Μπορώ να βάλω τα τυριά μου στην κατάψυξη;

18.12.2019
Μπορώ να βάλω τα τυριά μου στην κατάψυξη;
Έχεις πάει σουπερ-μάρκετ λίγες μέρες πριν φύγεις για διακοπές και έχεις ψωνίσει τα αγαπημένα σου τυριά. Δεν ξέρεις όμως αν μπορείς να τα καταψύξεις για να μην χαλάσουν όσο εσύ θα κάνεις σκι στο αγαπημένο σου βουνό. Σου έχουμε την απάντηση:

Μπορείς λοιπόν να καταψύξεις ένα τυρί ωστόσο όταν το ξεπαγώσεις θα πρέπει να το χρησιμοποιήσεις για μαγείρεμα.

Το κατεψυγμένο τυρί θα παραμείνει ασφαλές για κατανάλωση, αλλά πολύ πιθανό να αλλάξει στην υφή και να θρυματίζεται πιο εύκολα μόλις αποψυχθεί, συμβουλεύει ο Οργανισμός Γαλακτοκομικών Προϊόντων της Ιρλανδίας.

Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να υπολογίσεις να σερβίρεις το κατεψυγμένο cheddar σου στο επόμενο πάρτι που θα κάνεις στο σπίτι σου, αλλά θα είναι ιδανικό για να το χρησιμοποιήσεις σε πιάτα όπως σάλτσες, σούπες και σουφλέ.

Διάβασε και αυτό: Το μυστικό συστατικό που θα κάνει πιο αφράτη την ομελέτα σου

Παρόλο που μπορείς να παγώσεις σχεδόν οποιοδήποτε τυρί, οι πιο σκληρές ποικιλίες - όπως το τσένταρ, η γκούντα και το ελβετικό τυρί – έχουν την ιδιότητα να ξεπαγώνουν έχοντας υποστεί τις λιγότερες απώλειες στην υφή και τη γεύση. Να θυμάσαι όμως ότι το τυρί μπορείς να το κρατήσεις στην κατάψυξη όχι περισσότερο από 6 μήνες.

Κατά την κατάψυξη του τυριού, χώρισέ το σε μικρά κομμάτια, και τύλιξέ το σφικτά σε αεροστεγή συσκευασία ή τοποθέτησέ το μέσα σε μια τσάντα κατάψυξης. Μπορείς επίσης να το τρίψεις πριν το βάλεις στην κατάψυξη.

Τέλος, όταν ξεπαγώσεις το τυρί διατήρησέ το στο ψυγείο σου και χρησιμοποίησέ το μέσα σε δύο ή τρεις μέρες.