Τα άκρως απαραίτητα εργαλεία ζυγίσματος

01.08.2012
Οι σωστή δοσολογία είναι απαραίτητη για να πετύχει η συνταγή. Μάθε πως να μετράς σωστά τα υλικά!

Τόσο στο μαγείρεμα όσο και (κυρίως) στη ζαχαροπλαστική η σωστή μέτρηση βάρους και όγκου των υλικών έχει μεγάλη σημασία. Γι' αυτό «επένδυσε» ανάλογα!

Εσύ πως τα... μετράς;

1. Μπολ

Ο αχώριστος φίλος! Προμηθεύσου μπολ σε όλα τα μεγέθη, καλύτερα από γυαλί.

- Στα μικρότερα φτιάξε κρύες σάλτσες ή τοποθέτησε τα υλικά των συνταγών σου.

- Τα μέτριου και μεγάλου μεγέθους χρησιμοποίησέ τα για μαρινάτες, αναμείξεις, πολτοποιήσεις, ενώ όσα κλείνουν αεροστεγώς για την αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

2. Δοσομετρικές μεζούρες & ζυγαριά: Δεν χάνετε το λογαριασμό

- Τα δοσομετρικά φλιτζάνια, κουτάλια και δοχεία σου δίνουν τη δυνατότητα να μετράτε με ακρίβεια τις ποσότητες των συστατικών κάθε συνταγής αλλά και τις μερίδες σερβιρίσματος.

- Σε συνταγές, όμως, που η ποσότητα των υλικών αναφέρεται σε γραμμάρια ή απαιτείται ακρίβεια, όπως π.χ. στη ζαχαροπλαστική, είναι προτιμότερη η ζύγισή τους με ψηφιακή ζυγαριά κουζίνας.

- Κι αν κάνεις δίαιτα, προτίμησε αυτήν που υπολογίζει και τις θερμίδες!

3. Σπρέι λαδιού

Ψέκασε, ανακάτσεψε, απόλαυσε! Ιδανικό για να ελέγχεις την ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιείς, επομένως και τις θερμίδες.

Γεμίζεις τη συσκευή με ελαιόλαδο ή άλλο λάδι και ψεκάζεις ομοιόμορφα, βγάζοντας με κάθε ψεκασμό συγκεκριμένη ποσότητα λαδιού.

4. Θερμόμετρα

Για ακρίβεια στο ψήσιμο!

Καρφώνεις το θερμόμετρο κρέατος στο πιο παχύ σημείο και διαπιστώνεις εάν έχει ψηθεί σωστά. Χρησιμοποίησε το θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής για μαρμελάδες, σιρόπι, γιαούρτι κ.ά.

Συνθλιψέ τα!

1. Γουδί και γουδοχέρι

Τίποτα δεν τους αντιστέκεται!

Αναδεικνύουν τα γευστικά χαρακτηριστικά των υλικών και βελτιώνουν το άρωμα.

Τα μικρότερα είναι εξαιρετικά για το λιώσιμο μπαχαρικών, χοντρού αλατιού, ξηρών καρπών, ενώ τα μεγαλύτερα για παρασκευή σαλτσών όπως π.χ. πέστο, τσίλι.

2. Τρίφτης

Ο πολύτιμος! Μπορεί να αντικαταστήσει την «ξύστρα εσπεριδοειδών». Αν προσπαθείς να χάσεις κιλά, τρίψε λεπτά τα τυριά που προσθέτεις στα φαγητά ώστε να μειώσεις την ποσότητά τους, χωρίς να φαίνεται λίγη.

3. Στίφτης εσπεριδοειδών

Δεν μένει σταγόνα! Επειδή κατά το στύψιμο ο χυμός αποχωρίζεται από τις ίνες του φρούτου, το τελικό προϊόν είναι πλουσιότερο σε νερό, πιο ευχάριστο στη γεύση και αναμειγνύεται πιο εύκολα με άλλα υλικά.

4. Πρέσα σκόρδου

Πολτοποιεί το σκόρδο. Δεν μυρίζουν τα χέρια, δεν κινδυνεύεις να τρίψεις τα δάχτυλά σου όπως στον τρίφτη.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Πρόσεξε την ποιότητα!

Τα παραδοσιακά σκεύη από πέτρα, μάρμαρο, ξύλο ή μέταλλο, με κοίλο σχήμα είναι από τα πλέον απαραίτητα.