Κερκυραϊκή παστιτσάδα

28.05.2009
Μια από τις πιο γνωστές συνταγές του Ιονίου!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο, μπούτι
  • 1 πακέτο μακαρόνια
  • 1 φλιτζ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 1 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 1 ποτηράκι κρασί, λευκό
  • 4-5 ντομάτες, τριμμένες
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3-4 γαρίφαλα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλάκι πιπέρι, κόκκινο
  • 1/2 κουταλάκι πιπέρι, μαύρο
  • 3-4 φλιτζ. νερό
  • αλάτι

Τι κάνουμε:

Πλένουμε το κρέας, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε κομμάτια.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, μέχρι να χρυσίσουν.

Προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρουμε, έως ότου πάρουν χρώμα ομοιόμορφα.

Σβήνουμε με το κρασί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Κατόπιν, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το νερό και αφού πάρουν μία βράση, ρίχνουμε τις ντομάτες, τα φύλλα δάφνης, τα γαρίφαλα, τα πιπέρια, ανακατεύουμε και τα σιγοβράζουμε για περίπου 1 1/2 ώρα.

Προς το τέλος προσθέτουμε αλάτι και αν χρειαστεί, λίγο νερό ακόμα.

Εν τω μεταξύ, σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους.

Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα στην οποία έβρασαν. Προσθέτουμε το τυρί, τη μισή από τη σάλτσα του κρέατος και ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν τα υλικά.

Σερβίρουμε το κρέας, περιχύνοντάς το με την υπόλοιπη σάλτσα και συνοδεύοντάς το με τα μακαρόνια.

Συμβουλή
Δεν τρυπάμε ποτέ το μοσχαρίσιο κρέας πριν το μαγειρέψουμε.

το κατάλληλο κρασί Rigal (Π.Ο.Π.) Cahors.