5 λάθη που κάνεις στη μακαρονοσαλάτα

03.06.2015
Είναι από τα πιο εύκολα και νόστιμα πιάτα που σε βγάζουν από τη δύσκολη θέση όταν θέλεις να μαγειρέψεις κάτι γρήγορο κι εύκολο ή όταν έχεις καλεσμένους, σαν μια έξτρα επιλογή για όσους δεν δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα σαλατικά.

Με λίγο τυράκι, μαγιονέζα, αλλαντικά ή ακόμη και λαχανικά, τα μακαρόνια μετατρέπονται σε πιάτο εξαιρετικά γευστικό που τρώγεται κρύο! Κι όμως, όσο εύκολη κι αν σου φαίνεται η παρασκευή μιας σαλάτας ζυμαρικών υπάρχουν λαθάκια που μπορούν να καταστρέψουν το αποτέλεσμα. Μάθε ποιά είναι και λάβε τα μέτρα σου.

1. Δε χρησιμοποιείς το σωστό μέγεθος και σχήμα ζυμαρικών

Υπάρχουν σίγουρα πολλές επιλογές σε μέγεθος και σχήμα για να φτιάξεις μια κρύα μακαρονοσαλάτα. Ποιά είναι όμως η ιδανική επιλογή; Καλό θα ήταν να αποφύγες τα φρέσκα ζυμαρικά αλλά και τα σπαγγέτι ή λινγκουίνι κι αντ΄αυτοών να επιλέξεις πένες, φαρφάλες, φουσίλι ή ριγκατόνι. Τα μακριά ζυμαρικά θυμίζουν κυρίως πιάτο γι΄αυτό προτιμούμε μικρότερα σε μέγεθος και με πτυχώσεις για να συγκρατούν τη σάλτσα και τα υλικά πάνω.

2. Δεν τα έχεις βράσει όσο πρέπει

Είναι σημανρτικό τα ζυμαρικά στη σαλάτα σου να μην είναι παραβρασμένα, κάτι που θα οδηγήσει σε καταστροφή αφού θα λιώσουν κατά το ανακάτεμα και θα γίνουν σαν χυλός, ούτε βέβαια τόσο σκληρά που να θυμίζουν καρότο ωμό στο δάγκωμα. Αλ ντέντε αλλά με μέτρο ώστε να κρατάνε μεν αλλά παράληλα να είναι όσο μαλακά χρειάζεται.

3. Δεν έχεις προσθέσει μπαχαρικά, καρυκεύματα, βότανα κτλ

Σε αντίθεση με το ζεστά πιάτα ζυμαρικών, οι κρύες μακαρονοσαλάτες θέλουν τα μπαχαρικά τους και τα βότανά τους. Με το που βγάλεις τα μακαρόνια από την κατσαρόλα ρίξε τα μπαχατρικά, τα βότανα κι ότι άλλο αρωματικό χρησιμοποιήσεις, την ώρα που τα στραγγίζεις όσο ακόμη είναι ζεστά για να πάρουν όλα τα αρώματα και τη γεύση.

4. Δεν βάζεις το ντρέσινγκ όσο τα μακαρόνια είναι ακόμη ζεστά;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιος λόγος να περιμένεις να κρυώσουν τα μακαρόνια για να προσθέσεις τη σάλτσα και τα υλικά. Μάλιστα, αν δε το κάνεις χάνεις σε γεύση... Ένα έξυπνο κόλπο έχει ως εξής: βάλε τη μισή σάλτσα όσο τα μακαρόνια είναι ακόμη ζεστά και την υπόλοιπη λίγο πριν τα σερβίρεις.

5. Φτιάχνεις τη μακαρονοσαλάτα ώρες πριν τη σερβίρεις

Αν η μακαρονοσαλάτα σου γίνεται νερουλή, αυτή είναι η αιτία. Για να φαίνεται φρέσκια κι εμφανίσιμη φτιάξε τη την ίδια ημέρα, λίγο πριν τη σερβίρεις.