10 τρόφιμα που ίσως να μην γνώριζες ότι διατηρούνται στην κατάψυξη

26.01.2020
10 τρόφιμα που ίσως να μην γνώριζες ότι διατηρούνται στην κατάψυξη
Δεν χρειάζεται να σου το πούμε εμείς αλλά θα ξέρεις σίγουρα ότι ο καταψύκτης είναι ένα ιδανικό μέρος για να αποθηκεύσεις τη μπριζόλα ή το φιλέτο κοτόπουλο. Αλλά ίσως να μην ξέρεις ότι στην κατάψυξη μπορείς να συντηρήσεις εξίσου καλά κάποια άλλα, λιγότερο προφανή, αντικείμενα. Δοκίμασε να καταψύξεις τα παρακάτω τρόφιμα και θα εξοικονομήσεις χρήματα, θα πετάξεις λιγότερα πράγματα και θα κάνεις το μαγείρεμα σου πολύ πιο βολικό

• Ανοικτό κρασί: 6 μήνες

Δεν μπορείς να πιεις ολόκληρο το μπουκάλι; Κατάψυξε το κρασί που παραμένει σε παγάκια (μετάφερέ το σε σακούλες κατάψυξης ή πλαστικές παγοθήκες). Θα δεις ότι είναι εξαιρετικό για μαγείρεμα, σάλτσες, σούπες και άλλα παρόμοια.

• Καστανό ρύζι (αμαγείρευτο): 1 έτος

Το καστανό ρύζι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λάδι απ’ ότι το λευκό ρύζι, οπότε η διάρκεια ζωής του δεν είναι τόσο μεγάλη. Αλλά θα κρατήσει για μερικούς μήνες περισσότερο, αν το καταψύξεις.

• Βούτυρο: 6-12 μήνες (το αλατισμένο διαρκεί περισσότερο)

Το βούτυρο παγώνει καλά, οπότε τοποθέτησε ένα στικ ή δύο στον καταψύκτη (άφησέ το στην κανονική του συσκευασία και τοποθέτησέ το σε μια τσάντα κατάψυξης) και θα το έχεις πάντα όταν θα το χρειάζεσαι.

Διάβασε και αυτό: 4 εναλλακτικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσεις την κατάψυξη

• Γάλα: 3 μήνες

Αν συνήθως ξεμένεις από γάλα, πάγωσε στην κατάψυξη όσο θέλεις σε ένα αεροστεγές δοχείο. Ξεπάγωσέ το στο ψυγείο και ανακάτεψε καλά πριν το χρησιμοποιήσεις. Η υφή μπορεί να είναι λίγο κοκκώδης, αλλά είναι καλό για το χρησιμοποιήσεις στο μαγείρεμα και συνήθως είναι καλό και για κατανάλωση.

• Ξηροί καρποί (πεκάν, αμύγδαλα, καρύδια): 1 - 2 έτη (ανάλογα με τον τύπο)

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε έλαια, τα καρύδια είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στο να σαπίσουν. Κατάψυξε τα και θα παραμείνουν φρέσκα.

• Νωπά βότανα (βασιλικός, κολίανδρος, μαϊντανός, άνιθος): 6 μήνες

Οι περισσότερες συνταγές απαιτούν μόνο ένα κλαδάκι από βότανα, αλλά πρέπει να αγοράσεις ολόκληρο το ματσάκι. Κατάψυξε αυτό που δεν θα χρησιμοποιήσεις σε παγοθήκες, κάλυψε τα με λίγο νερό και στη συνέχεια μετάφερέ τα σε σακούλες κατάψυξης.

• Χυμός ντομάτας ή πάστα ντομάτας: 4 μήνες

Σπάνια χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις ολόκληρο το κουτί με τη μία. Κατάψυξε σε παγοθήκες το χυμό ή την πάστα ντομάτας που έχει απομείνει. Όταν παγώσουν, βάλε τα σε σακούλες κατάψυξης για μελλοντική χρήση.

Αυτό το διάβασες; Με αυτόν τον τρόπο θα διώξεις τις δυσάρεστες μυρωδιές από το ψυγείο σου

• Ψωμί: 3 μήνες

Αν ποτέ δεν τρώτε στο σπίτι ολόκληρο το καρβέλι, βάλτο στην κατάψυξη, πριν να γίνει σκληρό ή μουχλιάσει. Το ψωμί φρυγανίζεται τέλεια μόλις το βγάλεις από την κατάψυξη.

• Σιρόπι σφενδάμου (το αυθεντικό): διατηρείται απεριόριστα

Σίγουρα, είναι πιο ακριβό από τα ιμιτασιόν. Αλλά το γνήσιο σιρόπι σφενδάμου κρατάει για πάντα στην κατάψυξη - έτσι δεν θα χρειαστεί ποτέ να χάσεις ούτε μια σταγόνα.