Λαχανικά στη σχάρα: Πώς θα τα ψήσεις σωστά

12.03.2014
Τα ψητά λαχανικά είναι τέλεια για τη διαίτα και τη νηστεία! Μάθε πώς θα τα ψήσεις σωστά για να γίνουν γευστικά και ζουμερά

Τα ψητά λαχανικά μπορούν να γίνουν ζουμερά και τρυφερά ή στεγνά και άνοστα. Για να είσαι σίγουρη πως το αποτέλεσμα δε θα είναι το δεύτερο, σου δίνουμε μερικές συμβουλές που αν τις ακολουθήσεις θα αποφύγεις τις απογοητεύσεις και θα έχεις λαχανικά ψημένα στη σχάρα, γευστικά και ζουμερά σαν αυτά των καλύτερων γκουρμέ εστιατορίων.

Τα έκοψες σωστά;

Για να μην ξεραθούν τα λαχανικά σου στη σχάρα, φρόντισε να μην τα κόψεις σε πολύ λεπτές ροδέλες αλλά σε πιο παχιές έτσι ώστε να διατηρήσουν την υγρασία τους. Επίσης, για οικονομία χώρου κόψε τα σε λωρίδες ή ροδέλες κι όχι σε κομμάτια.

Προσοχή στα σουβλάκια λαχανικών

Λαχανικά με λαχανικά διαφέρουν γι΄αυτό πρόσεξε ποιά θα ταιριάξεις μαζί. Για παράδειγμα, μαλακά λαχανικά ΄ποπως οι ντομάτες και τα μανιτάρια ψήνονται πιο γρήγορα απ΄ότι τα κρεμμύδια ή οι πιπεριές.

Προψημένα; Γιατί όχι;

Μερικά λαχανικά ψήνονται καλύτερα αν τα βράσουμε λιγάκι πριν τα τοποθετήσουμε στη σχάρα. Σπαράγγια, καρότα και πατάτες καλό είναι να μαλακώσουν με βράσιμο για 4 με 5 λεπτάκια, πριν τοποθετηθούν στη σχάρα.

Λαδάκι ή μαρινάδα: Κάνουν θαύματα

Με ένα πινελάκι πέρνα τα λαχανικά σου με λίγο ελαιόλαδο ή κάποια μαρινάδα, κάτι που θα αποτρέψει το "στέγνωμά" τους και την πιθανότητα να κολήσουν πάνω στη σχάρα. Καρυκεύματα, μπαλσάμικο, αλατοπίπερο, είναι καλές επιλογές για μαρινάδες λαχανικών με ελαιόλαδο.

Μη τα ξεχνάς! Γύρισέ τα

Για να απογύγεις τον όλεθρο, θυμήσου πως τα λαχανικά ψήνονται σχετικά γρήγορα γι΄αυτό μην απομακρύνεσαι από τη σχάρα. Ψήσε τα σε μέτρια κι όχι δυνατή φωτιά και γύριζέ τα συχνά, μεταφέροντάς τα σε λιγότερο καυτά σημεία της σχάρας αν τα βλέπεις να "αρπάζουν".

Από τη Δήμητρα Γκούντρα