Πώς να μαγειρέψεις σωστά το τόφου για να γίνει τραγανό!

27.11.2016
Από τη Δήμητρα Γκούντρα Τόφου: Μια τροφή που διχάζει. Κάποιοι το λατρεύουν και χοροπηδούν από χαρά στην ιδέα και μόνο πως μπορούν να έχουν ένα γευστικό και πλούσιο σε πρωτεϊνη γεύμα ενώ άλλοι το κοιτούν περιφρονητικά και το δίνουν διάφορους χαρακτηρισμούς όπως πχ άγευστη άμορφη μάζα. Δε θα προσπαθήσω να πείσω κανέναν για το αντίθετο μιας και η γεύση είναι ζήτημα καθαρά προωπικού γούστου. Αυτό στο οποίο όμως θα συμφωνήσω είναι πως κάθε διαμάχη έχειι πάντα δύο αλήθειες...

Η δικιά μου λοιπόν αλήθεια είναι πως το τόφου είναι νόστιμο μόνο όταν μαγειρεύεται σωστά! Σε άλλη περίπτωση καταντάει ένα άγευστο "πράγμα" που μοιάζει με... βαμβάκι ή όπως αλλιώς θέλεις μπορείς να το χαρακτηρίσεις. Με την κατάλληλη όμως μεταχείρηση το τόφου μπορεί να γίνει σούπερ γευστικό, μαλακό και τρυφερό εσωτερικά και τραγανό εξωτερικά.

Το σωστό αποτέλεσμα του τόφου ξεκινάει πολύ πριν το μαγείρεμά του, από το ίδιο το προϊόν. Για τραγανό τόφου, σιγουρέψου πως έχει διαλέξει το σκληρό τόφου - όχι μαλακό αλλά ούτε και μέτριο. Το πολύ σκληρό τόφου είναι το μυστικό για σωστά μαγειρεμένο τόφου. Τη μαλακή μορφή μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε σαλάτες ή ωμή αλλά όχι στο μαγείρεμα.

Το επόμενο βήμα είναι... η πίεση! Το τόφου περιέχει αρκετή ποσότητα υγρασίας που είναι εχθρός του τραγανού. Κόψε το τόφου σε μικρά κομματάκια και πίεσέ τα καλά με χαρτί κουζίνας ή πετσετούλα έτσι ώστε να βγάλει αρκετή από την υγρασία του. Επανέλαβε τη διαδικασία όσο χρειάζεται.

Από την ώρα που το τόφου έβγαλε τα υγρά του ήρθε η ώρα για το σοτάρισμα. 1 με 2 κουταλιές λάδι αρκούν! Απλά το τηγάνι πρέπει να είναι καυτό κι αυτό το βήμα είναι βασικό. Μόλις κάψει το λάδι ρίξε το τόφου κι άσε το να ροδίσει. Γύρνα το κι από την άλλη πλευρά να ροδίσει και έτοιμο!