Δέκα διαφορετικές χρήσεις για το ξίδι

09.07.2012
Ανακάλυψε δέκα διαφορετικές χρήσεις για το ξίδι!

Κι όμως το ξίδι είναι κρυμμένος μπαλαντερ! Δες τις χρήσεις του που ίσως αγνοούσες!

1. Πιο φυσικό απολυμαντικό σίγουρα δεν θα βρείς. Προτιμήσέ το για να καθαρίσεις τις επιφάνειες της κουζίνας (όλες εκτός από τις μαρμάρινες), τους διακόπτες του ρεύματος, τα πόμολα και τις μπαταρίες της βρύσης. Δοκίμασε το και στο σφουγγάρισμα, ειδικά αν έχεις κατοικίδια στο σπίτι, προσθέτοντας στο νερό 1 φλιτζάνι ξίδι.

2. Σώσε παλιά υφάσματα και έπιπλα παρασκευάζοντας ένα διάλυμα από λευκό ξίδι και νερό σε αναλογία 3/2, που μπορεί να απομακρύνει λεκέδες και στίγματα από υγρασία και μούχλα. Ψέκασε την περιοχή και άφησέ το να δράσει για μία ώρα. Σκούπισε με βρεγμένο πανί.

3. Φτιάξε το δικό σου φυσικό μαλακτικό. Βάλε στη θήκη, μαζί με το απορρυπαντικό, 1/2 φλιτζάνι λευκό ξίδι. Ζωντανεύει τα χρώματα, απομακρύνει τα υπολείμματα σαπουνιού από το πλυντήριο, αλλά και από τα ρούχα κάνοντάς τα πιο απαλά.

4. Το καθάρισμα των ψαριών είναι δύσκολη και... βρόμικη υπόθεση. Με λίγο ξίδι, όλα αλλάζουν! Ψέκασε με αυτό το ψάρι πριν το καθαρίσετε. Πρώτον, περιορίζει τις οσμές και δεύτερον, κάνει το καθάρισμα από τα λέπια πιο εύκολo.

5. Τα ζιζάνια «πνίγουν» τις γλάστρες σου; Δώσε τους ένα μάθημα ψεκάζοντάς τα με ξίδι. Προσέξε, όμως, να μην πέφτει στα φύλλα των φυτών σας.

6. Αν το αποσμητικό σου αφήνει κιτρινίλες και σημάδια στα ρούχα σας, δοκίμασε να πλύνειε τοπικά το ύφασμα με νερό, απορρυπαντικό και λευκό ξίδι.

7. Την άνοιξη κρατα τα ενοχλητικά μυρμήγκια μακριά από το σπίτι ψεκάζοντας τα κουφώματα των παραθύρων με ένα διάλυμα από νερό και ξίδι σε ίση ποσότητα.

8. Αντίδοτο και για την ξεραμένη μπογιά πάνω στα πινέλα! Βράσε λίγο ξίδι, βύθισε τις μύτες τους και πιέσε τα στα τοιχώματα της κατσαρόλας μέχρι να καθαρίσουν.

9. Αν σου έπεσε πολύ πιπέρι στο φαγητό, μη βιαστείς να το πετάξειε. Πρόσθεσε κουταλάκι κουταλάκι λευκό ξίδι και εξουδετέρωσε την ένταση των μπαχαρικών.

10. Δύο κουταλιές της σούπας ξίδι σε κάθε βάζο κρατούν τα λουλούδια σου ζωηρά και φρέσκα περίπου για 3 μέρες περισσότερο.