Tips για υπέροχο βούτυρο με μυρωδικά

29.07.2016
Ίσως να έχεις δοκιμάσει μερικές παραλλαγές σε γκουρμέ εστιατόρια και καλά ξενοδοχεία κι έχεις εντυπωσιαστεί αλλά δε ξέρεις πώς φτιάχνεται;

To βούτυρο με μυρωδικά φτιάχνεται πολύ πιο εύκολα απ΄όσο είχες φανταστεί. Κι ως προς τη χρήση του; Μπορείς να αλείφεις το ψωμάκι σου στο πρωινό και το brunch ή να το χρησιμοποιείς στα ψητά σου για έξτρα γεύση κι άρωμα. Ταιριάζει τέλεια με κοτόπουλο και πουλερικά αλλά και με άλλα κρεατικά. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τη διαδικασία με την οποία θα το φτιάξεις.

1.Βγάλε το βούτυρο απ΄το ψυγείο

Κατ΄αρχήν το βούτυρο πρέπει να είναι αρκετά μαλακό, οπότε φρόντισε να το έχεις αφήσει για αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

2. Διάλεξε τα μυρωδικα σου!

* Η κλασική λύση περιλαμβάνει λίγο ξύσμα ή χυμό λεμονιού και μυρωδικά όπως μαιντανό, άνηθο, ακόμη και σχοινόπρασο και φυσικά αλατοπίπερο.

* Εναλλακτικά μπορείς να επιλέξεις λίγο σκορδάκι που ταιριάζει τέλεια με βασιλικό, μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι.

* Αν σου αρέσουν τα καυτερά επέλεξε τη λύση της καυτερής πιπερίτσας. Το εν λόγω ταιριάζει τέλεια και με μοσχάρι!

Σε γενικές γραμμές βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει και κάνε συνδιασμούς του γούστου σου. Η "παλέτα" των υλικών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι εξαιρετικά μεγάλ. Εκτός από το σκόρδο και το λεμόνι για παράδειγμα τη γεύση των μυρωδικών σου μπορούν να ενισχύσουν και το πορτοκάλι ή η σκόνη μουστάρδας, ακόμη και το πιπέρι καγιέν, το μοσχοκάρυδο, η κανέλα ή ακόμη και το μέλι. Αν το θέλεις γλυκό ή πικάντικο πράττεις αναλόγως. Χρησιμοποίησε λοιπόν όσα μυρωδικά σου έχουν περισσέψει, κάνε συδιασμό και... voila!

Κι αν δεν είσαι του αυτοσχεδιασμού, σου έχουμε μερικές συνταγές για να επιλέξεις. Κάνε κλικ για να τις δεις.

* Βούτυρο με αρωματικά (2 συνταγές)

* Βούτυρο με εστραγκον

* Βούτυρο με blue cheese

* Βούτυρο με αντζούγιες ή φουντούκια (2 συνταγές)

3. Η ώρα της ανάδευσης

Βάλε στο μίξερ ή και το μικρό multi το βούτυρο μαζί με τα μυρωδικά σου. Ανακάτεψέ τα για λίγα λεπτά (2-3 λεπτάκια αρκούν) και στη συνέχεια βάλε το μείγμα πάνω σε μια λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο. Τύλιξέ το καλά και ρόλαρέ το σε κύλινδρο. Στη συνέχεια βάλε το μέσα στο ψυγείο για να σφίξει.

4. Το αρωματικό βούτυρο είναι έτοιμο!

Μπορείς να το κόψεις σε μερίδες ώστε κάποιο να το χρησιμοποιήσεις άμεσα και το υπόλοιπο να το καταψύξεις σε μικρά κομμάτια για να το χρησιμοποιείς σε ψητά κάθε φορά που το χρειάζεσαι.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα