Μοσχαράκι με σάλτσα πολτού ελιάς

02.05.2008
Με μια πολύ ιδιαίτερη σάλτσα!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο, φιλέτο
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 5 φλιτζ. ζωμό, λαχανικών
  • 2 ποτηράκια κρασί, κόκκινο
  • 3 κουταλιές πολτό ελιάς, Καλαμών
  • 1 κλωναράκι θρούμπι
  • 5-6 κόκκους πιπέρι, πράσινο
  • 5-6 κόκκους πιπέρι, μαύρο
  • 2-3 κρεμμυδάκια για στιφάδο, ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές μαργαρίνη

Για το γαρνίρισμα:

  • φύλλα δυόσμου

Συνοδεύουμε με: ψητά λαχανικά

Τι κάνουμε:
Πλένουμε το κρέας, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε 4-5 κομμάτια. Στη συνέχεια, τα ψήνουμε σε ένα καυτό τηγάνι γκριλ για 4-5 λεπτά, από κάθε πλευρά, ανάλογα με το πόσο καλοψημένα τα θέλουμε.

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι τον ζωμό λαχανικών μαζί με το κρασί, τα κρεμμυδάκια, τους κόκκους του πιπεριού και το θρούμπι, έως ότου απορροφηθεί ο ζωμός κατά το ήμισυ.

Προσθέτουμε τον πολτό ελιάς, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε ώστε να λιώσει ο πολτός, ρίχνουμε σιγά σιγά τη μαργαρίνη, ανακατεύουμε και βράζουμε, έως ότου η σάλτσα πήξει ελαφρά. Κατόπιν, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και περνάμε τη σάλτσα από σουρωτήρι με πυκνό πλέγμα.

Σερβίρουμε το κρέας με ψητά λαχανικά, περιχύνουμε με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.

Συμβουλή
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος δε γυρνάμε πολλές φορές το φιλέτο.

το κατάλληλο κρασί Lazerme - Ctes du Roussillon.