Τα απαραίτητα εργαλεία κοπής τροφίμων για την κουζίνα σου

11.07.2012
Αντί να ξοδεύεις τα λεφτά σου σε προχωρημένα και εντυπωσιακά αλλά όχι και τόσο χρηστικά εργαλεία κουζίνας κάνε τη σωστή κίνηση: επένδυσε στα απαραίτητα και πραγματικά χρήσιμα

Τα απολύτως απαραίτητα

Υψηλή ποιότητα υλικών, εργονομία και ευκολία στη χρήση είναι αυτό που θα πρέπει να επιδιώξεις κατά την αγορά των εργαλείων κουζίνας.

* Μαχαίρια: Κάνουν θαύματα
Τα πλέον αναγκαία μαχαίρια θεωρούνται: το κλασικό μακρύ μήκους 20-25cm («του σεφ») για να ψιλοκόβεις, το μαχαιράκι πολλαπλών χρήσεων και το οδοντωτό του ψωμιού. Θα πρέπει να έχουν το κατάλληλο βάρος για το σωματότυπό σας και, όταν τα χρησιμοποιείς, να σου δίνουν την αίσθηση ότι αποτελούν φυσική προέκταση της παλάμης σου. Φρόντισε να τα συντηρείς σωστά και να τα ακονίζεις τακτικά.

* Ψαλίδι
Τέρμα στα μικροκοψίματα Έχει μακρύτερες λάμες από το κοινό ψαλίδι, η μία εκ των οποίων συνήθως οδοντωτή, και αντικαθιστά το μαχαίρι σε αρκετές χρήσεις. Θα σε γλιτώσει από κοψίματα και τραυματισμούς, εάν π.χ. δεν είσαι πιδέξια με τα μαχαίρια. Χρησιμοποιήσε το για να κόψεις εύκολα και με ακρίβεια ζύμες, φύλλα κρούστας, φρέσκα μυρωδικά, χορταρικά, λαχανικά, φιλέτα κρέατος, πτερύγια ψαριών κ.ά.

* Επιφάνειες κοπής υλικών
Είδος πρώτης ανάγκης Φτιάχνονται από ξύλο ή ειδικό υλικό που δεν χαράζει εύκολα. Διευκολύνουν την προετοιμασία των τροφίμων (τεμάχισμα, φιλετάρισμα κ.ά.). Για λόγους υγιεινής, να χρησιμοποιείς διαφορετική επιφάνεια ανάλογα με τον τύπο του τροφίμου, προτιμότερο, δε, άλλου χρώματος ώστε να μην μπερδεύεσαι. Αν έχεις μόνο μία, να την καθαρίζεις καλά και να την απολυμαίνεις συχνά.

* Αποφλοιωτής λαχανικών
Περισσότερη οικονομία Χρήσιμος για καλύτερο και πιο οικονομικό καθαρισμό των λαχανικών. Ξεφλούδιζε πατάτες, αγγουράκια, καρότα, κολοκυθάκια, πιπερόριζες κ.ά., χωρίς να κινδυνεύεις να κοπείς και χωρίς να πετάς σχεδόν καθόλου από το εσωτερικό τους. Μπορείς επίσης να αποφλοιώσεις φρούτα, αλλά και να φτιάξεις λεπτές φλοίδες από οποιοδήποτε σκληρό τυρί (π.χ. παρμεζάνα) ή από σοκολάτα.

* Μύλος πιπεριού
Το φρέσκο είναι καλύτερο. Τρίβεις το πιπέρι την ώρα που το χρειάζεσαι, έτσι ώστε να είναι φρέσκο και μυρωδάτο. Όταν το περίβλημα του πιπεριού σπάσει, απελευθερώνονται όλα τα πτητικά έλαια που του δίνουν το χαρακτηριστικό του άρωμα. Αντίθετα, η έτοιμη σκόνη πιπεριού οξειδώνεται γρήγορα και χάνει εύκολα την αψάδα της. Προτιμήσε μύλο ανθεκτικό, που χωράει τουλάχιστον 3 κουταλάκια κόκκους και επιτρέπει τη ρύθμιση της άλεσης για ακριβέστερη δόση.

* Μπλέντερ
Το απόλυτο πολυεργαλείο Ψιλοκόβει υλικά, πολτοποιεί φρούτα και λαχανικά, αλέθει ξηρούς καρπούς, σπόρους και μπαχαρικά, αναμειγνύει υγρά και στερεά συστατικά, φτιάχνει φρουτόκρεμες, smoothies, σούπες, σάλτσες, γλυκίσματα κ.ά. Επίλεξε κάποιο ανθεκτικό στην καθημερινή χρήση και σε δύσκολα υλικά, με ισχυρό κινητήρα, πολλαπλές λαβίδες, άθραυστο δοχείο που να χωρά αρκετή ποσότητα υλικών, καπάκι ασφαλείας, εύκολο στο καθάρισμα και στη συντήρηση.

* Προσεξτε στη συντηρηση
Για να χαρείς τα μαχαίρια σου και τα άλλα εργαλεία κοπής πολλά πολλά χρόνια, φρόντισε να τα πλένεις έπειτα από κάθε χρήση με ελαφριά σαπουνάδα, να τα ξεπλένεις καλά και να τα στεγνώνεις προσεκτικά, ώστε να αποφύγεις την οξείδωση και τους λεκέδες από τα άλατα του νερού.