Το λευκό αθήρι...

03.04.2009
Συνεχίζοντας την ανάλυση των ελληνικών ποικιλιών σταφυλιού, σε αυτό το τεύχος θα ασχοληθούμε με μια από τις πιο γνωστές λευκές ποικιλίες, το αθήρι.

Συνεχίζοντας την ανάλυση των ελληνικών ποικιλιών σταφυλιού, σε αυτό το τεύχος θα ασχοληθούμε με μια από τις πιο γνωστές λευκές ποικιλίες, το αθήρι. Καλλιεργείται σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως η Χαλκιδική, η Ρόδος, η Σαντορίνη αλλά και στη νότια Πελοπόννησο. Ο τρύγος αλλά και η ωρίμανση γίνεται τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου και μας δίνει κρασιά με φρουτώδες άρωμα και γεμάτη γεύση.

Κτήμα Τσέλεπου
Ο Γιάννης και η Αμαλία Τσέλεπου, αναζητώντας την κατάλληλη τοποθεσία, επέλεξαν τους χωμάτινους λόφους στις παρυφές του ιστορικού όρους Πάρνωνα να δημιουργήσουν τους αμπελώνες και να ιδρύσουν το κτήμα τους. Οι εξαιρετικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, με κύριο χαρακτηριστικό το ηπειρωτικό κλίμα και τα φτωχά αργιλοπετρώδη εδάφη, επιλέχθηκαν για την ικανότητά τους να παράγουν οίνους υψηλής ποιότητας. Σήμερα το κτήμα Τσέλεπου αναπτύσσεται σε 300 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα και 100 στρέμματα συνεργαζόμενων παραγωγών.