Μμμ, η τέλεια μακαρονάδα!

03.04.2015
Πώς θα φτιάξεις ζυμαρικά νόστιμα και διαιτητικά;

Λατρεύεις τα ζυμαρικά αλλά νιώθεις ενοχές κάθε φορά που τα απολαμβάνεις; Ακολούθησε τις συμβουλές μας και ενέδωσε στον πειρασμό τους!

  • Προτίμησε ζυμαρικά ολικής αλέσεως που είναι πλουσιότερα σε φυτικές ίνες, χορταίνουν περισσότερο και οι υδατάνθρακές τους αφομοιώνονται με πιο βραδύ ρυθμό.
  • Υπολόγισε τις μερίδες με ακρίβεια και μαγείρεψε όση ακριβώς ποσότητα χρειάζεσαι για κάθε γεύμα, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων. Το πακέτο των 500 γρ. είναι επαρκές για τουλάχιστον πέντε μερίδες ενηλίκων.
  • Αντί για κάποια έτοιμη σάλτσα του εμπορίου, μπορείς να τρίψεις μια φρέσκια ντομάτα ή να χρησιμοποιήσεις μια σάλτσα λαχανικών, π.χ. με κρεμμυδάκι, ή αρωματικά, π.χ. σκόρδο και ρίγανη, να προσθέσεις στο πιάτο σου λαχανικά, όπως μπρόκολο, κολοκυθάκια, μαϊντανό κ.ά. ή έστω, να βάλεις σκέτο κέτσαπ.
  • Μην «καις» τα ζυμαρικά με βούτυρο ή ελαιόλαδο. Όταν οι συνταγές απαιτούν κρέμα γάλακτος, μπορείς να την αντικαταστήσεις με κάποια κρέμα γάλακτος μειωμένων λιπαρών, φυτικό υποκατάστατό της με χαμηλές θερμίδες ή γάλα εβαπορέ.
  • Εάν η σάλτσα σου περιέχει κιμά, φρόντισε να είναι άπαχος και να τον ετοιμάζεις με τη λιγότερη δυνατή προσθήκη λαδιού. Για να μειώσεις κατά το ήμισυ την ποσότητα κιμά ή αλλαντικών, μπορείς να βάλεις μανιτάρια. Απόφυγε να βάζεις και κιμά και τυρί στα ζυμαρικά!

Τυρί: Χρησιμοποίησε κίτρινα ή λευκά τυριά χαμηλά σε θερμίδες, λιπαρά και νάτριο ή, εναλλακτικά, κρεμώδη τυριά, όπως κατίκι, γαλοτύρι, ρικότα, κότατζ, κρέμα κ.ά. Προτίμησε συνταγές ζυμαρικών που δεν χρειάζονται τη γευστική υποστήριξη του τριμμένου τυριού, όπως π.χ. με πικάντικα αρωματικά ή/και λαχανικά, γιαούρτι, ψάρι ή βραστά θαλασσινά.

Να θυμάσαι: Για ένα καθ’ όλα υγιεινό και με λιγότερες θερμίδες πιάτο με ζυμαρικά, πρέπει να ελέγχεις τόσο τα υλικά που χρησιμοποιείς όσο και τη ποσότητα που καταναλώνεις.