Είναι σωστό να βάζεις ζεστό φαγητό κατ' ευθείαν στο ψυγείο;

05.12.2019
Είναι σωστό να βάζεις ζεστό φαγητό κατ' ευθείαν στο ψυγείο;
Ίσως έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές αν είναι σωστό να βάλεις στο ψυγείο το φαγητό που μαγείρεψες ενώ ακόμα είναι ζεστό. Και ίσως ακόμα να μην γνωρίζεις την απάντηση. Για αυτό όμως είμαστε εδώ για να σου δώσουμε την απάντηση, η οποία λέει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να τοποθετήσεις το ζεστό φαγητό απευθείας στο ψυγείο.

Και αν ανησυχείς για την υπερθέρμανση του ψυγείου, όπως επισημαίνει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ο θερμοστάτης του ψυγείου θα συνεχίσει να λειτουργεί για να διατηρήσει μια ασφαλή θερμοκρασία, περίπου στους 4 βαθμούς.

Αυτό που θα πρέπει να σε ανησυχήσει είναι εάν το ζεστό φαγητό θα κρυώσει αρκετά γρήγορα ώστε να φτάσει σε ασφαλή θερμοκρασία μόλις μπει στο ψυγείο. Για αυτό μην βάζεις ποτέ κατσαρόλες με φαγητό στο ψυγείο αλλά τοποθέτησε το ζεστό φαγητό σε ρηχά μπολ ώστε να κρυώσει γρήγορα.

Ένα μεγάλο μπολ σούπας, για παράδειγμα, θα πρέπει να χωριστεί σε μικρότερες μερίδες και να τοποθετηθεί σε μικρότερα μπολάκια πριν να μπει στο ψυγείο. Ένα μεγάλο κομμάτι κρέατος ή ολόκληρο κοτόπουλο πρέπει να χωριστεί σε μικρότερα κομμάτια και να τυλιχτεί χωριστά ή να τοποθετηθεί σε ρηχά μπολ πριν από την ψύξη.

Αν θέλεις, μπορείς επίσης να ρίξεις παγωμένο νερό πάνω στο μπολ με το ζεστό φαγητό πριν το βάλεις στο ψυγείο.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, βεβαιώσου ότι έχεις βάλει στο ψυγείο το φαγητό μέσα σε 2 ώρες από το μαγείρεμα.