Είναι ασφαλές να βάλεις πάλι στην κατάψυξη κρέας που έχει αποψυχθεί;

22.11.2019
Είναι ασφαλές να βάλεις πάλι στην κατάψυξη κρέας που έχει αποψυχθεί;
Πιθανότατα να έχεις αναρωτηθεί κάποιες φορές όταν μαγειρεύεις κρέας, αν είναι σωστό να ξαναπαγώσεις ένα κομμάτι κρέατος μετά από το ξεπάγωμά του, σε περίπτωση που αποφασίσεις τελικά ότι δεν θα χρειαστεί να το μαγειρέψεις. Ποια είναι η σύντομη απάντηση; Ναι, μπορείς - αλλά ίσως να μην θέλεις γιατί θα έχεις απώλειες στη γεύση.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, όταν το νωπό κρέας αποψύχεται από το ψυγείο, είναι ασφαλές να καταψυχθεί ξανά χωρίς να έχει μαγειρευτεί. Για τον λόγο αυτό και δεν αποτελεί πρόβλημα ο χρόνος που μεσολαβεί από τη στιγμή που θα βγάλεις ένα κατεψυγμένο προϊόν από την κατάψυξη του σούπερ μάρκετ μέχρι τη στιγμή που θα το βάλεις στην κατάψυξη του σπιτιού σου.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι αν ξαναπαγώσεις τα αποψυγμένα πουλερικά ή το κρέας, θα έχεις απώλειες στην ποιότητα της γεύσης και της υφής. Όχι μόνο χάνει τα υγρά του το κρέας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απόψυξης, αλλά και το ξαναπάγωμά του δημιουργεί κρυστάλλους πάγου μέσα στη δομή του κρέατος, το οποίο μεταβάλλει τις ίνες του, ξεραίνοντας το τελικά

Φυσικά, όπως και όλες οι ωμές ζωϊκές πρωτεΐνες, η πραγματική ασφάλεια του προϊόντος εξαρτάται από το εάν έχει καταψυχθεί στις σωστές θερμοκρασίες.

Εξ ου και υπογραμμίζουμε ότι οι καλύτεροι τρόποι απόψυξης του ωμού κρέατος είναι να το βάλεις στο ψυγείο, στο κρύο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων και όχι να το αφήσεις να αποψυχθεί στον πάγκο της κουζίνας σε θερμοκρασία δωματίου, όπως μπορεί να πιστεύουν οι περισσότεροι.