Μικρά κόλπα μαγειρικής για να πετυχαίνει πάντα η συνταγή!

04.05.2015
Οι συμβουλές και τα έξυπνα μαγειρικά κόλπα της μαμάς. Για να πετυχαίνει πάντα η συνταγή, για να κάνεις τη ζωή σου στην κουζίνα ευκολότερη...

Για τέλεια βραστά

Για να μαγειρευτεί καλά το βραστό φαγητό, πρέπει να χρησιμοποιείς άφθονο νερό στην κατάλληλη θερμοκρασία. Πατάτες, λαχανικά που προορίζονται για σούπα ή ζωμό λαχανικών, τα κρέατα, καθώς και τα όσπρια πρέπει να μπαίνουν εξαρχής στην κατσαρόλα με κρύο νερό βρύσης και να βράζουν μέσα σε αυτό για όση ώρα χρειάζεται. Αν χρειαστεί να προσθέσεις νερό ή να το αλλάξεις, θα πρέπει το καινούργιο να είναι πάντα ζεστό. Αντίθετα, λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα φασολάκια και ο αρακάς, πρέπει να μπαίνουν στην κατσαρόλα όταν το νερό κοχλάζει ήδη, να βράζονται ελαφρώς, και στη συνέχεια να προστίθεται κρύο νερό για να σταματήσει άμεσα ο βρασμός τους.

Εύκολος διαχωρισμός ασπραδιού - κρόκου

Ξέρεις ότι το πλαστικό μπουκαλάκι του εμφιαλωμένου νερού μπορεί να σε βοηθήσει να απομακρύνεις πανεύκολα τον κρόκο από το ασπράδι του αβγού; Πρώτα σπας το αβγό σε βαθύ πιάτο, προσέχοντας να μη διαλυθεί. Κατόπιν παίρνεις το μπουκαλάκι (άδειο, απολύτως στεγνό και χωρίς καπάκι) και το πλησιάζεις πολύ κοντά στον κρόκο και κάπως πλαγιαστά. Πιέζεις το μπουκαλάκι μέχρι να «ρουφήξει» τον κρόκο. Τέλος, αδειάζεις τον κρόκο από το μπουκαλάκι σε άλλο πιάτο. Δεν είναι ταχυδακτυλουργικό κόλπο – δουλεύει πραγματικά και δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να το κάνεις άψογα!

Σπιτικό αρωματικό ξίδι

Αναμειγνύεις ξίδι από λευκό ή κόκκινο κρασί με φρέσκια μέντα, εστραγκόν, θυμάρι, δάφνη, σέλινο, κρεμμύδι, σκόρδο σε σκελίδες, πιπέρι σε κόκκους και ξυλάκια γαρίφαλο. Το αφήνεις για τουλάχιστον 12 ώρες, κατόπιν το σουρώνεις καλά και το φυλάς μέσα σε γυάλινο μπουκάλι που σφραγίζει καλά. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε σαλάτες λαχανικών, πατατοσαλάτα, κρέας και ψάρια φούρνου.

Άψογα καραμελωμένα ψητά λαχανικά

Για να καραμελώσουν γρήγορα και σωστά τα λαχανικά που πρόκειται να ψήσεις, ανάβεις το φούρνο στη μεγαλύτερη δυνατή θερμοκρασία, τοποθετείς μέσα το άδειο ταψί που θα χρησιμοποιήσεις και το αφήνεις να «καεί» για 10-15’. Στο μεταξύ προετοιμάζεις τα λαχανικά, τα βάζεις σε μεγάλο μπολ, προσθέτεις ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύεις καλά. Βγάζεις το καυτό ταψί από το φούρνο, αδειάζεις μέσα τα λαχανικά και τα απλώνεις. Βάζεις και πάλι στο φούρνο και ψήνεις στη μεσαία σχάρα και σε δυνατή θερμοκρασία για περίπου 15’ – τα λαχανικά σου θα καραμελώσουν τέλεια και θα γίνουν πιο εύγευστα και πιο γλυκά παρά ποτέ!

Κι ακόμη…

  • Ζουμερότερο κοτόπουλο: Το κοτόπουλο που ψήνεται στο φούρνο διατηρεί την υγρασία του και γίνεται πιο ζουμερό εάν βάλεις λίγο βούτυρο κάτω από την πέτσα του και το καλύψετε απαλά με αλουμινόχαρτο κατά τα τελευταία 30 λεπτά του ψησίματός του.
  • Άλλη γεύση στην πατατοσαλάτα: Πλένεις τις πατάτες με τη φλούδα και μετά τις ψήνεις σε πολύ δυνατό φούρνο. Όταν οι πατάτες τρυπιούνται με ευκολία, τις βγάζεις και τις ανοίγεις στη μέση. Παίρνεις με ένα κουταλάκι το εσωτερικό τους και το χρησιμοποιείς για να φτιάξεις την πατατοσαλάτα.
  • Τραγανά τηγανητά λαχανικά: Κόψε τα φρέσκα λαχανικά σε λεπτές φέτες, αλεύρωσέ τα καλά και βούτηξέ τα σε μπολ με νερό. Κατόπιν τίναξέ τα ελαφρά, ρίξε τα στο τηγάνι με το λάδι και τηγάνισέ τα σε μέτρια θερμοκρασία. Έτσι θα απορροφήσουν λιγότερο λάδι και θα γίνουν πολύ πιο τραγανά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ