5 μοναδικές σάλτσες για μακαρονάδες

20.10.2016
Η σάλτσα κάνει τη διαφορά και κλέβει την παράσταση! Μην αναρωτιέσαι απλώς δοκίμασε τις σάλτσες για μακαρονάδες που σου προτείνουμε!

Βασική προετοιμασία

Ετοιμάζετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, ενώ παράλληλα ετοιμάζετε τη σάλτσα – οι ποσότητες είναι για 6 μερίδες. Αν δεν υποδεικνύεται αλλιώς, σερβίρετε τα μακαρόνια και τα περιχύνετε με τη σάλτσα.

  1. Με ελιές και κάππαρη

Κόβετε 12 μεγάλες ξιδάτες ελιές σε φετάκια και 2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες. Σοτάρετε τα κρεμμύδια και τις ελιές σε 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο και τα σβήνετε με 2 κουταλιές ξίδι από κρασί. Προσθέτετε 2 κουταλιές κάππαρη καλά στραγγισμένη και 1 φλιτζάνι νερό. Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να πιει όλα τα υγρά της.

  1. Με ρόκα, βασιλικό και κεφαλοτύρι

Χτυπάτε στο μπλέντερ ¼ φλιτζανιού καρύδια, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 2 φλιτζάνια ρόκα ψιλοκομμένη και ¼ φλιτζανιού φρέσκο βασιλικό. Ενώ δουλεύει το μπλέντερ, προσθέτετε ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο. Ρίχνετε το μείγμα σε μπολ και προσθέτετε αλάτι, λίγο πιπέρι καγιέν και ¼ φλιτζανιού κεφαλοτύρι τριμμένο.

  1. Με σάλτσα πέστο

Αναμειγνύετε στο μπλέντερ 2 φλιτζάνια φρέσκο βασιλικό, 1 σκελίδα σκόρδο, λίγο αλάτι, 2 κουταλιές κουκουνάρι, ½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη και ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο.

  1. Με σάλτσα ναπολιτέν

Αποφλοιώνετε και κόβετε σε κύβους 3 ώριμες ντομάτες. Ψιλοκόβετε 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, πολτοποιείτε 1 σκελίδα σκόρδο. Αναμειγνύετε τις ντομάτες, το βασιλικό και το σκόρδο και προσθέτετε 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο.

  1. Με μπέικον και αβγό

Βράζετε τα μακαρόνια al dente. Ενόσω βράζουν ψήνετε 8 λωρίδες μπέικον, τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και τις ψιλοκόβετε. Χτυπάτε μαζί 2 αβγά και 1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο. Ρίχνετε τα μακαρόνια σε προθερμασμένο βαθύ τηγάνι και τα ανακατεύετε με το μείγμα του αβγού. Προσθέτετε το μπέικον και πιπέρι φρεσκοτριμμένο και ολοκληρώνετε το μαγείρεμα.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 160
Update: Οκτώβριος 2016