Οινική επένδυση

14.09.2011
Παίξτε στο χρηματιστήριο του κρασιού αγοράζοντας τον οίνο της επιλογής σας προτού κυκλοφορήσει στην αγορά.

Αγοράζοντας κρασιά en primeur (πριν αυτά εμφιαλωθούν) ουσιαστικά προπληρώνεις κάποιες ποσότητες συνήθως 18 μήνες πριν αυτές κυκλοφορήσουν. Οι τιμές σε αυτήν την περίπτωση είναι αισθητά χαμηλότερες από αυτές που θα βγούν στην αγορά.

Στην Ελλάδα δεν γίνονται μαζικές πωλήσεις κρασιών en primeur όπως συμβαίνει, π.χ., στο Μπορντό, τη Βουργουνδία και την Κοιλάδα του Ρήνου. Ωστόσο δειλά, κάποιοι Ελληνες παραγωγοί, απευθυνόμενοι σε ειδικό -προς το παρόν- κοινό, διαθέτουν ένα μέρος της παραγωγής τους ειδικά σε κρασιά περιορισμένης κυκλοφορίας.

Οπως κάθε επένδυση, έτσι και η υπόθεση της αγοράς κρασιών en primeur μπορεί να κρύβει παγίδες. Αξίζει να παίξετε το παιχνίδι αλλά με προσοχή και με τις συμβουλές ανθρώπων που είναι γνώστες του αντικειμένου και που τους εμπιστεύεστε. Και μην ξεχνάτε ότι η όλη διαδικασία έχει να κάνει με την απόλαυση του κρασιού και σας βοηθά να γνωρίσετε περισσότερα πράγματα για αυτό.

Μην περιμένετε ότι θα αποκτήσετε περιουσία στο «χρηματιστήριο του κρασιού» αγοράζοντες μερικές φιάλες φθηνότερα. Αυτό που θα κερδίσετε έχει να κάνει με τη γνώση που θα αποκτήσετε σχετικά με τους παραγωγούς, τις ποικιλίες, τις χρονιές κ.λπ.

ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ