Mirin: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για ένα από τα πιο γευστικά συστατικά της ιαπωνικής κουζίνας

29.08.2020
Mirin: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για ένα από τα πιο γευστικά συστατικά της ιαπωνικής κουζίνας
Το σπάνιο κρασί ρυζιού και τα προϊόντα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως υποκατάστατα του, όταν μαγειρεύεις ιαπωνικό φαγητό.

Εάν θεωρείς τον εαυτό σου μια τολμηρή και έξυπνη μαγείρισσα , πιθανότατα να αισθάνεσαι αρκετά άνετη με το να δοκιμάζεις όλα τα είδη κουζινών αλλά και να κάνεις διάφορες παραλλαγές τεστάροντας νέες γεύσεις. Αλλά αν σου αρέσει η ιαπωνική κουζίνα, θα πρέπει να γνωρίσεις το mirin, ένα κρασί από ρύζι που χρησιμοποιείται στη σάλτσα teriyaki, στη σάλτσα σόγιας και πολλά άλλα. Διάβασε παρακάτω για το τι είναι αυτή η σάλτσα, πώς να τη χρησιμοποιήσεις και τι πρέπει να κάνεις εάν δεν καταφέρεις να τη βρεις, αλλά θέλεις να προσθέσεις οπωσδήποτε τη γεύση της στις ιαπωνικές λιχουδιές που θα φτιάξεις για δείπνο.

Τι είναι το mirin;

Το mirin είναι κρασί από ρύζι που προσθέτει εκπληκτική γεύση στην ιαπωνική κουζίνα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, δημιουργεί την τέλεια ισορροπία με την αλμυρή γεύση της σάλτσας σόγιας, τη διάσημη κλασική ιαπωνική σάλτσα. Και η παχύρρευστη υφή της, την καθιστά ένα βασικό συστατικό στα ιαπωνικά γλάσα, όπως η σάλτσα teriyaki.

Παρόμοιο με το saké, το mirin περιέχει περίπου 14% αλκοόλ (σε σύγκριση με 18 έως 20% που έχει το saké) και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Το αληθινό mirin, που ονομάζεται «hon-mirin», γίνεται με το συνδυασμό του κολλώδους ρυζιού στον ατμό, του καλλιεργημένου ρυζιού (που ονομάζεται koji) και του αποσταγμένου ρυζιού. Αυτό το μείγμα αφήνεται να ζυμωθεί από δύο μήνες έως αρκετά χρόνια. (Όσο περισσότερος καιρός περνά , τόσο πιο σκούρο γίνεται το χρώμα και είναι πιο έντονη η γεύση του.) Το mirin που παράγεται με αυτόν τον τρόπο έχει μια περίπλοκη και πλούσια γεύση με πολλά umami (το Umami είναι η 5η βασική γεύση κατά τους Ιάπωνες μετά το ξινό, το γλυκό, το πικρό και το αλμυρό).

Διάβασε και αυτό: Λεμονάτο της γιαγιάς: Τα αναπάντεχα, μυστικά συστατικά που κάνουν τη διαφορά

Πού μπορείς να βρεις το mirin;

Το mirin θα το βρεις κυρίως μέσω ίντερνετ. Όταν περιπλανηθείς στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ, μπορείς να βρεις ένα προϊόν που ονομάζεται mirin-fu ή aji-mirin. Αυτά είναι καρυκεύματα τύπου mirin. Αν και δεν είναι ακριβώς αληθινό mirin, τα προϊόντα αυτά παρασκευάζονται αναμιγνύοντας νερό, σιρόπι καλαμποκιού και ρύζι. Περιέχουν λιγότερο από 1% αλκοόλ και η γεύση μοιάζει με εκείνη του mirin. Ενώ είναι φθηνότερες από τις κλασσικές version, συχνά δεν έχουν την πλούσια και σύνθετη γεύση ενός παραδοσιακού mirin και πολλές από αυτές έχουν επιπλέον αλάτι.

Αυτό το διάβασες; Το ρύζι της... τεμπέλας θα σου λύσει τα χέρια

Τι μπορεί να αντικαταστήσει το mirin;

Ενώ τίποτα δεν θα αντικαταστήσει πραγματικά τη γεύση του mirin, ας πούμε ότι έχεις ένα δείπνο που επείγει και χρειάζεσαι γρήγορες απαντήσεις. Σε έχουμε καλύψει. Πιθανώς η καλύτερη λύση είναι να αναμίξεις το sake με μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή ζάχαρη σε αναλογία 5 προς 1. Βράσε το μείγμα μέχρι να μειωθεί κατά το ήμισυ.

Εάν έχεις ένα καλοδιατηρημένο λικέρ μπορείς και με αυτόν τον τρόπο. Χρησιμοποιήσε μια ίση ποσότητα βερμούτ, ξηρό σέρι ή κρασί marsala αντί για mirin.

Αν μπορείς να βρεις ξύδι κρασιού από ρύζι, πρόσθεσε λίγο ζάχαρη (περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξίδι σε 1 κουταλιά ζάχαρη) και στη συνέχεια μπορείς να αντικαταστήσεις ένα προς ένα σε μια συνταγή που περιέχει mirin.