Ταραμοσαλάτα νόστιμη & αφράτη σαν μους!

10.03.2016
Είναι κρεμώδης, αφράτη, αλμυρή, χαϊδεύει τον ουρανίσκο και σίγουρα δεν μένεις στη μία κουταλιά. Η ταραμοσαλάτα πάει τέλεια πάνω στη λαγάνα και, φυσικά, αν είναι σπιτική, ακόμη καλύτερα!

Είτε την αλείφουμε στο ψωμί, την τρώμε με το κουτάλι ή τη γευόμαστε στην παραλλαγή των ταραμοκεφτέδων, η ταραμοσαλάτα, ως βασική πρωταγωνίστρια της Καθαράς Δευτέρας, μας ξετρελαίνει. Φέτος πρωτοτύπησε και φτιάξε τη μόνη στο σπίτι. Όχι δεν θα ταλαιπωρηθείς. Το μυστικό για να πετύχει κρύβεται σε κάποιες λεπτομέρειες: τον καλό ταραμά, τη συχνή δοκιμή ενώ τη φτιάχνεις και... ε, δεν θα σου τα αποκαλύψουμε όλα τώρα, διάβασε παρακάτω!

Το αβγό του ψαριού

Η πρώτη ύλη για την ταραμοσαλάτα είναι τα αβγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου και η καλύτερη ποιότητα είναι ο φυσικός λευκός, τον οποίο βρίσκουμε και επεξεργασμένο σε ροζ απόχρωση.

Η κ. Αναστασία Τσανίδη-Κατσούρα από την οικοτεχνία παραδοσιακών γεύσεων «Φιλύρα» στους πρόποδες του Κίσαβου, όπου παρασκευάζονται πολλές ολόφρεσκες και χωρίς συντηρητικά νοστιμιές, όπως παντζαροσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα αγιορείτικη και, φυσικά, ταραμοσαλάτα, μας αποκάλυψε μερικά από τα μυστικά της.

  • Αν θέλεις αυθεντική νοστιμιά, ακολούθησε τις συνήθειες που είχαν οι παλιές νοικοκυρές και χτύπησε τον ταραμά στο γουδί και όχι στο μίξερ.
  • Το μυστικό μιας πετυχημένης ταραμοσαλάτας είναι να χτυπηθούν καλά τα αβγά του ψαριού στην αρχή.
  • Η κλασική συνταγή είναι με ψωμί, αλλά εξίσου νόστιμη γίνεται και με βραστή πατάτα, που της δίνει διαφορετική υφή.

Μια γεύση με προσωπικότητα

Η γεύση της ταραμοσαλάτας δεν μοιάζει με καμία άλλη και συνήθως τη σερβίρουμε ως ορεκτικό στο σαρακοστιανό τραπέζι, αλλά και κάθε άλλη στιγμή του χρόνου. Μπορούμε να τη γευτούμε με τριμμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, με τραγανιστό ψωμί, ως συνοδευτικό για τα ψαρικά, και φυσικά ως μεζεδάκι για το τσίπουρο. Αν προτιμάς μια πιο γκουρμέ εκδοχή, δοκίμασε την ταραμοσαλάτα σε καναπεδάκια πάνω σε μικρές φέτες φρυγανισμένο ψωμί, γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό και κρεμμυδάκι.

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

Nόστιμη και αφράτη σαν μους

ΥΛΙΚΑ: * 100 γρ. λευκό ταραμά * 500 γρ. ηλιέλαιο ή ακόμα καλύτερα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο * 200 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο * χυμό από ένα λεμόνι * χυμό κρεμμυδιού.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε τον ταραμά στο μίξερ ή στο γουδί με μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού και τον χτυπάμε μέχρι να σπάσουν καλά τα αβγά. Αρχίζουμε να ρίχνουμε πολύ αργά το λάδι, περιμένοντας να απορροφηθεί η ποσότητα που ρίξαμε πριν προσθέσουμε άλλο, και συνεχίζουμε ώσπου να τελειώσει το λάδι. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το χυμό κρεμμυδιού και τη μουσκεμένη ψίχα ψωμιού και χτυπάμε λίγο ακόμα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο και κρεμώδες το μείγμα. Σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα γαρνιρισμένη με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Παραλλαγή: αν προτιμάς, μπορείς να φτιάξεις την ταραμοσαλάτα αντικαθιστώντας το ψωμί με βρασμένη, πολτοποιημένη πατάτα.

Tip: αν σου κόψει η ταραμοσαλάτα την ώρα που τη χτυπάς, πρόσθεσε λίγο νερό και συνέχισε το χτύπημα στο μίξερ.

Δες στην επόμενη σελίδα μια υπέροχη συνταγή για ταραμοκεφτέδες.

ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Η μυστική συνταγή της γιαγιάς

ΥΛΙΚΑ: *100 γρ. ροζ ταραμά καλής ποιότητας * 500 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένη και στυμμένη * 100 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι * 50 γρ. ελαιόλαδο * 1 ματσάκι δυόσμο * 1 ματσάκι μαϊντανό * λίγη ρίγανη * 100 γρ. λάπαθα * λάδι για το τηγάνισμα * αλεύρι για το αλεύρωμα των κεφτέδων.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε το μείγμα για λίγο στο ψυγείο να σφίξει. Πλάθουμε τους κεφτέδες στο σχήμα και στο μέγεθος που θέλουμε, τους αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι, σε χαμηλή φωτιά, και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.

Αν περισσέψει μείγμα: μπορείς να το φυλάξεις στο ψυγείο μέχρι δύο μέρες και να ξαναφτιάξεις ταραμοκεφτέδες.

Αν περισσέψουν ταραμοκεφτέδες: μπορείς να τους απολαύσεις την επόμενη μέρα μαζί με τσιγαριστό σπανάκι: λίγο πριν σβήσεις τη φωτιά όπου έχεις φτιάξει το σπανάκι, προσθέτεις τους ταραμοκεφτέδες και σβήνεις με το χυμό ενός λεμονιού.


ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 127

Update: Μάρτιος 2016.