Ιδέες από το... τεφτέρι της γιαγιάς

26.05.2015
Τα επιβεβαιωμένα από την επιστήμη μαγειρικά μυστικά της γιαγιάς…

Μαλακό χταπόδι

Βάλε το χταπόδι μέσα σε μια πλαστική σακούλα και μάλαξέ το ελαφρά με την παλάμη σου πάνω στον πάγκο της κουζίνας για 3-4 λεπτά.


Για να μην πικρίζουν τα χόρτα

Πρόσθεσε μέσα στην κατσαρόλα που τα βράζεις μια μικρή, καθαρισμένη πατάτα – θα απορροφήσει την πικράδα τους!


Ποτέ πια μαυρισμένα κρεμμύδια

Για να μη μαυρίσουν τα κρεμμύδια που πρόκειται να σοτάρεις, ρίξε πρώτα λίγο αλάτι στο λάδι και κατόπιν βάλε τα κρεμμύδια στο σκεύος.


Πάντα άσπρο κουνουπίδι

Το χρώμα του κουνουπιδιού μεταβάλλεται ανάλογα με το σκεύος που το μαγειρεύεις. Για να παραμείνει λευκό, χρησιμοποίησε πυρίμαχο γυάλινο σκεύος ή κεραμικό ή, εναλλακτικά, ρίξε στο νερό που βράζει ένα ποτήρι γάλα.


Σφιχτή σαντιγί

Ρίξε στο μίξερ μαζί με την κρέμα γάλακτος 4-5 σταγόνες χυμό λεμονιού και χτύπησέ τα στην υψηλότερη ταχύτητα. Σταμάτησε αμέσως το χτύπημα μόλις σφίξει η σαντιγί, αλλιώς θα κόψει.


Καραμελωμένα καρότα όλο γλύκα

Κόβεις τα καρότα σε φέτες και τα μαγειρεύεις για λίγο στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν κάπως. Κατόπιν βάζεις σε μικρή κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο, λίγο μέλι και τέλος τα καρότα και τα ζεσταίνεις μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά τους.


Βραστερά ρεβίθια χωρίς σόδα

Για να αντικαταστήσεις τη μαγειρική σόδα στα ρεβίθια, η οποία καταστρέφει τις βιταμίνες τους, βάζεις τα ρεβίθια σε ζεστό νερό με μπόλικο αλάτι και τα αφήνεις να μουλιάσουν για 24 ώρες.


Διαφορετικά κράκερ

Ψήνεις αραβικές πίτες σε προθερμασμένο φούρνο για μερικά λεπτά, μέχρι να σκληρύνουν αρκετά. Μετά τις βγάζεις, τις αφήνεις να κρυώσουν λίγο, τις κομματιάζεις και τις σερβίρεις σαν κράκερ.