλος είναι ένα κρασί φτιαγμένο από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Semillion σε αναλογίες 50% με έντονα αρώματα φρούτων που ωριμάζει για κάποιους μήνες σε δρύινα βαρέλια στο οινοποιείο στο Κοκκινοχώρι της Δράμας. Η παραγωγή του 2008 αποδείχθηκε μια από τις καλύτερες χρονιές με τον αρωματικό χαρακτήρα του Semillion, ενώ στη φιάλη του 2007 ανακαλύπτεις ότι ο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι το Ασύρτικο.

«Το ασύρτικο το δούλεψα από τους πρώτους στην Ελλάδα» λέει ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και συνεχίζει «Είναι η βάση στην οποία μπορεί να στηριχτεί ένα λευκό κρασί για να παλαιώσει». Τελικά τα λευκά κρασιά μπορούν να μαγέψουν σε βάθος χρόνου, αρκεί να υπάρξει η κατάλληλη επιλογή και οινοποίηση.

Από τη Νίκη Μηταρέα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ