Τα μυστικά των χρωμάτων

09.07.2009
Συνεχίζοντας την ξενάγησή μας στα μυστικά μονοπάτια της επιλογής ενός κρασιού, επικεντρωνόμαστε στη γευστική περιγραφή του πριν ακόμα το δοκιμάσουμε, μόνο από την παρατήρηση.

Συνεχίζοντας την ξενάγησή μας στα μυστικά μονοπάτια της επιλογής ενός κρασιού, επικεντρωνόμαστε στη γευστική περιγραφή του πριν ακόμα το δοκιμάσουμε, μόνο από την παρατήρηση. Για παράδειγμα, ένα λευκοκίτρινο κρασί με πρασινωπές ή αχυρένιες ανταύγειες, είναι ένα λευκό κρασί στη νιότη του, πιο κίτρινες ανταύγειες στο χρώμα της λύρας μαρτυρούν μεγαλύτερη ηλικία και ωριμότητα, πιθανό πέρασμα από βαρέλι και όσο πιο σκούρες προς

το καφετί γίνονται αυτές, μπορεί να σημαίνει ακόμα και οξείδωση. Μακριά δάκρυα στην εσωτερική επιφάνεια του ποτηριού δηλώνουν πιθανή παλαίωση ή γεμάτο και στιβαρό σώμα. Στα ερυθρά κρασιά οι μοβ ανταύγειες είναι χαρακτηριστικές των φρέσκων και νεαρών οίνων ενώ οι βυσσινιές και καφετίζουσες των περισσότερο παλαιωμένων και ωριμασμένων.

Κτήμα Αβαντίς
Το 1992 ο Απόστολος Μούντριχας ξεκινά την ενασχόλησή του με το κρασί. Το 1994 δημιουργεί το δικό του οινοποιείο στον Μύτικα Ληλαντίου και έχοντας ως αρωγό τον πατέρα του Νικόλαο, αξιοποιεί τον οικογενειακό αμπελώνα και εκμεταλλεύεται την πολύχρονη οικογενειακή αμπελουργική παράδοση από το 1834. Αυτογνωσία, θυσίες και συστηματική δουλειά φέρνουν το κτήμα Αβαντίς πλέον στις πρώτες θέσεις των μικρών παραγωγών με πάνω από 50 χρυσά μετάλλια και βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.