Η επιστροφή της ρετσίνας

05.07.2012
Με ολοένα και πιο αποφασιστικά βήματα, η ρετσίνα επιχειρεί την πλήρη επαναφορά της στο οινικό προσκήνιο

Καποιοι καταναλωτές είναι ακόμη διστακτικοί τόσο, όμως, η συστηματική προσπάθεια κάποιων οινοποιών όσο και η διεθνής, πλέον, αναγνώρισή τους κάνουν μια σημαντική μερίδα του κόσμου να αναζητά να δοκιμάσει αυτήν τη νέα εκδοχή ενός κρασιού ελληνικού, βασισμένου στην παράδοση με μια σύγχρονη, όμως, ματιά», λέει η οινολόγος Ελένη Κεχρή, η οποία μαζί με τον πατέρα της φτιάχνουν στο οικογενειακό τους οινοποιείο μία από τις καλύτερες νέας γενιάς ρετσίνες.

Η επιστροφή της συνδυάζεται, όπως αναφέρει η Ελένη, με τη «γενικότερη στροφή προς τη "gourmet" μεσογειακή διατροφή, με την οποία ένας από τους σημερινούς ποιοτικούς ρητινίτες οίνους συνδυάζεται πολύ καλά». Το πώς ξεχωρίζουμε μια ποιοτική ρετσίνα έχει να κάνει πρώτα με το χρώμα: «Αναζητούμε το αχυρόξανθο χρώμα, χωρίς πολύ σκούρους τόνους, που υποδηλώνουν κουρασμένο κρασί», λέει η Ελένη, ενώ στα αρώματα, «θέλουμε το σταφύλι κυρίαρχο και μόνο στο φόντο αναζητούμε κομψές και καθαρές νότες φρέσκου ρετσινιού». Για τους συνδυασμούς της «η ρετσίνα είναι ίσως ο μόνος οίνος που αντέχει τους πολυποίκιλους συνδυασμούς, που συνήθως σερβίρονται συγχρόνως στο ελληνικό τραπέζι».

Μικρές συμβουλές για τους φίλους του κρασιού

Στη σειρά με την οποία σερβίρουμε το κρασί, τα λευκά προηγούνται των ερυθρών και τα φρέσκα των παλαιωμένων (κρασιών). Τέλος, τα ξηρά κρασιά σερβίρονται πριν από τα ημίγλυκα και τα γλυκά.