Κρασί από τον τόπο σου για... να σώσεις τον πλανήτη!

28.03.2011

Eως πρόσφατα είχαμε πολλούς λόγους να διαλέξουμε ένα κρασί από τον τόπο μας. Για μερικούς είναι θέμα εθνικής υπερηφάνειας: «Το δικό μας είναι καλύτερο». Για κάποιους άλλους, ζήτημα οικονομίας: «Να ενισχύσουμε την εθνική παραγωγή». Οι καλοί οινογνώστες προτάσσουν την ποιότητα: «Το ελληνικό κρασί έχει κάνει βήματα».

Δίπλα σε όλους αυτούς τους λόγους, έρχεται τώρα να προστεθεί ένας ακόμη, η οικολογική προσέγγιση: «Διαλέγοντας τοπικό κρασί βοηθάμε στη διάσωση του πλανήτη». H υπόθεση της κλιματικής αλλαγής απασχολεί τη βιομηχανία κρασιού καθώς πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει σε θεματικές ανατροπές όλων αυτών που θεωρούσαμε δεδομένα.

Η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί, λένε οι ειδικοί, να καταστήσει δύσκολη την παραγωγή ισορροπημένων κρασιών σε περιοχές του πλανήτη που καθορίζουν την ποιότητα για πολλούς αιώνες.

Για σκεφτείτε την ανατροπή που θα συνέβαινε αν η Καμπανία έπαυε να έχει τις ιδανικές συνθήκες για παραγωγή σαμπάνιας. Τα οινοποιεία ανά τον κόσμο προσπαθούν τώρα να δώσουν την οικολογική διάσταση στη δραστηριότητά τους, εκπαιδεύοντας ταυτόχρονα και τους καταναλωτές τους. Το κατά πόσο θα το πετύχουν θα το δείξει το άμεσο μέλλον.

Μικρές συμβουλές για τους φίλους του κρασιού
Η Βηλανα είναι παλιά λευκή ποικιλία κρασιού που συναντάμε στην Κρήτη. Χαρίζει κρασιά με φρουτώδη γεύση και ευχάριστα αρώματα λουλουδιών.