Φτιάξε υπέροχες γρανίτες!

13.08.2016
Δροσερή, παγωμένη, ξεδιψαστική, η γρανίτα συνοδεύει τέλεια τις καλοκαιρινές βραδιές στο μπαλκόνι, κι αν είναι σπιτική, ακόμη καλύτερα!

Περισσότερο ακόμα και από το παγωτό η γρανίτα είναι συνώνυμο της καλοκαιρινής διάθεσης. Εμείς εξασφαλίσαμε από το ζαχαροπλαστείο «Γλυκιστήρι» στο Περιστέρι δύο υπέροχες συνταγές που σίγουρα θα ξετρελάνουν τον ουρανίσκο μικρών και μεγάλων.

Γρανίτα πεπόνι

Θα χρειαστείς:

  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. νερό
  • 600 γρ. πεπόνι (καθαρό βάρος)
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • Γρανίτα καρπούζι

Θα χρειαστείς:

  • 600 γρ. σάρκα χωρίς κουκούτσια
  • 100 γρ. νερό
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • Χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση:

Βράζεις το νερό και τη ζάχαρη μέχρις ότου γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι (από τη στιγμή που θα πάρει βράση υπολόγισε περίπου ένα λεπτό). Αφήνεις να κρυώσει και στο διάστημα αυτό πολτοποιείς στο μπλέντερ το φρούτο (πεπόνι ή καρπούζι) μαζί με το χυμό λεμονιού. Ενσωματώνεις με το κρύο σιρόπι, μοιράζεις το μείγμα σε μεταλλικό μπολ, το βάζεις στην κατάψυξη και ανακατεύεις με ένα πιρούνι κάθε μία ώρα περίπου (σύνολο 4-5 φορές). Με αυτό τον τρόπο θα εμποδίσεις τη δημιουργία πολύ μεγάλων κρυστάλλων.

Μικρά μυστικά

  • Για να πετύχει η γρανίτα είναι σημαντικό τα φρούτα που θα επιλέξεις να είναι ώριμα, αλλά όχι γινωμένα, ώστε να δώσουν στη γρανίτα όλο το άρωμα και το χρώμα τους.
  • Αν προτιμήσεις αργείτικο πεπόνι, τότε η γρανίτα σου θα έχει και υπέροχο χρώμα.
  • Σερβίρεις τη γρανίτα σε ψηλό ποτήρι με χοντρό καλαμάκι, πρόσθεσε θρυμματισμένο πάγο και στόλισε με λίγα φυλλαράκια δυόσμου, βασιλικού ή αρμπαρόριζας ή μισή φέτα λεμόνι.
  • Αν προτιμάς να φτιάξεις γρανίτα με ξυλάκι, προμηθεύσου τις ειδικές πλαστικές θήκες με ενσωματωμένο ξυλάκι ή βάλε τη γρανίτα σε ποτηράκια μιας χρήσης και τοποθέτησε στη μέση ένα ξυλάκι. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγεις το συνεχές ανακάτεμα και η γρανίτα σου θα έχει την όψη παγωτού! Για να ξεφορμάρεις, απλώς βουτάς τις θήκες σε χλιαρό νερό.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονάι, τεύχος 162

Update: Αύγουστος 2016.