Για τέλειο ριζότο, βάδισε στα ιταλικά βήματα:
1. Soffritto: Σοτάρισμα κρεμμυδιού με βούτυρο. Σε αυτό το στάδιο θα προσθέσετε και υλικά που αργούν να μαγειρευτούν, π.χ. κρέας κ.ά.
2. Tostatura: Καβούρδισμα. του ρυζιού το οποίο θα προστεθεί στο soffritto χωρίς υγρά, ώστε να ζεσταθούν οι σπόροι του.
3. Ζωμός: Στο ριζότο δεν χρησιμοποιούμε ποτέ νερό! Βράστε για 20΄ κόκαλα από κοτόπουλο ή βοδινό, ή λαχανικά, ή θαλασσινά.
4. Αναμονή: Αποσύρετε το ριζότο από τη φωτιά όταν το ρύζι είναι al dente, και το αφήνετε να ηρεμήσει χωρίς να το ανακατεύετε.
5. Mantecatura: Γαλακτοποίηση. Για να έχει ωραία κρεμώδη υφή το ριζότο, θα προσθέσετε παρμεζάνα και βούτυρο στο τέλος ενώ ανακατεύετε συνεχώς.
Από το περιοδικό Αρμονία